Доступність посилання

ТОП новини

<font size=+2>ВИБОРИ 2004: ХРОНІКА ПОДІЙ (09:48)</font>


Якщо говорити про тенденцію розкладу політичних сил між сьогоднішнім днем і листопадом, то шеф-редактор журналу "Політична думка", провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Володимир ПОЛОХАЛО передбачає, що він буде на користь Віктора ЮЩЕНКА.

ОПРАЦЬОВАНО 81,42% БЮЛЕТЕНІВ. РОЗРИВ МІЖ ЯНУКОВИЧЕМ І ЮЩЕНКОМ СКОРОТИВСЯ ДО 4%.

Опрацьовано 81,42% бюлетенів. Розрив між Віктором ЯНУКОВИЧЕМ і Віктором ЮЩЕНКОМ скоротився до 4%. Зокрема, як передає кореспондент УНІАН, за даними ЦВК, за Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували, 41,82%, за Віктора ЮЩЕНКА - 37,53%.

UNIAN

СЕВЕРІНСЕН ВВАЖАЄ, ЩО ПОКИ РАНО ГОВОРИТИ ПРО ПОСТАНОВКУ ПИТАННЯ ПРО САНКЦІЇ ЩОДО УКРАЇНИ

Співдоповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне СЕВЕРІНСЕН заявляє, що поки рано говорити про постановку питання про санкції щодо України. Про це вона сказала у сьогоднішньому ранковому ефірі "5-го каналу".

За її словами, "якщо Україна є членом Радою Європи, то ви маєте бути країною, якій довіряють. І якщо ви - демократична країна, то це означає, що ви повинні мати вільні вибори. Але давайте зачекаємо три тижні. Все може трапитись. І - Україна заслуговує на своє місце серед європейських демократичних країн".

UNIAN

ДО 30% СПИСКІВ БУЛИ З НЕТОЧНОСТЯМИ, ЧЕРЕЗ ЩО 10% ВИБОРЦІВ НЕ ЗМОГЛИ ПРОГОЛОСУВАТИ – КВУ

Комітет виборців України заявляє, що 30% списків виборців України були складені з неточностями. Про це повідомив, виступаючи в прямому ефірі ТРК "Ера" (УТ-1), Олександр ЧЕРНЕНКО, речник Комітету виборців України, повідомляє "UaToday".

За його словами, "якщо говорити про порушення, які можуть вплинути і очевидно вже вплинули", то "перш за все це списки виборців". "Ніхто навіть не міг уявити, наскільки це масштабно буде. За нашими оцінками, до 30% списків були з неточностями, багато з них виправилось протягом останнього тижня, багато з них реально виправлялись 31 жовтня через суди територіальними комісіями", - повідомив О.ЧЕРНЕНКО.

За оцінками КВУ, "близько 10% виборців не змогли 31 жовтня здійснити своє волевиявлення через ці неточності. Вони не вистояли в чергах в судах або просто туди не пішли. І це, очевидно, вплинуло" на результати виборів.

"Ми наполягаємо, - заявив речник Комітету виборців України, - що це не просто недбалість, це не просто якась халатність органів, які формували ці списки – це свідома була фальсифікація списків, за що передбачена відповідальність".

UNIAN

############################ 23:01 #########################################

РЕЗУЛЬТАТ РОЗПОДІЛУ ПОЛІТИЧНИХ СИЛ У ДРУГОМУ ТУРІ БУДЕ НА КОРИСТЬ ЮЩЕНКА – ПОЛОХАЛО.

Якщо говорити про тенденцію розкладу політичних сил між сьогоднішнім днем і листопадом, то шеф-редактор журналу "Політична думка", провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Володимир ПОЛОХАЛО передбачає, що він буде на користь Віктора ЮЩЕНКА.

Про це він заявив сьогодні в УНІАН.

За словами В.ПОЛОХАЛА, скоріш за все, буде другий тур виборчого процесу.

І до другого туру виборів політичні сили в Україні розподіляться так: "Прихильники Олександра МОРОЗА на 80%, незалежно від того, як поведе себе сам лідер СПУ і за кого він проагітує, скоріше всього, зроблять свій вибір на користь В.ЮЩЕНКА. Що стосується електорату Петра СИМОНЕНКА, я розділив би його на три частини: перша частина, це та, яка, скоріш за все, не прийде на вибори, тому що знаходиться в певному ідеологічному екстримі під час кризи і риторики П.СИМОНЕНКА, одна третина проголосує за В.ЮЩЕНКА і одна третина проголосує за В.ЯНУКОВИЧА". "Тобто розклад сил на користь В.ЮЩЕНКА", - зазначив В.ПОЛОХАЛО.

В.ПОЛОХАЛО додав, що сьогодні дуже важливо, щоб суспільство знайшло в собі сили і, включаючи опозицію, дійшли до другого туру як цивілізована демократична країна.

UNIAN

НА СУМЩИНІ ПІСЛЯ ЗАКРИТТЯ ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ У СКРИНЬКИ ПОЧАЛИ КИДАТИ ПАЧКИ БЮЛЕТЕНІВ – УНП

За повідомленням регіонального штабу Віктора ЮЩЕНКА на виборчій дільниці у школі №7 у Сумах після закриття дільниці, окремі члени комісії почали кидати пачки бюлетенів в скриньки. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Української народної партії.

За повідомленням прес-служби, аналогічне порушення зафіксовано у м. Білопілля. Також місцевий сайт "Данкор online" отримав інформацію, що люди біля дільниці в школі №18 м.Суми бачили через вікно, як була підкинута пачка бюлетенів.

UNIAN

ЗА ЮЩЕНКА ПРОГОЛОСУВАЛИ БІЛЬШ ЯК 50% ВИБОРЦІВ – ЗІНЧЕНКО.

Керівник Центрального виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА Олександр ЗІНЧЕНКО наголошує, що команда цього кандидата зможе довести, що кількість голосів виборців, відданих за В.ЮЩЕНКА у першому турі, сягнула 50% і наближається до 60%.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

"Зараз влада чухає потилиці і шукає мотиви і методи, що робити з результатами голосування", - сказав О.ЗІНЧЕНКО, пояснивши це тим, що представники чинної влади були абсолютно не готові до такого перебігу подій.

UNIAN

Ющенко випереджає Януковича на 8%- дані анонімного опитування Консорціуму.

За Віктора Ющенка проголосували 45,23% виборців, за Віктора Януковича 36,79%. За Олександра Мороза віддали голоси 5,62% виборців. За Петра Симоненка 5%. Такими є попередні дані exіt-poll, що щойно оприлюднив консорціум соціологів. Такими є дані, що проведені анонімним шляхом.

Його проводив Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова.

Також консорціум оприлюднив дані exit-poll, який проводили шляхом інтерв’ювання людей. За даними цього опитування за Ющенко віддали свої голоси 41, 98%, за Януковича 40,11%. За Мороза віддали 6,17% голосів виборців, за Петра Симоненка 5,99%. Опитування проводили центр "Соціальний моніторинг” та фонд "Демократичні ініціативи".

У Консорціум для проведення на виборах Президента України ввійшли центр "Социс", Київський міжнародний інститут соціології, центр "Соціальний моніторинг", Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова і фонд "Демократичні ініціативи".

Громадське радіо

ЩОБ УНИКНУТИ НЕТОЧНОСТЕЙ У СПИСКАХ ВИБОРЦІВ, НЕОБХІДНО ПРИСКОРИТИ ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ "ПРО РЕЄСТР ВИБОРЦІВ" - ЧЛЕН ЦВК РАЙКОВСЬКИЙ

Член Центральної виборчої комісії України Броніслав РАЙКОВСЬКИЙ вважає, що для того аби уникнути неточностей у списках виборців, необхідно прискорити прийняття закону "Про реєстр виборців".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на брифінгу.

Головна проблема, яку проявили вибори Президента-2004 – це неточностей у списках виборців. В Україні на багатьох виборчих дільницях до списків для голосування не було занесено багато прізвищ. Так, тільки в Мелітополі Запорізької області, за словами Б.РАЙКОВСЬКОГО, 800 виборців не знайшли свої прізвища в списках. У Прилуках Чернігівської області таких осіб було 200, у місті Бердянськ Запорізької області – 400.

За словами Б.РАЙКОВСЬКОГО, всі вони проголосували, але проблема залишається проблемою.

Член ЦВК Марина СТАВНІЙЧУК зазначила, що необхідно змінити процедуру формування територіальних та дільничних виборчих комісій. За її словами, на майбутнє для роботи в ці комісії необхідно залучати людей, які мають фахову підготовку.

UNIAN

ЗІНЧЕНКО НАЗВАВ ОСНОВНОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ ВИКРИВЛЕННЯ СПИСКІВ ВИБОРЦІВ

Керівник Центрального виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА Олександр ЗІНЧЕНКО називає основною технологією фальсифікацій результатів голосування - викривлення списків виборців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

"На сьогодні найбільша проблема – цілеспрямована робота по викривленню списків", - наголосив О.ЗІНЧЕНКО, додавши, що перекручування відбувається навіть після того, як виборці за кілька днів до дня голосування перевірили наявність своїх правильних даних у списках.

За його словами, фальсифікації списків виборців у таких масштабах ще не було в Україні на жодних виборах.

"Ця технологія спрямована на фальсифікацію приблизно однієї третини голосів прихильників В.ЮЩЕНКА", - зазначив він.

Іншим методом фальсифікації виборів О.ЗІНЧЕНКО назвав вчорашню вечірню спробу на ряді виборчих дільниць виключити зі складу дільничних комісій не лише представників лідера "Нашої України", але й інших опозиційних кандидатів. На його думку, влада таким чином намагалася досягти "тотальної переваги" та можливості проводити при підрахунку голосів будь-які цифри.

Ще однією технологією фальсифікацій О.ЗІНЧЕНКО назвав численні голосування тих самих людей за відкріплювальними талонами по різних дільницях.

Він додав, що команда В.ЮЩЕНКА "робила ставку на свідомість наших громадян, їх невичерпну силу та мудрість". За словами керівника штабу, команда кандидата у президенти переконана, що на цих виборах народ нашої держави обирає дійсно свою владу.

За його словами, приклад, який сьогодні показали громадяни України, голосуючи так, як вони бажають, а не за бажанням представників чинної влади, має викликати повагу, оскільки ні та ж Росія, ні Білорусь такого ще не бачили.

О.ЗІНЧЕНКО додав, що він "у захваті: Україна в останній тиждень показала, що не буде тримати на горбі ні Кучму, ні Януковича, ні Медведчука".

За його словами, влада зараз "взагалі втратила відчуття, у якій державі вона живе", і абсолютно не розбирається у настроях та потребах електорату.

"Є підстави говорити, що на відверто злочинний шлях стало керівництво МВС – і вони будуть за це відповідати", - підкреслив він, додавши, що має на увазі, зокрема, міністра внутрішніх справ Миколу БІЛОКОНЯ.

UNIAN

############################ 19:33 #########################################

На Закарпатті побили міжнародного спостерігача

На Закарпатті на одній із дільниць побили міжнародного спостерігача. Як зазначив кореспонденту Громадського радіо директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко, офіційного спостерігача, депутата парламенту Грузії Грігола Матарадзе спочатку побили, а потім вивели з дільниці.

Регіональний штаб блоку „Наша Україна” зазначає, що у інциденті з міжнародним спостерігачем брав участь депутат Мукачівської районної ради Володимир Паульо.

Він заявив, що Матарадзе не повинен бути присутнім на дільниці, бо він не має реєстрації в окружній територіальній виборчій комісії.

Водночас спостерігач із Грузії мав посвідчення Центрвиборчкому. Грігол Матарадзе, у свою чергу, подав заяви у МВС, прокуратуру та ЦВК.

Громадське радіо

В Івано-Франківську вибори можуть визнати недійсними – заява

В Івано-Франківську вибори можуть визнати недійсними. Таке припушення висловив голова обласного відділення Комітету виборців України Мирон Дмитрик. За його словами, до цього може призвести те, що в Івано-Франківську тервиборчком №85 дозволив дільничним комісіям самостійно вносити зміни до списків виборців.

За законом скарги виборців мають право розглядати лише тервиборчком чи суд. Голова територіальної виборчої комісії Івано-Франківська Сергій Дерев''янко запевняє, що мови про зрив виборів в окрузі бути не може.

Свої дії щодо розгляду скарг виборців голова тервиборчкому, за його твердженням, узгодив із ЦВК.

Спростував Сергій Дерев''янко і інформацію про те, що 10 відсотків бюлетенів у окрузі можуть визнати недійсними. За його словами, в Івано-Франківську серйозних порушень на виборчих дільницях на 17-ту годину не зафіксовано.

Громадське радіо

До Ізраїлю завезли на 30 тис. бюлетенів більше, ніж зареєстровано виборців

Виборці за кордоном стикаються з тими ж проблемами, що й в Україні – вони не можуть знайти себе у списках. Причому, це стосується й тих людей, які не один рік перебувають на консульському обліку в Греції, Італії, Іспанії, Португалії, Австрії і брали участь у попередніх парламентських виборах.

Про це заявили народні депутати, віце-президент парламентської асамблеї ОБСЄ Ігор Осташ та керівник громадської організації "Четверта хвиля" Оксана Білозір. Такі дані наводить прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка.

"Зараз тисячі людей пікетують українські посольства, відстоюючи своє конституційне право обирати Президента. До цього підключаються закордонні ЗМІ, і ситуація уже отримує міжнародний резонанс", - заявила Оксана Білозір.

Сигнали про порушення надходять із Грузії, Литви, Франції, де люди не можуть проголосувати. А в Ізраїлі станом на 14.00 на 2-х дільницях проголосувало близько 800 виборців, при тому, що на консульському обліку там перебувають лише 1300 громадян України. "Між тим, за нашою інформацією, до Ізраїлю завезли 31 тисячу виборчих бюлетенів", - заявив Ігор Осташ.

Громадське радіо

У Донецьку з виборчої дільниці викрали двох спостерігачів від Ющенка

Як повідомила прес-служба обласного штабу Віктора Ющенка, у Донецьку, з виборчої дільниці у селі Петрівка (Красноармійський район) було викрадено двох спостерігачів від Ющенка.

Довірена особа Ющенка Михайло Волинець повідомив, що з дільниці №97 о 15:00 викрали студенток педучилища Олену Кіт та Валентину Позняк.

За словами Михайла Волинця, до викрадення причетний директор училища Володимир Чепурний. Про інцидент вже повідомили міжнародних спостерігачів та громадські організації. Доля дівчат досі не відома.

Громадське радіо

############################ 19:29 #########################################

ПО УКРАЇНІ СТАНОМ НА 18.00 ВЖЕ ПРОГОЛОСУВАЛИ 60% ВИБОРЦІВ

ЗА ДАНИМИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ, ПО УКРАЇНІ СТАНОМ НА 18.00 ПРОГОЛОСУВАЛИ 60% ВИБОРЦІВ.

UNIAN



ЧЛЕН ЦВК СТАВНІЙЧУК ПРОГНОЗУЄ 80% ЯВКИ ВИБОРЦІВ

Член Центральної виборчої комісії України Марина СТАВНІЙЧУК прогнозує 80% явки виборців на президентських виборах до 20.00.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні журналістам у ЦВК.

М.СТАВНІЙЧУК також повідомила, що на деякі виборчі дільниці у Хмельницькій області поки що не встигли доставити бюлетені замість зіпсованих.

«Я б не говорила про серйозні порушення, а просто про недоліки виборчого процесу», - сказала М.СТАВНІЙЧУК. Вона зазначила, що суди працюють у нормальному робочому режимі, приймаючи скарги громадян, а питання щодо оплати мита «оперативно вирішується».

За словами М.СТАВНІЙЧУК, питання змін до списків виборців наразі вирішується не тільки судами, а й територіальними виборчими комісіями.

УНІАН



НА ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЯХ ОДЕСИ З ФАЛЬШИВИМИ ВІДКРІПНИМИ ПОСВІДЧЕННЯМИ ГОЛОСУЮТЬ ОРГАНІЗОВАНІ ГРУПИ

На виборчих дільницях Одеси з фальшивими відкріпними посвідченнями голосують організовані групи. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив керівник Одеського регіонального штабу кандидата на посаду Президента України Анатолія КІНАХА Євген ВРУБЛЕВСЬКИЙ.

За його словами, на виборчій дільниці №57 територіального округу №136, який розташований в міській лікарні №1, приблизно о 13.00 проголосувала по відкріпних посвідченнях група 17-18-річних виборців у кількості 15 чоловік. Після цього, повідомив Є.ВРУБЛЕВСЬКИЙ, та ж організована група виборців зробила спробу проголосувати на сусідній дільниці №52, розташованій на території управління риболовецької флотилії. Проте незаконну спробу було припинено спостерігачами і довіреними особами опозиційних кандидатів на посаду Президента України.

«При з''ясуванні обставин отримання цією групою молодих людей відкріпних посвідчень спостерігачам було сказано, що всі вони є пацієнтами міськлікарні. Проте головлікар лікарні №1 Андрій ВЕГЕРЖИНСЬКИЙ відмовився надати можливість довіреним особам кандидатів на посаду Президента України Віктора ЮЩЕНКА, Михайла БРОДСЬКОГО і Миколи ГРАБАРА звірити списки з лікарняними документами реальних пацієнтів лікарні», - повідомив Є.ВРУБЛЕВСЬКИЙ.

Крім того, додав Є.ВРУБЛЕВСЬКИЙ, спостерігачі від опозиційних кандидатів стали свідками того, як «на дільниці №6 виборчого округу №135 багатьом особам, які не мають паспортів, видавали бюлетені і допускали до голосування. Разом з тим, на дільниці №127 того ж округу, розміщеному в санаторії, людям з відкріпними посвідченнями відмовляли у видачі бюлетенів, мотивуючи це тим, що за день до виборів ці громадяни не пройшли реєстрацію», - відзначив Є.ВРУБЛЕВСЬКИЙ.

Ці та інші спостережувані факти, за словами керівника Одеського штабу А.КІНАХА, дають підстави припускати, що в даний час в округах №136 і №135 відбувається фальсифікація виборів Президента з використанням фальшивих відкріпних посвідчень.

Керівник Одеського регіонального штабу В.ЮЩЕНКА Володимир КУРІННИЙ, який щойно побував на місці інциденту, додав: «За вчорашній день список виборців на дільниці в міськлікарні №1 збільшився на 300 чоловік. Вважаю, що збільшення кількості потенційних виборців відбулося за рахунок організованих груп студентів. Не виключено також, що ці особи голосують у себе у вузах і, за попередньою домовленістю, в лікарні - за відкріпними посвідченнями".

УНІАН

НА ЗАКАРПАТТІ НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ №15 ЧЛЕНАМ КОМІСІЙ ВІД ОПОЗИЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ НЕВІДОМІ ПРОПОНУВАЛИ 100 ГРН. ЗА ФАЛЬСИФІКАЦІЮ РЕЗУЛЬТАТІВ ГОЛОСУВАННЯ

На Закарпатті на виборчій дільниці №15 70-го виборчого округу членам дільничних виборчих комісій від опозиційних кандидатів у Президенти України невідомі пропонували 100 грн. за "правильний" підрахунок голосів.

Як передає кореспондент УНІАН, у селі Сторожниця Ужгородського району на одну з дільниць 70-го виборчого округу виборці заходили уже з бюлетенями. Їх пускали в кабінки для голосування по двоє.

На цій же дільниці членам комісії та спостерігачам погрожували невідомі люди.

УНІАН

НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИМ ПОРУШЕННЯМ У СЕВАСТОПОЛІ Є ВІДСУТНІСТЬ ВИБОРЦІВ У СПИСКАХ

У Севастополі найбільш поширеним порушенням на президентських виборах є відсутність виборців у виборчих списках.

Як передає кореспондент УНІАН, найбільш масового характеру це набуло в 224-му територіальному виборчому округу, де до списків не внесено жителів багатоповерхових будинків.

Зокрема, на 65-й виборчій дільниці не внесено у списки виборців багатоквартирний будинок по вул.Вакуленчука, 19, а також два корпуси 10-поверхових будинків по проспекту Героїв Сталінграда, 7. Жителі цих та інших будинків звертаються до Гагарінського районного суду з тим, щоб відстояти своє право взяти участь в виборах.

УНІАН

ТИМОШЕНКО ПЕРЕКОНАНА У ПЕРЕМОЗІ ЮЩЕНКА, НЕЗВАЖАЮЧИ НА СПРОБИ ВЛАДИ СФАЛЬСИФІКУВАТИ ВИБОРИ

Лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО переконана у перемозі Віктора ЮЩЕНКА на президентських виборах, незважаючи на спроби влади сфальсифікувати результати виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на прес-конференції у Києві.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, вона сповнена оптимізму, оскільки володіє інформацією, яка підтверджує її впевненість у перемозі В.ЮЩЕНКА.

Як сказала Ю.ТИМОШЕНКО, команді В.ЮЩЕНКА «не буде часу на будь-які інавгурації чи інші свята, а буде лише час засучити рукава і прибирати те, що наробив нині діючий уряд. А саме - штучні кризові ситуації».

УНІАН

ТИМОШЕНКО ВПЕВНЕНА, ЩО ВЕРХОВНИЙ СУД НІКОЛИ НЕ ПІДЕ НА ВИЗНАННЯ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ НЕДІЙСНИМИ

Лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО впевнена, що Верховний Суд ніколи не піде на визнання президентських виборів недійсними.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на прес-конференції Ю.ТИМОШЕНКО висловила впевненість у тому, що ВС ніколи не піде на те, щоб не визнати результати виборів або сфальсифікувати їх.

За її словами, результати будуть такими чіткими та однозначними, що у Верховному Суді “ніхто не піде на протиправні дії”. Бути впевненою у цьому, за словами Ю.ТИМОШЕНКО, їй дозволяє останнє рішення ВС, який визнав неправомірною постанову Центральної виборчої комісії щодо створення у Росії додаткових виборчих дільниць (ВС заборонив створювати у РФ 41 дільницю. Сьогодні у Росії працюють 4 дільниці – у Москві, Санкт-Петербурзі, Тюмені та Ростові-на-Дону – УНІАН).

УНІАН



НА ОДНІЙ ІЗ ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ ХАРКОВА У СПИСКАХ ВИБОРЦІВ ЗАФІКСОВАНО ПОНАД 55% ПОМИЛОК

На одній із виборчих дільниць виборчого округу №176 у Харкові близько 1300 виборців із загального списку в 2347 осіб знайшли помилки у своїх прізвищах і змушені були писати заяви на виправлення і право голосувати.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами голови виборчкому цієї дільниці, значна частина помилок була помічена виборцями напередодні, і вони були виправлені у встановленому порядку заздалегідь. Сьогодні, у день голосування, зважаючи на ситуацію, тервиборчком округу №176 спочатку дозволив дільничним комісіям на місці виправляти помічені помилки, але пізніше відкликав свою вказівку.

Тепер виборці змушені подавати відповідні заяви безпосередньо в територіальних виборчих округах. За умов темноти і пізнього часу не всі громадяни зголошуються на таку обтяжливу процедуру, зазначила голова комісії. Вона відзначила непогану явку - на цей час на цій дільниці проголосувало вже близько 60% виборців.

UNIAN



У ВІННИЦІ ШТАБ "НАШОЇ УКРАЇНИ" ВИЯВИВ ВАНТАЖІВКУ ІЗ НЕЗАДІЯНИМИ СКРИНЬКАМИ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ

У Вінниці на підприємстві "Вінницяоблагротехсервіс" довірена особа кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА Сергій ЩЕТИНІН і з групою спостерігачів виявили 20-тонну вантажівку із незадіяними, можливо резервними, скриньками для голосування.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив керівник Вінницького обласного виборчого штабу "Нашої України", народний депутат України Володимир СКОМАРОВСЬКИЙ.

За його словами, зараз С.ЩЕТИНІН контролює рух цього вантажу, який може бути використаний для фальсифікацій результатів голосування на території Вінниччини.

"Цілу фуру урн, які по закону належать ЦВК, частково було розвантажено у Волинській та Житомирській областях, а згідно з вилученими С.ЩЕТИНІНИМ документами, вантаж прибув до нас із Краматорська і зараз знаходиться на території підприємства "Вінницяоблагротехсервіс". За збереження цих урн має відповідати Вінницька облдержадміністрація, а задля уникнення махінацій із цими урнами С.ЩЕТИНІН та група представників "Нашої України" до ранку контролюватимуть цей вантаж.

Дотепер ними вже зафіксовано, у тому числі на відеокамеру, відвантаження сьогодні вранці частини урн без будь-яких накладних чи інших супроводжуючих документів, представникам територіальних виборчих комісій Вінниччини", – повідомив В.СКОМАРОВСЬКИЙ.

UNIAN



У ДОНЕЦЬКІЙ І ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТЯХ ДО СПИСКІВ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ НЕ ПОТРАПИЛИ ЖИТЕЛІ ЦІЛИХ ВУЛИЦЬ

У селищі Ялта Донецької області на виборчій дільниці №113 (62-й виборчий округ) жителі вулиці Жовтнева не були включені ні до одного зі списків для голосування.

Як повідомили УНІАН спостерігачі від Донецької обласної організації Комітету виборців України, кількість виборців, що опинилися в такій ситуації, становить приблизно 30 осіб.

Водночас, жителі вулиці Лугова були включені до списків двох дільничних виборчих комісій. Спостерігач КВУ Наталя ПРОКОПЕНКО звернулася в районну адміністрацію, яка розпорядилася надати автобус, щоб відвезти виборців в райсуд міста Мангуш. Представники влади пообіцяли, що жителі "забутої" вулиці проголосують до кінця дня.

UNIAN

ДИМИТРОВО ПАРТІЯ "ГРОМАДСЬКІЙ КОНТРОЛЬ" ОБІЦЯЄ ТИМ, ХТО ПРОГОЛОСУВАВ ЗА ЯНУКОВИЧА, МОЖЛИВІСТЬ ВИГРАТИ ПОБУТОВУ ТЕХНІКУ

У місті Димитрово Донецької області члени партії "Громадський контроль" влаштували своєрідну лотерею, де як лотерейні квитки використовувалися запрошення на вибори.

Як повідомила УНІАН прес-секретар Донецького обласного штабу кандидата в Президенти Олександра МОРОЗА Олена ЗЯБРЄВА, члени партії "Громадський контроль" встановили біля виборчих дільниць картонні коробки, в які пропонують виборцям кидати свої запрошення, якщо вони проголосували саме за Віктора ЯНУКОВИЧА.

При цьому людям обіцяють, що якщо вони кинуть такі ж запрошенні і 21 листопада (день другого туру виборів – УНІАН), то матимуть шанс виграти фотоапарати, телевізори та іншу побутову техніку.

За словами О.ЗЯБРЄВОЇ, цей інцидент зафіксовано представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олегом РИБАКОВИМ. Представники СПУ розцінюють такі дії як агітацію за В.ЯНУКОВИЧА.

UNIAN

НА ЗАКАРПАТТІ У ЖІНКИ ПОЧАЛИСЬ ПОЛОГИ ПРОСТО В КАБІНЦІ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ

На одній з виборчих дільниць 70-го округу в с.Середньому Закарпатської області у жінки просто в кабінці для голосування почались пологи.

Як передає кореспондент УНІАН, жінка передала свій бюлетень чоловікові, але спостерігачі не дозволили йому проголосувати ні за себе, ні за дружину, оскільки в нього на руках виявились два бюлетеня. Спостерігачі склали відповідний акт.

Жінку "швидка" відвезла до лікарні.

UNIAN

ВІНСЬКИЙ ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО МАСОВЕ ГОЛОСУВАННЯ ЗА ВІДКРІПНИМИ ТАЛОНАМИ – ОДИН ЗІ СЦЕНАРІЇВ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ

Народний депутат України від Соціалістичної партії Йосип ВІНСЬКИЙ переконаний, що зафіксоване сьогодні масове голосування за відкріпними талонами – один зі сценаріїв фальсифікації результатів виборів.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в об''єднаному прес-центрі, який працює в агентстві УНІАН.

Водночас Й.ВІНСЬКИЙ зазначив, що представники кандидата на пост Президента Олександра МОРОЗА на виборчих дільницях отримали завдання фіксувати осіб, які голосують за відкріпними посвідченнями з тим, щоб потім можна було здійснити перевірку всіх, хто проголосував у такий спосіб і скільки разів.

UNIAN

############################ 16:37 #########################################

У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ДО ПОЧАТКУ ГОЛОСУВАННЯ НА ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ НЕ БУЛИ ДОПУЩЕНІ БІЛЬШ ЯК ЧВЕРТЬ ЧЛЕНІВ ВИБОРЧКОМІВ - ПРЕДСТАВНИКІВ ЮЩЕНКА.

У Запорізькій області до початку голосування на виборчі дільниці не були допущені 42 із 160 членів виборчих комісій - представників кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА. Про це кореспонденту УНІАН повідомив народний депутат України, керівник Запорізького обласного передвиборного штабу В.ЮЩЕНКА Сергій СОБОЛЄВ.

До 12.00 практично всі члени виборчкомів, що раніше не допускалися на дільниці, - представники В.ЮЩЕНКО приступили до роботи, повідомив С.СОБОЛЄВ, зазначивши, що паралельно почалися проблеми зі спостерігачами.

Так, за словами народного депутата, на територію виборчої дільниці, розташованої на території колонії біля села Бєлєнькоє, адміністрація відмовилася допускати спостерігачів від кого б то не було, що є порушенням законодавства .

У Запорізькій організації Комітету виборців України інформацію про масові недопуски на виборчі дільниці членів виборчкомів - представників В.ЮЩЕНКО підтвердили.

У цілому по області спостерігається дуже велика кількість випадків виключення членів виборчкомів від В.ЮЩЕНКО з складу виборчкомів, заявили в КВУ, зазначивши, що особливо гостра ситуація з ющенківцями на території виборчих округів №83 і № 84.

УНІАН

У ДОНЕЦЬКУ ТЕРВИБОРЧКОМ 42-ГО ОКРУГУ ВИКЛЮЧИВ ЗІ СКЛАДУ ДІЛЬНИЧНИХ КОМІСІЙ ПРЕДСТАВНИКІВ ЮЩЕНКА, МОРОЗА, СИМОНЕНКА, ГРАБАРА І ЧЕРНОВЕЦЬКОГО

У Донецьку територіальна виборча комісія 42-го виборчого округу на своєму засіданні 30 жовтня виключила зі складу дільничних виборчих комісій, що входять в округ, представників кандидатів у президенти Віктора ЮЩЕНКА, Олександра МОРОЗА, Петра СИМОНЕНКА, Миколи ГРАБАРА і Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

Як повідомив УНІАН Антон КЛИМЕНКО, довірена особа кандидата в Президенти В.ЮЩЕНКА по 42-му виборчому округу, представники кандидатів виключені "за систематичне невиконання своїх обов''язків".

А.КЛИМЕНКО сказав, що засідання комісії завершилося 30 жовтня близько 22.00, і представник комісії відмовився видати представникам кандидатів копії постанови. Тому представники кандидатів не змогли подати апеляції до суду, оскільки суд вимагає надати копії постанови.

Представники кандидатів, виключені з комісій, підготували заяви в прокуратуру з вимогою порушити криміналу справу щодо порушення виборчого законодавства в територіальній виборчій комісії №42. Вони вважають, що йдеться про фальсифікацію.

УНІАН

НА ЛЬВІВЩИНУ ПРИБУЛО ГОЛОСУВАТИ ЗА ВІДКРІПНИМИ ТАЛОНАМИ БЛИЗЬКО 5 ТИСЯЧ ГРОМАДЯН – ШТАБ ЮЩЕНКА

На Львівщину з Донецької області та інших регіонів прибуло голосувати за відкріпними талонами близько 5 тисяч громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами керівника Львівського регіонального виборчого штабу В.ЮЩЕНКА Петра ОЛІЙНИКА, до області приїхало 56 вагонів і 28 автобусів із власниками відкріпних посвідчень.

В ході прямого телефонного включення під час роботи прес-центру Віктора ЮЩЕНКА П.ОЛІЙНИК наголосив, що певна кількість представників В.ЮЩЕНКА, які поїхали з відкріпними талонами за власною ініціативою з західних областей на Донеччину, не змогли навіть зайти на виборчі дільниці.

Говорячи про порушення, які вже зафіксовані під час голосування на Львівщині, П.ОЛІЙНИК відзначив проблему зі списками. За його словами, у комп’ютери деяких дільниць занесено вірус, який змінює дані про виборців. На Львівщині утворилися великі черги біля судів, які мають розглянути це питання. В окремих районах області суди відмовлялися працювати. Проте, за втручанням прокуратур, деякі з них, зокрема, Дрогобицький суд, розпочали свою роботу.

За його словами, на ряді дільниць виборчі скриньки обмотуються скотчем, оскільки існує небезпека їх розбиття. Загалом він охарактеризував настрій виборців Львівщини як піднесений та абсолютно мирний.

УНІАН

У ДОНЕЦЬКУ ПОМІЧЕНІ МОБІЛЬНІ ГРУПИ, ЯКІ ПО ДЕКІЛЬКА РАЗ ГОЛОСУЮТЬ ЗА ВІДКРІПНИМИ ТАЛОНАМИ – КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ

У Донецьку помічені мобільні групи, які їздять по різних виборчих дільницях і по декілька разів голосують за відкріпними талонами. Як повідомили УНІАН співробітники донецького відділення Комітету виборців України, вони виявили факти голосування у Донецьку "каруселлю". Суть даної незаконної технології полягає у тому, що одні й ті ж самі люди, у складі мобільних груп, їздять по різних дільницях і голосують за відкріпними талонами.

За їхніми словами, три автобуси підприємства "Норд" роз''їхалися від заводу в різних напрямках. За одним із них спостерігають члени КВУ. Автобус зупиняється на дільницях, випускаючи по декілька осіб, які голосують і повертаються в автобус. Номери автобусів зафіксовано.

У 44-у виборчому окрузі було помічено, що один із цих автобусів зупинився біля виборчої дільниці №6, а потім співробітники заводу "Норд" стали по 1-3 особи заходити на дільницю. Вони створили чергу тільки до одного члена комісії, у якого одержували бюлетені за відкріпними талонами.

Спробу співробітника КВУ ознайомитися з документами, на підставі яких ведеться видача бюлетенів, було локалізовано охороною і членами комісії. Працівники "Норду" стали поспішно ховати свої відкріпні талони і швидко покинули дільницю.

УНІАН

ВИКЛЮЧЕННЯ ЗІ СКЛАДУ ДІЛЬНИЧНИХ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ ПРЕДСТАВНИКІВ ВІД ОПОЗИЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ У ПРЕЗИДЕНТИ СПЛАНОВАНІ ВЛАДОЮ – ПОРОШЕНКО

Заступник керівника Центрального штабу кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА, народний депутат України Петро ПОРОШЕНКО заявляє, що виключення зі складу дільничних виборчих комісій представників від опозиційних кандидатів у Президенти України сплановані владою. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

«Всі ці дії є чітко організованим сценарієм влади», - підкреслив П.ПОРОШЕНКО. Зокрема, за його словами, вчора увечері були спроби виключити представників Віктора ЮЩЕНКА, Олександра МОРОЗА, Петра СИМОНЕНКА, Михайла БРОДСЬКОГО, Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, Миколи ГРАБАРА і Наталії ВІТРЕНКО.

Зокрема, у виборчому окрузі №138 Одеської області була спроба вивести зі складу дільничних комісій 78 осіб. П.ПОРОШЕНКО повідомив, що сьогодні вночі місцевий апеляційний суд, розглянувши скаргу керівника Одеського штабу В.ЮЩЕНКА, а також довірених осіб М.ГРАБАРА і О.МОРОЗА, прийняв рішення щодо незаконності постанови територіальної виборчої комісії та поновлення виключених членів дільничних комісій. П.ПОРОШЕНКО відзначив позитивну роль, яку відіграли у цьому інциденті міжнародні спостерігачі від ОБСЄ.

УНІАН

СПОСТЕРІГАЧ ЄВРОПАРЛАМЕНТУ БУЗЕК ПОБОЮЄТЬСЯ МОЖЛИВИХ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ НА ВИБОРАХ

Спостерігач від Європейського парламенту, колишній прем’єр-міністр Польщі Єжі БУЗЕК побоюється можливих фальсифікацій під час виборів Президента України. Про це він заявив сьогодні кореспонденту УНІАН.

«Можуть бути загрози для виборів під час підрахунку голосів», - сказав він. «Якщо підтвердиться інформація про те, що на автобусах їздять люди з Донецька та інших східних і південних регіонів і голосують за відкріпними талонами, це було б дуже погано», - додав він.

Є.БУЗЕК також зазначив, що не всі виборчі дільниці добре підготовлені до проведення виборів, а особливо багато проблем – зі списками виборців.

«Люди, які давно померли, занесені до переліків виборців, а люди, які живуть у мікрорайонах, – не внесені взагалі», - сказав спостерігач Європарламенту.

На його думку, потрібно було б організувати спостереження безпосередньо за процесом вкидання бюлетенів до скриньок, оскільки, на думку Є.БУЗЕКА, зараз зберігається небезпека масового вкидання бюлетенів.

Разом з тим, спостерігач висловив задоволення доволі спокійною обстановкою на виборах і відсутністю ознак прямих загроз виборцям на вулицях або виборчих дільницях.

УНІАН
XS
SM
MD
LG