Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса: президентські вибори в Україні – вибір між Заходом і Росією, між майбутнім і минулим.


Сергій Драчук

Прага, 31 жовтня 2004 – Поки президентські вибори в Україні тривають, західна преса повна статей на тему вибору України між Заходом і Росією, між майбутнім і минулим, і втручанню в українські вибори Росії, яка прагне повернути свою імперію.

Британський щоденник «Ґардіян»: «Вибори в Україні затьмарено шахрайством і неспокоєм». Кореспондент газети наводить думку незалежних оглядачів, які згодні, що Віктор Ющенко легко виграв би в чесних виборах і що влада, схоже, запанікувала, побачивши масові мітинґи опозиції.

Американський щоденник «Лос Анджелес Таймз»: «Україна може схилитися на виборах до Заходу чи до минулого». Газета цитує українського підприємця, який каже, що вибори вирішать, чи настане в Україні вчора, а чи завтра.

Британський щоденник «Таймз», редакційна стаття: «Справжнє випробування для України. Українці обирають між майбутнім і минулим». Вибори в Україні не лише матимуть глибокі наслідки для свободи й перспектив майже 50 мільйонів людей – вони також визначать, чи багата на ресурси країна на новому східному кордоні ЄС покірно впаде в обійми новопосталого російського авторитаризму, а чи хоч із запізненням прокладе власний шлях до розквіту й громадянського суспільства.

«Інтернашонал Гералд Триб’юн»: «Імперія крадькома повертається» – такий заголовок коментаря, який написала Ніна Хрущова, фахівець із російських питань, викладач міжнародних узаємин в Університеті «Нью Скул» у Нью-Йорку і онука колишнього радянського керівника Микити Хрущова. На її думку, популярне на Заході питання «Хто втратив Росію?» за кілька років може перетворитися на таке: «Хто відбудував радянську імперію?» На думку Ніни Хрущової, президентські вибори в Україні можуть визначити також і те, чи залишиться Росія національною державою, а чи почне відроджувати свою імперію.

Американський щоденник «Вашинґтон Пост»: редакційну статтю названо «Визначальні для України вибори». Результат цих виборів, уважає щоденник, може визначити, чи збереже Україна свою ще неміцну демократію й незалежність, а також, можливо, й те, чи не скотиться Європа до нового розколу на демократичний Захід і російську імперію. Проблеми з виборами є в багатьох євразійських країнах, але українські відрізняються масовим втручанням Росії, пише газета й цитує свої «надійні джерела», за якими російський президент Владімір Путін спрямував на виборчу кампанію Віктора Януковича сотні мільйонів доларів. Реакція ж адміністрації президента США Джорджа Буша на всі останні дії Росії щодо України була слабка, зазначено в редакційній статті: американські урядовці лише висловлювали стурбованість становищем в Україні, але жоден із них навіть не завважив прилюдно, не те що не покритикував, грубе намагання Путіна поставити свого клієнта-автократа президентом країни, яка історично є стартовою лінією для російського імперіялізму – це цитата з редакційної статті в «Вашинґтон Пост».

Ще одна стаття в «Вашинґтон Пост»: «Вибори в Україні дають змогу Росії пограти новостворюваними політичними м’язами. Москва крутить виборами, які вважають перевіркою її впливу». Автор статті описує діяльність «Російського клубу» в Україні, який, за його словами, фінансується з Кремля. Влада Сполучених Штатів Америки вже роками допомагає фінансувати неурядові організації в Україні, які, як кажуть США, мають розвивати верховенство права й демократичні права й які, на думку аналітиків, мають схильність до підтримки опозиції. Але критики дій Росії в Україні кажуть, що, на відміну від США чи ЄС, Москва відверто підтримує одного-єдиного кандидата. Як анонімно повідомив газеті один із росіян, що працює на кампанію Віктора Януковича, для того, щоби поліпшити вигляд цього кандидата на президента, з Росії прибув навіть фахівець-гример.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG