Доступність посилання

ТОП новини

Голосування в Криму.


Ірина Халупа

Сімферополь, 31 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

В Криму голосування проходило спокійно, проте спостерігачі зафіксували масові порушення.

За даними з кримських територіальних виборчкомів на 17-ту годину проголосували понад 50% кримчан, які мають право голосу. Ці цифри дещо менші, аніж на минулих парламентських 2002 і президентських 1999 років виборах. Головною причиною цього фахівці називають погану підготовку списків виборців на дільницях.

Володимир Притула

Протягом дня у приміщеннях усіх 10-ти територіальних виборчих комісій спостерігалося масове скупчення виборців, які не знайшли свої прізвища у списках, або ж вони були записані з помилками.

Голова кримського відділення Комітету виборців України Роман Черьомухін каже, що це було найсуттєвішим порушенням і воно мало масовий характер. За його словами, перед виборами кримський Комітет виборців прогнозував, що до 15% усіх виборців можуть не знайти себе у списках, але ця цифра виявилася вищою.

Роман Черьомухін каже (переклад з російської): “На сьогодні ми побачили, що картина набагато гірша. І ми зараз говоримо вже про 30%. У дільничних комісіях ситуація виявилася досить складною, практично, патовою”.

Протягом дня через кримські тервиборчкоми пройшли тисячі виборців, але ще більше, за даними представників Комітету виборців, плюнувши на все, пішли, не проголосувавши.

За даними кримського виборчого штабу Віктора Ющенка, особливо багато подібних порушень зафіксовано у місцях компактного проживання раніше депортованих громадян. За словами представника штабу Андрія Іванця, саме серед кримських татар найбільше потенційних виборців Віктора Ющенка, то ж це може суттєво вплинути на результати голосування в Криму.

Андрій Іванець також повідомив, що прихильники провладного кандидата практикують в Криму виборчу технологію “карусель”, коли підкуплені виборці виносять з виборчої дільниці бюлетені. Одну з таких “каруселей” виявили в Нижньогірському районі.

Андрій Іванець

Нам повідомив керівник штабу Міжогірського району, одночасно офіційний спостерігач Олег Штельмах, що зафіксували на виборчій дільниці прихильники Віктора Ющенка факт використання так званої “каруселі”. Коли виборець голосував так, як йому наказали сторонні люди.

Він побачив поведінку виборця, і знімав процес перебування його на дільниці на відеокамеру. З цього приводу складений акт”.

Представники штабу Віктора Януковича назвали це нісенітницею. Довірена особа кандидата в президенти Віктора Януковича Єфим Фікс заявив з цього приводу, що “заповнення інформаційного простору повідомленнями про начебто порушення у перебігу виборчого процесу, які виявляють представники блоку Віктора Ющенка, ще раз підтверджує висновок про те, що саме представники цієї сили нагнітають масовий психоз на дільницях”.

Опоненти провладного кандидата тим часом повідомляють і про інші суттєві порушення. Зокрема, є інформація про залякування цілої низки членів дільничних виборчкомів, висунутих кандидатами Бродським, Грабарем та Ющенком.

Зокрема, саме через це не вийшли на вибори представники цих кандидатів у президенти на 13-й і ще кількох виборчих дільницях виборчого округу №2 у Сімферополі.

У Севастополі і Київському районі Сімферополя місцеві суди розпочали розглядати заяви громадян про включення їх до списків виборців лише по обіді, після активних вимог позивачів. І на підтвердження цих слів навів приклади, коли спостерігачі виявили в Криму, як виборчі бюлетені видавалися за свідоцтвом про смерть, а до списку виборців була внесена 4-річна дитина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG