Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі на виборах.


Марина Пирожук

Київ, 31 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Як ми знаємо, на ці вибори приїхало дуже багато спостерігачів. І, власне, за спостерігачами спостерігала моя колега Марина Пирожук, яка сидить поруч.

Марино, чи мали спостерігачі сьогодні дуже багато до роботи спостерігаючи за тими виборами? Як це все відбувалося?

Марина Пирожук

На кожній дільниці була представлена різна кількість спостерігачів, але загалом вони були задоволені процедурою голосування, тобто особливих порушень вони не помітили. Єдине, що було сьогодні проблемою майже на всіх дільницях про це консультують з рештою і Комітет виборців України, і спостерігачі, і міжнародні, це, власне, списки.

Люди приходили, причому, на одній дільниці кількість таких людей, які себе не знаходили в списках становило десь 50, десь 30, десь 40, десь 25, тобто, якщо підрахувати загалом, то гадаю, що це буде величезна кількість людей та й, зрештою, Комітет виборців України вже констатує, що це загалом 10% виборців.

Тобто, людей відправляли на територіальні виборчі комісії, але одиниці тільки виборювали своє виборче право до кінця і йшли туди звідки поверталися з цим дозволом і голосували, тобто це були одиниці.

Переважна більшість таких людей йшли з дільниць геть. А, отже, не брали участі в голосуваннях. А, власне, це найбільша проблема про яку говорили спостерігачі і ще дуже багато виборців, до речі, зіткнулися і з іншою проблемою. Вони в списках побачили викривлені прізвища, викривлені імена з дати народжень.

Тобто у мене п’ять знайомих, які з 26-го року народження. На дільниці виявилося, що деякі бабусі 80-го року.

Ірина Халупа

Наш кримський колега Володимир Притула повідомляв, що до виборчих списків в Криму була занесена чотирилітня дитина. Як спостерігачі розцінюють, власне ті недолугі списки, чи це рахується, як порушення? Бо на скільки я розумію 10 %...

Марина Пирожук

Це пристойна цифра і вона може бути вирішальною. Комісії, які працюють на дільницях до цього не мають жодного стосунку, вони так само обурені.

Ірина Халупа

Але це рахується тоді, як порушення.

Марина Пирожук

Це, як порушення, без сумніву. Але, скажімо, на окремих дільницях, як я була в центрі Києва мені розповідали, що люди просто поверхами невраховані, незанесені, оскільки, по вулицях там списки укладаються за якоюсь певною схемою, то деякі будинки не враховані і люди приходять до вечора обурюються, але йдуть геть.

Тобто вони не йдуть в територіальну виборчу комісію, яким підказують члени комісії і, власне, не голосують – це найбільше порушення. А так загалом спостерігачі констатую, що день був спокійний, тобто порушень особливих не було. Єдине, що на останній дільниці мені голова дільниці сказав, що отримали таку дивну інформацію вони від своїх колег, що начебто під Києвом збирається якісь військові загони і що проблеми можуть виникнути швидше під ранок.

Будемо сподіватися, що ця інформація не знайде підтвердження і вибори пройдуть спокійно і вже завтра довідаємося якісь приблизні результати. Хоча українські політологи вже намагалися сьогодні спрогнозувати. В УНІАНі кілька годин тому була подія, була прес-конференція і переважна більшість з них прогнозує, що все ж таки в першому турі переможе Віктор Ющенко з відривом, можливо 1,5 – 2 %.

Ірина Халупа



Чи спостерігали ті спостерігачі якісь підвищені заходи безпеки, чи були задіяні правоохоронці більше, ніж вони повинні були задіяні?

Марина Пирожук

Мається на увазі на самих дільницях?

Ірина Халупа

Так.

Марина Пирожук

Я сама бачила, скажімо, на кожній дільниці ситуація по різному виглядає, бо на дільниці за містом вже не пам’ятаю, як вона називається, здається там сидів всього на всього один правоохоронець і, то я в нього запитувала, як іде процес голосування, чи все спокійно? Він сказав, що йому навіть нема, що робити, бо люди дуже свідомі, черг там не було. В інших дільницях теж по різному сидить по три правоохоронців, десь п’ять.

До речі, дуже багато спостерігачів було, я помітила, від кандидата Януковича, особливо в центральних районах Києва на дільницях. Багато спостерігачів, саме від цього кандидата, а так в основному в регіонах чи за містом було їх всього на всього троє. Іноземних спостерігачів в комісіях майже не видно, тобто вони прибігають там дивляться, але щоб постійно працювали таких принаймні на тих дільницях там, де я була таких випадків не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG