Доступність посилання

ТОП новини

85 років тому Івано-Франківськ став столицею Західноукраїнської Народної Республіки.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 1 листопада 2004 - 85 років тому Івано-Франківськ (колишній Станиславів) став столицею Західноукраїнської Народної Респібліки. В обласному центрі Прикарпаття упродовж кількох місяців вирувало справжнє столичне життя. Тут приймалися закони, проводилась міжнародна політика, а на вулицях можна було зустріти найвищих державних керівників, які в той час робили все, щоб відстояти незалежність України.

Прийшовши на виборчі дільниці для обрання українського Президента, чимало галичан пригадували, що 85 років тому їхнє місто єдиний раз у своїй історії було столицею незалежної держави. По сьогоднішній день у центрі Івано-Франківська зберігся будинок, в якому на засіданні Української Національної Ради було ухвалене рішення про злиття двох частин України , про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою і підтримку об”єднання двох республік в одну самостійну суверенну державу.

У 1919 році понад 160 депутатів Української Національної Ради, своєрідного парламенту Західноукраїнської Народної Республіки, практично щоденно засідали, ухвалюючи закони, якими регулювалося життя молодої держави. Тут, окрім рішення про злуку в єдину Українську Народну Республіку, ухвалювались закони про державність української мови, шкільництво, громадянство, аграрна та промислова реформи.

Тут приймали іноземні делегації, з якими зустрічався президент Західноукраїнської Народної Республіки Євген Петрушевич. Найцікавіше ж те, що в історичному будинку, де засідав парламент ЗУНР і де зараз Народний дім Івано-Франківська, цими днями створено одну з міських виборчих дільниць.

Понад 90 % виборців, які взяли участь у голосуванні, підтримали кандидатуру Віктора Ющенка. Більшість з них заявляли, що і як 85 років тому, вони своїм вибором підтримали незалежність та європейський вибір України.
XS
SM
MD
LG