Доступність посилання

ТОП новини

Преса на Заході: вибори в Україні – що далі?


Сергій Драчук

Прага, 1 листопада 2004 – Голосування в Україні перетворилися на перевірку, чи здатна держава провести вибори з такою гарячою темою – національним самовизначенням, і ці вибори загрожують поділити країну на два реґіони. Так пише автор статті в європейському виданні щоденника «Вол Стріт Джорнал», яку названо «Вибори в Україні породжують звинувачення в шахрайстві й бандитському тискові». Кореспондент зауважує, що Віктор Янукович, який виступає за тісніші зв’язки з Москвою, здобув більшу частку своєї підтримки від східних українців, росіян за походженням. Радниками Януковича є група московських політологів, пов’язаних із Кремлем, а сам він останнім часом підтримав думку зробити російську мову другою офіційною в Україні. Віктор Ющенко ж, економіст, що був головним банкіром і потім прем’єром, має найбільшу підтримку від українців за походженням і, як уважають, виступає за ближчі зв’язки з Європою, мовиться в статті. Обидва кандидати, зазначає її автор, звинувачували одне одного в тому, що їхній супротивник є знаряддя закордонних ляльководів.

Британський щоденник «Таймз» теж назвав статтю «Вибори в Україні загрожують громадянськими заворушеннями». За словами журналіста газети, «майбутнє України вчора зависло на вістрі ножа, коли прихильники опозиції звинуватили уряд у шахрайстві в президентських виборах і закликали на сьогодні до великої демонстрації, яка, за їхнім сподіванням, має перерости в мирну революцію» – це цитата зі щоденника «Таймз».

Перспективи «каштанової революції» в Україні намагається оцінити американське аналітичне видання «Стратфор Коментарі». На думку фахівців компанії «Стратфор», на тлі грузинської «трояндової революції» президентські вибори в Україні можуть протягом наступних кількох тижнів призвести до схожої спроби з боку проамериканських сил, але навряд чи з таким самим результатом. Попри підтримку Вашинґтона й відносно слабкий спротив Москви, проамериканська опозиція, найімовірніше, програє нинішнє геополітичне протистояння в Україні через внутрішні українські чинники: її не підтримують ні більшість населення, ні сили безпеки – принаймні тим часом, пише видання. В аналізі, що його укладено ще напередодні виборів, американські фахівці прогнозують, що намагання влаштувати «каштанову революцію» може привести насильство на вулиці Києва, що більшість українців налякається перспективи сповзання своєї країни до громадянської війни й може не підтримати зміну режиму, що результати виборів, тобто найімовірнішу перемогу Януковича, не буде скасовано й він стане новим президентом, а «каштанова революція» зазнає поразки – принаймні на нинішній стадії. Але, мовиться далі в аналізі, геополітична боротьба за Україну на цьому не скінчиться, а Україна може ввійти в період нестабільності з дальшими політичними кризами в найближчому майбутньому. (До цього аналізу додам, що раніше прогнози компанії «Стратфор» щодо України дуже часто не справджувалися, а іноді й ґрунтувалися на хибних вихідних даних).

Водночас німецький щоденник «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише, навпаки, про «Зменшення напруженості в Україні». У статті з такою назвою автор звертає увагу, що становище розрядила сама опозиція ще в суботу, коли виборчий штаб Ющенка скасував зібрання перед ЦВК і закликав людей натомість пристежити, щоб на виборчих дільницях усе відбулося як треба. І це не стало єдиною несподіванкою, пише автор статті. Із одного боку в Україні досі відчутна спадщина, що залишилася всім колишнім комуністично-тоталітарним країнам: де немає прозорості влади, громадяни змушені обходитися чутками. З іншого боку післярадянські російські фахівці вже кілька років як розробили стратегію маніпулювання громадською думкою – щоби скористатися з цієї спадщини, до того ж за допомогою свідомої дезінформації. В Україні намагалися натравити Схід на Захід, і з російського пера зійшов сюжет про те, ніби в громадському русі «Пора» є чеченські боївкарі. Але, веде далі автор статті, щодо результатів праці, яку досі проробили в Україні російські політтехнологи, то вона ще на парламентських виборах два роки тому виявилася вочевидь не варта заплачених за неї грошей. Тоді опозиція перемогла попри все. А те, що високооплачені специ з сусідньої держави запропонували своїм замовникам із України цього разу, було не набагато краще, пише журналіст «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ».

Діловий тижневик «Бизнес Вік» тим часом порушує питання: «Чи триватиме й далі в Україні економічний бум?» Підзаголовок статті: «Інвестори моляться, щоб неспокійні вибори в Україні не задушили її розпечену економіку». Бо економіка в Україні, пише журнал, розвивається найшвидше в Європі, і вже п’ятий рік триває бум, який підніс валовий внутрішній продукт на третину від 1999 року. Навіть невпинні політичні скандали дотепер не підірвали її чудового зростання. Але за цим стоїть поєднання щасливого випадку й доброї макроекономічної політики. Щастя полягає в тому, що 60 відсотків українського експорту становлять метали, зокрема, сталь, а світові ціни на них останнім часом високі. Здорової ж макроекономічної політики дотримувалися тим часом усі уряди від фінансової кризи 1998 року. Але питання полягає в тому, чи зможе Україна досягти політичної стабільності, щоб інвестиції не припинялися. Західні інвестори в Україні надають перевагу Ющенкові, пише журнал, – але вони кажуть, що зможуть ужитися і з Януковичем, за умови, що його перемога на виборах буде чесна. Єдиний результат виборів, який може відлякати інвесторів, – це якщо влада намагатиметься зманіпулювати підрахунок голосів або ж навіть вдасться до жорсткіших заходів, аби не допустити опозицію до влади, наприклад, скасує вибори, вважають автори аналізу в «Бизнес Вік».

Французька ж газета «Монд» уже порушує питання, що буде з Європою і чи піде слідом за Туреччиною і Україна до ЄС. Україна є найближча геополітична ціль Євросоюзу, пише оглядач щоденника. Але майбутнє України залежить для початку від її власної здатності реформуватися і стати на шлях справжнього економічного й суспільного розвитку, вважає автор статті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG