Доступність посилання

ТОП новини

Чому соціологи дають різні дані екзит-полу?


Марина Пирожук

Київ, 1 листопада 2004 - Результати екзит-полу, оголошені учора соціологами залишаються предметом активного обговорення. Результати анонімного опитування на дільницях після голосування показали перемогу Віктора Ющенка, якого підтримали майже 44,5%. Його головний суперник Віктор Янукович набрав 38%.

Такі дані оприлюднили дві українські соціологічні служби. Результати відкритого опитування показали незначний розрив між Януковичем та Ющенком. А так звані альтернативні соціологічні структури показали переваги Віктора Януковича.

Питання, чому результати екзит-полів виявилися різними, кому вірити, і чи можна їм вірити взагалі було основним у ніч після виборів. Нагадаємо, що опитуванням громадян після голосування займалися три соціологічні групи.

У відповідності до результатів консорціуму, куди увійшли 5 провідних українських соціологічних служб, Ющенко став переможцем виборів під час анонімного опитування. Відкрите опитування показало переваги в цифрах Віктора Януковича.

Нагадаємо, що усі ці структури входять в Консорціум, який профінансований західними посольствами та різними фондами, і який власне і мав перевірити вибір громадян після голосування. Результати соціологів у межах консорціуму виявилися суттєво різними.

Соціолог Ірина Бекешкіна пояснює ці неузгодженості страхом виборців відкрито признатися, за кого вони проголосували та конформізмом.

Ірина Бекешкіна

По-перше, побоювання. Можливо, це не такий страх, але певні побоювання, оскільки це треба було б інтерв’юеру сказати про свій вибір. А другий, конформізм, оскільки в деяких областях, де населення голосує за одного кандидата переважно, то сказати, що ти будеш голосувати за іншого теж вимагає певної мужності.

В Україні традиційні методи вже дещо не спрацьовують. Але я хочу сказати і потрібно змінювати методологію. Але я хочу сказати, що методи таємного голосування теж не є нашим винаходом. Вони теж у світі досить часто використовуються.

Марина Пирожук

При відкритих альтернативних опитуваннях, яких, за словами Бекешкіної, так бояться українські виборці Віктор Янукович теж виявився переможцем. Так званий український екзит-пол показав, у Януковича - 43%, у Ющенка - трохи більше за 39%. Ще менше голосів Ющенко набрав за опитуваннями Фонду “Общественное мнение”, зате Янукович там знову лідер - 43, 5%.

Політолог Олександр Палій вважає дані соціологів неточними, оскільки, за його даними, переважна кількість громадян відмовлялася спілкуватися із соціологами на тему електоральних симпатій. Водночас він зазначає, що найбільш об’єктивними в українських умовах є лише результати таємного опитування.

Олександр Палій

При аналізи цих розбіжностей треба все-таки враховувати, що близько від 40 до 60% громадян України відмовилися взагалі відповідати на запитання опитувань екзит-полів. Це означає, що ті люди швидше за все голосували проти влади.

При аналізі цих розбіжностей слід говорити насамперед про те, що в Україні ще не можна довіряти усім соціологічним опитуванням. Найбільше варте довіри саме це таємне опитування через те, що воно було найбільш репрезентативним, а також через те, що воно було таємним. А росіяни з їхнім Фондом “Общественное мнение” його дезавуювали самі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG