Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори: боротьба за Кіровоград.


Ірина Халупа Гості: Володимир Яворівський - народний депутат України, “Наша Україна”; Ірина Громова - вчитель, член Виборчої комісії в м. Кіровоград (телефоном).











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 3 листопада 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Хочу нагадати, що від 20 по 23 годину, програми радіо “Свобода” ретранслює радіостанція “НАРТ”, у Києві слухайте нас на частоті 70,4, у Харкові на частотах 73 і 79, а в Одесі на частотах 68 та 36.

Тема : Президентські вибори: боротьба за Кіровоград.

Гості: Володимир Яворівський, народний депутат України, “Наша Україна”; Ірина Громова, вчитель історії гімназії імені Тараса Шевченка, член Виборчої комісії № 29, що входить до сотого територіального округу в м. Кіровоград (телефоном).

Три дні після першого туру президентських виборів і українці ще не знають остаточних результатів.

Попередній підрахунок голосів у першому турі президентських виборів сповільнився через відсутність даних по сотому територіальному виборчому окрузі в Кіровограді, заявив сьогодні голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов.

Голова територіальної комісії номер 100 Володимир Бабій у зв’язку з погіршенням самопочуття в суботу 30 жовтня, не брав участь у засіданні тервиборчкому. На цьому засіданні члени комісії вивели зі складу дільничних виборчих комісій практично всіх представників від опозиції.

Після того, як уранці 31 жовтня ці члени дільничних комісій не виявили себе в складі комісій, почався затяжний конфлікт.

У день виборів голова територіальної комісії пан Бабій прийшов у комісію, забрав печатку, після чого він і ще 25 членів комісії зникли у невідомому напрямку. До їх пошуків була притягнута міліція.

Разом з тим офіційний спостерігач від кандидата в президенти Віктора Ющенка подав в апеляційний суд Кіровограда скаргу на бездіяльність голови тервиборчкому. Суд розгляне цю скаргу завтра.

У неповному складі ця комісія все-таки обробла 2,34% бюлетенів, згідно з якими в окрузі лідирував Віктор Янукович із 75,5% голосів (290 осіб), за Ющенка віддали голоси 15,5% (60 осіб).

У той же час, за словами Ківалова, ці дані не є показовими в цілому для округу, оскільки вони отримані із закритих дільниць.

На сьогоднішній день у Центральну виборчу комісію надійшло від 150 до 170 протоколів територіальних виборчих комісій (усього 225), однак половину з них у зв’язку з неправильним заповненням тервиборчкому повинні переглянути й затвердити в режимі засідань комісій.

На ранок середи Центвиборчком завершив підрахунок голосів виборців на виборах президента України в 11 регіонах країни.

Так, 100% протоколів оброблено в Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській областях.

З них Віктор Янукович лідирує в шести областях - у Криму (69,16%), Дніпропетровській (49,79%), Донецькій (86,74%), Запорізькій (55,65%), Харківській (57,37%), Херсонській (37,49%) областях.

Віктор Ющенко переміг у п''ятьох областях - у Закарпатській (46,84%), Полтавській (43,64%) Рівненській (69,26%), Чернівецькій (66,63%), Чернігівській (43,32%) областях.

У цілому на ранок середи ЦВК обробив 97,67% протоколів, які надійшли з виборчих дільниць. Поки лідирує Янукович із відривом в 0,66%, за попередніми даними він набрав 39,88% голосів, а Ющенко 39,22%.

Остаточні результати ЦВК обіцяє оприлюднити в найближчі дні. За законом, комісія має затвердити підсумки голосування протягом 10 днів від дня виборів. Отже, останній день це 10 листопада.

Таким вступом, я хочу перейти до нашої теми. Я ще також хочу нагадати, що крім тих проблем, які я вже вичислила у Кіровограді. Також на найбільшій дільниці Кіровограда голосування і підрахунок голосів проводилися без представників опозиції, без ЗМІ, без КВУ.

Главу виборчкому 168-ї дільниці 104-го округу в Кіровоградській області впіймали при спробі вкинути заповнені бюлетені і на трьох дільницях у Кіровограді бритоголові викрали бюлетені, і не дали членам комісії підписувати протоколи.

Давайте почнемо з Кіровограда.

Пані Громова, що була найтяжча річ з якою Ви зіткалися, власне в день виборів і в ніч підрахунків голосів?

Ірина Громова

Знаєте, наша дільниця 29, вона на щастя не зіткнулася з такими грубими порушеннями, от які мали місце в інших дільницях нашого сотого округу. Тому в принципі, я вважаю, що ми дали результати об’єктивні хоча ясно, що труднощі певні були.

Цілий день у нас зі складу нашої комісії представників опозиції виведені не були. Це теж сприяло, я думаю, що такій об’єктивній конструктивній роботі комісії. Протягом дня, великих відхилень від закону теж не було. Ми були пильні, ми спостерігали, ми виконуючи волю наших виборців, тому що активність була надзвичайно висока.

І люди приходили ще до 31 числа, звіряли себе в списках. І ви знаєте, це дуже зворушувало, коли приходили молоді люди дивилися себе, своїх сусідів, щось уточнювали і якщо були якісь неточності вони самі бігли в ЖЕК за довідкою чи за ксерокопію якогось документа.

Тобто вони проявляли таку стурбованість і піднесення, і закінчували завжди проханням ви ж тільки рахуйте чесно, ви ж тільки рахуйте чесно, тобто це не могло зворушувати. І настрій був у всіх такий, і напружений з одного боку, а з іншого відповідальність була дуже велика.

Але наша дільниця невеличка, тому, мабуть, влада особливих розрахунків не робила на нас, тому ми були позбавлені якихось таких детективних історій з якими зіткнулися наші колеги в інших дільницях.

День голосування пройшов в цілому, я думаю, біль-менш нормально. Ніч була довгою, ми лише о 1-й годині розпочали підрахунок голосів, лише відкрили скриньки. І закінчився цей підрахунок о 7-й годині ранку.

Що було проблемного, знаєте, відразу ми зробили підрахунок і, я особисто, голоси лідера, безумовного лідера Віктора Ющенка рахувала перша і їх відразу виявилося більше 500 голосів, а прийняли участь в голосуванні 960 виборців. Більше 500 голосів було віддані за Ющенка, за Янукович 232, за Симоненка 66, за Мороза 61 голос.

Треба сказати, що складнощі потім були, тому, мабуть, цифра ця переможця на нашій дільниці вона...

Ірина Халупа

Пані Громова, я Вас на секундочку переб’ю. В нашій розмові сьогодні Ви сказали, що із тих 500 голосів, які проголосували за Віктора Ющенка, лише 480 було зараховано?

Ірина Громова

Так, я зараз поясню. Але потім, коли почали втручатися ті члени комісії, у яких явно була установка, дуже прискіпливо розглядати, саме бюлетені за Ющенка, то, в буквальному смислі, до абсурду доходило. Вони почали...

Ірина Халупа

Чи так само прискіпливо ставилися до всіх бюлетенів, чи лише до бюлетенів Ющенка?

Ірина Громова

Ні. Ви знаєте, ми цю стопочку Ющенка перераховували ну, мабуть, кожен з нас і не по одному разу, і дуже ретельно розглядали. Справа в тому, що спочатку була дуже велика частина всіма членами комісії відкинута, нібито як вони не дійсні.

Ірина Халупа

На підставі чого вони були відкинені?

Ірина Громова

Я дивлюся є знак плюс чи галочка проти прізвища Ющенко. Є прізвище людини членом нашої комісії, яка видала бюлетень і ніяких інших помарок в неї немає. Чіплялися до того, що немає якогось довідка, що от прізвище того, хто видав є і ініціали, а от немає розчерку чи нібито там підпис, як вважається. Хоча це власноручно написано прізвище і ця людина визнає його, що от це мій підпис. Тобто до дурниць, до абсурдів доходило.

І це були десятки, це не одиниці, а десятки бюлетенів були спочатку ними відкинуті, нібито як не дійсні. Ми боролися, за буквально кожний голос, і відстоювали права на дійсність, на волевиявлення цих громадян, які проголосували. І абсолютно під надуманим приводом хотіли бракувати ці бюлетені.

Я думаю, що по інших дільницях відбувалося щось подібне.

Ірина Халупа

Пане Яворівський, з одного боку, ми бачимо, що в маленькому окрузі 29-му відносно спокійно все відбувалося. Чому були вибрані, на Вашу думку, певні дільниці і піддані такому тиску? Чому Кіровоград? Що є в Кіровограді такого надзвичайного?

Володимир Яворівський

Я мушу сказати, що дві каденції я був в Кіровоградській області народним депутатом від міста Світловодська і уявляв собі Кіровоград тихим ніжним, провінційним містечком, де кожен знає один одного, де є моральні устої певні. Така романтична візія в мене була.

Я їхав, щоб бути спостерігачем, взяв кілька округів: мій Світловодський і Кіровоградський. Я вирішив, що в Світловодську буде все гаразд. Це була абсолютна випадковість. Лише згодом я зрозумів, а тому можу відповідати на Ваше запитання, що місто Кіровоград перебуває в лещатах двох бандитських угрупувань, які очолюють два народні депутати України, діючі сьогодні

Вже кілька виборчих кампаній в цьому містечку пройшло із абсолютним домінуванням цих бандитських угрупувань. Що вони хотіли, те вони і робили.

На парламентських виборах був знятий із виборчої дистанції десь за 10-15 хвилин до закінчення взагалі терміну, коли ще можна було людей знімати, Кальченко, колишній міністр МНС, а перед цим губернатор Кіровоградської області, тобто потужна постать, він зараз належить до “Батьківщини”, до БЮТ.

Я потім тільки збагнув, що в цьому місті діють колосальні сили, вони були настільки розбещені, що для них ці вибори вже були абсолютно зрозумілі, зрозуміло було, що вони проголосують за Януковича: там не було жодних проблем, вони наситили всі первинні дільниці своїми людьми, для декору поставили представників опозиції, але 30-го, коли я приїхав до Кіровограду, була колосальна спроба викинути всіх представників опозиції.

Я виступав там мабуть 3-4 години, думаючи, що ось-ось буде 12-та година, і вам буде нікуди йти. І я їх дотримав. Я пішов поспати на кілька годин, щоб вдосвіта вже бути тут на територіальній комісії, коли я раптом довідуюся, що без рішення (рішення не було прийняте!) розкидано на всі дільниці витяг із рішення, якого не існує, і стояла печатка, стояв підпис, якого не існує, голови комісії і підпис секретаря про те, що такі-то на кожну дільницю виводяться зі складу дільничної комісії за недисциплінованість, за те, що вони, мовляв, не приходили на засідання і т.д.

Ірина Халупа

Але чи має територіальна комісія таке право?

Володимир Яворівський

Вона має за поданням із дільничних комісій, а дільнична комісія має право лише видалити когось із членів дільничної комісії за умови, якщо двічі їхня неучасть, скажімо, в дільничній комісії розглядалася комісією, і тільки на третій раз вони можуть виключити.

Жодного документу мені ніхто не показав, що двічі це питання розглядалося. Це був дзвінок згори, і буквально по команді вони всі почали штампувати під копірку такі псевдорішення, але їх в територіальній комісії абсолютно не було.

Через те це була така авантюра, вони думали, що все пройде легко, чітко, варто було лягти на цьому шляху (даруйте, що я так кажу), як багато чого зламалося, і тоді вони пішли вже напролом. Але я думаю, що про це ми далі поговоримо.

Ірина Халупа

Пані Громова, такі речі помічаються, і вони мали розголос як не на шпальтах газет, то в інтернеті на 100%. Як жителі Кіровограду реагували на всі ті речі? Чи знають вони, що відбувалося 31-го числа?

Ірина Громова

Я згодна із паном Яворівським, що Кіровоград – це дивне місто: тут адміністративний ресурс вступив в дію ще задовго до виборчої кампанії, щонайменше – це рік.

Рік місто знаходилося під жахливим пресингом, це доходило до психозу, до неврозу. Всі керівники установ, організацій були залякані, а потім залякували своїх працівників, і це все мало таку ланцюгову реакцію.

Результати цих виборів – це протест не тільки на центральну владу, саме не на Януковича як прем’єр-міністра, кандидата на пост Президента України, в значній мірі це протест на місцевий “бєзпрєдєл”, який мав місце і дуже принижував людей, при чому навіть тих людей, які були лояльні до влади, які ніколи не чинили ніякого опору, але все це було через коліно, це було надмірно, тому Кіровоград проголосував однозначно за Ющенка.

По всіх дільницях (чутками, бо ж офіційних даних ще немає, ми ж між собою розмовляємо і ділимося) перевага Ющенка повсюди, більше 50% він набрав багато де. Це реакція на все те, що тут відбувалося.

Як адміністративний ресурс застосовувався ще задовго до 31-го числа? Якщо приїжджає провладний кандидат, на мітинг примусово за списками людей зганяли, якщо приїжджав опозиційний кандидат, то влаштовували фантасмагоричні речі. Наприклад, на центральній площі в останній приїзд Ющенка (якщо за аналогією з Оруелом), то влаштували “скотний двор”, тобто навезли тварин, зоопарк і зробили те, чого ніколи не було, завжди це на околиці міста відбувалося.

Володимир Яворівський

Пані Громова, це дуже символічно, що всі ці мавпочки, слоники (даруйте мені) гидили, мочилися прямо під обласною адміністрацією. Це дуже здорово. Я думаю, що цей дух буде ще довго там стояти. Хоч він стоїть такий самий і в середині.

Ірина Громова

Я дивуюся, що місцева наша влада останній рік жодної спроби не зробила якось загравати з електоратом, якось його підкупити, сподобатися, лише робилися спроби на залякування, на пресинг, на затуркання.

Люди навіть найменш норовливі мовчали, але 31-го числа вони прийшли і поставили галочку. Це був їх протест. Тому ми маємо такі результати.

А те, що їх не визнають, для нас це великий біль, ми стурбовані, тому що дуже хочеться, щоб наші голоси були зараховані.

Я не знаю, що можна десь тікати, переховуватися. Те, що очолює нашу територіальну комісію пан Бабій, але ж він в партійні радянські часи був завідуючим організаційним відділом...

Володимир Яворівський

І секретарем обкому по ідеології.

Ірина Громова

Заступник голови Бабія Пилипко був інструктором в тому ж самому відділі, тобто теж номенклатурник партійний. Всі голови дільниць чи секретарі з тієї обойми благонадійних. Тому певний страх був у них. В ночі ми це бачили, тобто ті неминучі цифри, від яких нікуди було дітися, які визрівали на кожній дільниці, від них виникав страх, псувався настрій, вони нервували, але не всі тікали.

Ірина Халупа

Не всі такали, і це головне.

Пане Яворівський, завтра суд буде розглядати скаргу щодо кіровоградської ситуації, щодо бездіяльності голови тервиборчкому. На що Ви сподіваєтеся? Чи можна буде якось цю ситуацію наладнати? Виявляється, що цей округ затримує остаточні підрахунки ЦВК.

Володимир Яворівський

Мабуть, на це була ставка. Цей округ був відмічений зеленим світлом, що тут буде все прекрасно, все буде нормально, а цей округ дав їм колосальний збій.

Я нічого не чекаю від завтрашнього засідання суду. Я знаю кіровоградські суди, я знаю, що навіть за те, що за кілька годин до початку виборів вивели із дільниць представників опозиції, передали до суду, і суд, ніби нормально все: усміхалися і таке інше, але все одно це рішення вони не прийняли. Я не вірю, що кіровоградський суд прийме таке рішення.

Це треба думати законодавцям, не можна такі речі кидати на місцевий суд, який повністю перебуває під контролем абсолютного криміналу, тому що влади у Кіровограді немає, є кримінал.

Коли заступник мера міста Волканов (якщо я не помиляюся) тримав дві доби весь апарат міської влади, який мусів займатися фальсифікацією виборів, туди носили мішки (про це просто немає часу розповісти), коли навіть постріли лунали, коли розбігалися комісії, зрозумівши, що Ющенко перемагає, що Ющенко йде попереду, і сфальшувати неможливо такої кількості голосів, такого відриву, то почали комісії розбігатися.

Я забрав із однієї із дільниць о другій годині дня першого числа двох студентів (не називаю їхніх прізвищ, бо потім їх відрахують із університету), вся комісія розбіглася, а цих двоє дітей, забарикадувалися в кімнаті, бюлетені навіть не були вийняті із скриньки. І вони до другої години дня тримали...

Ірина Халупа

Оберігали їх чи що?

Володимир Яворівський

Оберігали, боялися, що хтось увірветься і викраде. І тільки о другій годині вони зателефонували мені, я разом з членом комісії поїхали. І ці діти, обнявши цю урну, привезли і здали під акт, що абсолютно не розкриті і не пораховані бюлетені.

Це дивовижа просто. Ви собі можете уявити? Яке це місто, яке колосальне протистояння! Так от, цей заступник голови міста Волканов, який очолює одне з кримінальних угрупувань. Це я кажу і люди в Кіровограді це знають.

Ви можете собі уявити? Я зайшов у кабінет, народний депутат в службовий кабінет, він мене виганяв, кричав: “Вон, выйдите с кабинета, кто вы такой, что сюда зашли?”. Тому що я йому заважав фальсифікувати в цей момент бюлетені.

Я кажу, що це ціла кавалькада. Чому його круг став таким знаменитим? Тому що там були відпущені гальма.

Ірина Халупа

Чи є це нагадування Мукачеве якоюсь мірою?

Володимир Яворівський

Яке Мукачеве? Про що Ви говорите? Мукачеве – це дитячий садок. Весь день було спокійно на дільниці, це тільки вночі, коли були готові результати, тоді ці результати перегорнули.

А тут вже (Ви можете собі уявити, коли вже почали розбігатися дільничні комісії) найголовніше, що десь у другій годині цей самий Бабій, колишній секретар міськкому, секретар обкому партії, він весь день тримався за серце в день виборів, і казав, що він такий хворий, щоб його не чіпали.

Закривався в себе в кабінеті, кудись телефонував, приймав якісь телефонограми. Я до нього приходив і казав, що на тій-то дільниці розбійники, а він каже, що це справа правоохоронних органів, чого він повинен туди втручатися?

І тільки тоді, коли почали підраховувати голоси, він прокинувся, прийшов, почав сидіти тут. І коли побачив, що Ющенко перемагає на всіх дільницях, він після цього дав “відмашку” (я це бачив) заступнику, секретареві, і десь осіб 15 членів комісії проянуковичівських, так я б сказав, він їм кивнув і вони всі вийшли.

Ви собі можете уявити? Коли залишається десь 60 дільниць, люди стоять мокрі, нещасні, голодні з цими мішками в руках для того, щоб здати документи. А комісія, фактично, паралізована.

Добре, що я встиг відбити телеграму до ЦВК, порадитися з юристами, що в такому випадку робити.

Ірина Халупа

Яка була порада ЦВК?

Володимир Яворівський

ЦВК мовчало, була порада юристів. Сказали, щоб відбивати телеграму до ЦВК, ставити їх до відома, складати акт про те, що сталося таке-то, і зі свого середовища, серед тих, хто залишився, обирайте голову комісії, заступника, секретаря, складайте протоколи і продовжуйте приймати документи. І ми пішли цим шляхом.

І повірте мені, коли заходили ці люди, вони були такі щасливі, вони прекрасно розуміли, що відбувається. І вони приходили причетні до того, що вони захистили найголовніше - волевиявлення людей.

Ірина Халупа

Пане Яворівський, якщо Ви пішли логічним юридичним шляхом у цій ситуації, то чому ЦВК не може розібратися у тому всьому і прийняти ті голоси.

Володимир Яворівський

А хто вам сказав, що вона не може, вона не хоче цим займатися. Ми подали протокол, на протоколі стоїть печатка.

Тобто ті члени територіальної комісії (і до речі ж печатка ж там є), що Ющенко випереджає на 100-му окрузі, я кажу слухачам “Свободи”, Януковича (після всіх фальсифікацій, все одно) на 20 тисяч голосів, це реальність. І сьогодні додайте цих 20 тисяч голосів до того, що має Ющенко. Янукович відразу опиняється позаду.

Я сьогодні був на сесії. Це я кажу на “Свободі”, але я й казав ще й з державної трибуни сьогодні про те, що забило подих ЦВК, і вона нічого не оголошує тільки з однієї причини, тому що весь ресурс голосів, які є в Януковича, вже є відкритий. Решта - це голоси Ющенка.

Вони не хочуть, вони навмисне гальмують для того, щоб народ не довідався про те, що Ющенко наперекір всьому, зловживанням, спискам , які були, розбігалися виборчі комісії, Ющенко в першому турі уже переміг.

Ірина Халупа

Повернемося до Кіровограда. Пані Громова, чи з’явився пан Бабій?

Ірина Громова

Ні, я не маю інформації, але кажуть, що десь переховується.

Ірина Халупа

Оскільки ми не знаємо, як ця ситуація вирішиться, давайте поговоримо про самі бюлетені. Пані Громова, Ви розповідали, що дуже багато бюлетенів бракувалися через певні причини. Це може бути (пан Яворівський також може це доповнити), щоб не було таких випадків у другому турі голосування.

Ірина Громова

Я тільки хотіла сказати, що зараз, якщо неминучий другий тур, ми повинні приділити цьому велику увагу. Я закликаю виборців, людей бути дуже уважними. Свої емоції не висловлювати в кабінках. В кабінках є документ, і в цьому документів потрібно поставити охайно позначку.

Ірина Халупа

Не висловлювати свої емоції на самому бюлетені, правда?

Ірина Громова

Тому що маса бюлетенів також були браковані, визнані недійсними за те, що людина проголосувала за Ющенка. Але навпроти прізвища Янукович щось було нехороше написано.

Людина явно виявила своє волевиявлення, мабуть, ще й радила, що от вона показала... Але ж ці бюлетені не зараховані, це втрачені голоси, тому ці всі емоції – це десь. А коли людина заходить і отримує документ, треба, по-перше, перевірити чи є прізвище того, хто видав, тому що теж по неуважності чи по втомленості, члени комісії часто технічні, буду думати, що це випадково, не написані прізвища видаючих бюлетень.

Людина-виборець обов’язково має пересвідчитись, що підпис і прізвище є, потім зайти в кабінку і поставити одну позначку навпроти людини, яку вона підтримує, більше нічого не писати, тому що вона зіпсує, вона зробить не зарахованим цей голос. Це друге.

Третє. Цьому ми відстояти не змогли, усі бюлетені, в яких проти Януковича було щось погане написано, ясно, що при всьому тому, що волевиявлення було зрозуміле, ці бюлетені вважались недійсними.

Ірина Халупа

Але і надмірна любов до Ющенка, здається, теж перешкоджала. Так?

Ірина Громова

Так, були бюлетені, коли частина комісії наполягала і дуже наполягала, щоб їх теж не зараховувати, коли людина поставила плюс навпроти Ющенка, але ще десь знак оклику, ще десь підкреслила, знову ж таки свою підтримку виражала.

Ми відстояли ці бюлетені на нашій дільниці, але я не знаю, як на інших. Бажано, щоб було просто плюс чи галочка навпроти того бюлетеня, кого Ви підтримуєте і все. Бажано більше нічого не писати, тому що це будуть втрачені голоси.

І перевірте себе в списках обов’язково. Тому що занесені в списки були і померлі, і живі, і ненароджені, хто завгодно. Маса людей приходили, яких немає в списках. Хто себе перевірив заздалегідь, ті були в додаткових списках. Хто ні – вони створювали потім напругу.

Володимир Яворівський

Пані Громова, я Вам хочу просто подарувати для розрядки один дивовижний епізод, який я запам’ятав.



Знаєте, територіальна комісія була розташована на першому поверсі, а на другий поверх, де сидів мер, його заступник, міліція перекрила повністю всі шляхи, нікого не пускала. Весь апарат стояв “на вухах” і був зайнятий, як сфальшувати вибори. Пускали мене одного, депутата, більше нікого туди.

Я піднімаюся по сходах, біжу, щоб цього Волканова ще раз перекрити, бо до нього носили мішки з бюлетенями... Я дивлюся, старшина прапорщик несе перед собою цей мішок бюлетенів. Я його питаю, куди він несе, а він каже, що несе нам здавати.

Я запитую, чому ж він несе з третього поверху, а не з двору, а він каже, що не знає, що його завели через “чорний хід”, підвели до кімнати №309, де сидить Волканов, і сказали почекати. Він 40 хвилин прочекав, вони винесли цей мішок, віддали і сказали, щоб він ніс його вниз

Я його під руку, привів у комісію, наставили кінокамеру, і він, мужній чоловік, він точнісінько це все сказав на кінокамеру. Я його нагодував там, він такий нещасний був, але він зізнався і сказав, що бюлетені принесли, склали акт.

Вони не встигли сфальсифікувати, вони сфальшували тільки протокол, але бюлетені ми порахували і поставили все на свої місця.

Ірина Халупа

Пане Яворівський, чи встигнуть все ж таки ці півтора мільйона виборців наладнати свої дані у виборчих списках до другого туру?

Володимир Яворівський

Я думаю, що вони встигнуть. По-перше, вже певний шлях люди пройшли, по-друге, мені здається, всі зрозуміли, і ми будемо всіма можливими засобами прийти.

Я ніколи подібного не бачив, люди добрі, та ж на вибори ганяли колись людей. Сьогодні під нашою міською радою, хай пані Громова згадає, стояли сотні людей весь день, достоятися, щоб їм дозволили проголосувати.

Я думаю, що цих людей просто викинути зі списків буде неможливо. Це все обов’язково буде, я переконаний, що ми зачислимо все, що можливо. Ми теж пройшли дуже велику школу за цей час.

Я не маю жодного сумніву про те, що ми виграємо у другому турі. Я кажу “ми”, я не кажу Ющенко, Ющенкові ця перемога постільки-поскільки, ця перемога потрібна Україні, потрібна нам, нашим дітям, потрібна кожному українцеві на цій планеті.

Ірина Халупа

Пані Громова, який настрій, власне, в Кіровограді, як Ви думаєте? Прийдуть всі так само голосувати завзято?

Ірина Громова

Ви знаєте, той результат, який ми дали, показав, що, в принципі, перемогти можна. Тому що перед виборами з одного боку було велике бажання перемогти, але і скептицизм був також великий, казали, що все одно вони підроблять, все одно не допустять.

А зараз результати хоч такі, але показали, що перемогти можна.

Ірина Халупа

Так що люди починають вірити, що все ж таки система може спрацювати.

Ірина Громова

Перемога реальна.

Володимир Яворівський

Я передаю великий привіт усім-усім прихильникам Ющенка! Ви молодець, пані Громова, я радий, що почув Ваш голос.

Ірина Халупа

Дякую нашим гостям. А гостями сьогодні у “Вечірній Свободі” були народний депутат від блоку “Наша Україна” Володимир Яворівський і член виборчої комісії, що входить до 100-го виборчого територіального округу м. Кіровограда Пані Ірина Громова. Пані Громова є вчителем істрії гімназії ім. Тараса Шевченка.

Слухайте “Свободу”, шановні слухачі, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG