Доступність посилання

ТОП новини

Нацменшини у Польщі без своєї мови в адміністрації.


Володимир Павлів

Варшава, 5 листопада 2004 - Національні меншини у Польщі фактично не зможуть використовувати своєї мови як допоміжної в установах місцевої адміністрації. Це рішення польських депутатів при ухваленні в четвер закону про національні та етнічні меншини. Представники нацменшин вважають, що в цьому голосуванні гору взяли ті політичні сили, які з неповагою ставляться до співгромадян іншого національного походження. Серед польських нацменшин є й українці. За офіційними даними українська спільнота у Польщі становить близько 30 тисяч осіб.

У четвер польський Сейм ухвалив новий закон “Про національні та етнічні меншини”. Над проектом цього закону польські парламентарі працювали 11 років, а його основу становлять права, котрі вже раніше були гарантовані нацменшинам іншими нормативними актами. Зокрема мова йде про доступ нацменшин до публічних засобів масової інформації, до підтримки державою культури і мови національних меншин, зокрема й до навчання дітей мовою батьків.

Каменем спотикання у новому законі став пункт про право нацменшин на використання своєї мови як допоміжної в органах місцевого самоврядування. Автори проекту запропонували, що це правило поширювалося на населені пункти, де національні меншини становлять не менше, ніж 8 % населення. Однак більшість депутатів вирішили, що це надто низький поріг і запропонували підняти його до 50 %. У результаті практично жодна з національних меншин у Польщі не зможе скористатися цим положенням нового закону , говорить голова Об”єднання Українців Польщі Мирон Кертичак.

Говорить Мирон Кертичак: “Це прояв некорисного чи ворожого ставлення до нацменшин з боку певних політичних формацій. Тому вони цей поріг так встановили, щоб буква закону стала мертвою, щоб майже ніхто не міг тим правом скористатися”.

На даний момент у Польщі зареєстровано 9 національних і 4 етнічних меншини. Всі вони разом становлять менш, ніж 1% населення Польщі. Отже, надання їм права використовувати рідну мову у місцевих органах самоврядування мало б швидше символічне, ніж прикладне значення. До того ж , як зауважив депутат від Союзу Лівих Демократів Еугеніуш Чиквін, котрий пропонував на розгляд Сейму даний законопроект , новий закон без цього положення не матиме особливого значення. Польщі все одно доведеться врегулювати це питання, оскільки воно передбачене Загальною Конвенцією про Охорону Національних Меншин Організації Об’єднаних Націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG