Доступність посилання

ТОП новини

Чи фальшувалися вибори в Україні – дискусії на Заході.


Зиновій Фрис

Прага, 4 листопада 2004 - На шпальтах впливового польського часопису "Gazeta wyborcza" розгорнулася гостра дискусія з приводу того, чи фальшувалися в Україні результати президентських виборів. А все почалося з того, що Марек Сивець, колишній високопоставлений чиновник канцелярії президента Польщі, а тепер голова комісії Європарламенту (він був під час виборів у складі спостерігачів), в інтерв"ю польському радіо ТОК ФМ заявив:

"Ми не зіткнулися з жодним випадком фальшування. Там дуже ретельно рахували голоси. Я далекий від поетики "злочин мусив бути, однак викрити це не вдалося" .

А вже на запитання кореспондента "Gazety wyborczej" , чи президентські вибори в Україні були демократичними, пан Сивець відповів:

"Я б радше сказав, що вони були вільними. Українське суспільство, по суті, єдине з колишніх республік СРСР, мало можливість вибору. Влада мала свого кандидата, якого підтримували проурядові мас- медіа і навіть президент Росії Владімір Путін, суспільство ж вибирало, кого хотіло. А це вже дуже багато".

Коментатор "Gazety wyborczej" Бартош Венглярчек з приводу цієї заяви написав:

"Дивно і небажано, коли поляк, якому Європейський парламент довірив контакти з Україною, ігнорує факти порушень і фальшувань, про які говорять і пишуть українські оглядачі, журналісти і опозиція. Сивець чомусь не вважає частиною виборів цілковито нечесну саму виборчу кампанію і той факт, що Віктора Ющенка пробував хтось отруїти. Натомість Сивець критикує Ющенка за те, що табір влади він називає "бандитами", - написав коментатор польської "Gazety wyborczej" .

Американське видання "Time" так пише про майбутній другий тур виборів:

"Він вирішить, чи опиниться Україна під ще більшим впливом Росії, а чи зблизиться з Заходом. Януковича підтримує нинішній президент Леонід Кучма, радянський бюрократ, чиє перебування при владі затьмарене звинуваченнями в масовій корупції. Ющенко, котрий бажає переходу країни на західні політичні й економічні моделі, опирається на Західну Україну і прихильників реформ".

Російська "Независимая газета" пише, що "українські чиновники найрізноманітніших рівнів переживають, можливо, найскладніший період свого життя. Вони чи не вперше не можуть визначити, на кого з лідерів передвиборної гонки потрібно робити ставку, щоб внаслідок не позбутися роботи. Представники середнього рівня влади пробують знайти орієнтири в ситуації, уважно відстежуючи дані, які оприлюднює ЦВК.

Фактично соті долі відсотків двох основних кандидатів можуть визначити, на чий бік перейде бюрократія, а значить – наскільки чесно буде вестись підрахунок голосів у другому турі виборів", - вважає російська "Независимая газета".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG