Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відзначили 15-ту річницю перепоховання жертв комуністичного режиму.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 8 листопада 2004 - 1941 року в передмісті Івано-Франківська енкаведистами було розстріляно більше 500 галичан. Зараз на місці перепоховання невинних жертв височіє меморіальний комплекс, біля якого відбулося багатотисячне зібрання. Так на Прикарпатті відзначали 15-ту річницю перепоховання жерт комуністичного режиму.

Напередодні того, як радянські війська залишали Станиславів (нинішній Івано-Франківськ) перед наступом фашистів, загони НКВД упродовж кількох ночей вивозили в передмістя Івано-Франківська десятки машин із в’язнями. Ночами під гуркіт моторів в урочищі Дем’янів Лаз розстрілювали жінок, дітей та чоловіків. Лише восени 1989 року в місцях масових розстрілів товариство “Меморіал” розпочало розкопки на місці вбивства.

Більше 500 останків невинних жертв було знайдено в Дем’яновому Лазі. У кількох розстріляних у кишенях було виявлено постанови про розстріли, підписані керівниками місцевого НКВД. Представники “Меморіалу”, що брали участь у розкопках, на спеціально збудованих столах розклали прострілені черепи, кістяки рук, обмотані колючим дротом, дівочі коси, гуцульські кептарі, дитячі іграшки.

Під час перепоховання розстріляних галичан у Дем’яновому Лазі зібралось на траурну церемонію кілька сотень тисяч людей. Відразу після перепоховання тут розпочали будувати меморіальний комплекс. Зараз його спорудження повністю завершене. Напередодні президентських виборів галичани вкотре зібрались вшанувати пам’ять своїх земляків, які трагічно загинули в Дем’яновому Лазі.

Кількатисячне зібрання відбувалося під прапорами блоку Віктора Ющенка. Промовці закликали згадати трагедію, що сталася в Дем’яновому Лазі, і, прийшовши на виборчі дільниці в другому турі президентських виборів, подумати, яке майбутнє обиратимемо для своїх дітей.
XS
SM
MD
LG