Доступність посилання

ТОП новини

ХАРКІВСЬКІ МІЛІЦІОНЕРИ ЗВЕРНУЛИСЯ З ЛИСТОМ ДО ЛИТВИНА ПРО КРИЧУЩІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ НА ВИБОРАХ. ЇХ КЕРІВНИЦТВО СТВЕРДЖУЄ, ЩО ЦЕ "СУЦІЛЬНА НЕПРАВДА".


Співробітники правоохоронних органів Харківської області, що побажали залишитися неназваними, звернулися до голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА з листом, в якому наводять факти порушення виборчого законодавства під час виборів Президента України 31 жовтня в області.

Як повідомили УНІАН у прес-службі регіонального штабу В.ЮЩЕНКО, автори листа підкреслюють, що за покликом обов''язку і совісті, вони просять В.ЛИТВИНА - як представника найвищої законодавчої влади України - втрутитися в ситуацію, що склалася в регіоні.

Серед фактів порушення законодавства в листі наводяться такі: "У Харківську область було завезено на 50% більше бюлетенів, ніж загальна кількість усіх виборців області. 30 жовтня 2004 року, напередодні виборів у виконкомі м. Лозова (Харківська область), була знайдена опечатана кімната, в якій зберігалися невраховані бюлетені, наперед заповнені на користь кандидата в Президенти України ЯНУКОВИЧА В.Ф.

Ця кімната була опечатана печаткою виконкому і охоронялася співробітниками міліції. На вимогу представників громадських організацій відкрити цю кімнату співробітники виконкому відповіли відмовою. Надалі ці бюлетені були розвезені по виборчих дільницях і були зараховані в процесі підрахунку результатів виборів". Міліціонери стверджують, що в цьому епізоді "найактивнішу участь брали керівники УМВС у Харківській області, а вказівка надійшла з Харківської облдержадміністрації".

За даними авторів звернення, "в паспортних відділах знаходяться форми №1, в яких вказані точні дані кожного виборця, і списки, підготовлені там, були направлені в територіальні виборчі комісії, які в результат. були навмисно спотворені. Спотворення вносилися окремими учасниками ТВК".

"З Університету внутрішніх справ було направлено велику кількість курсантів, у кожного з яких було не менше 10 відкріпних талонів, в області Західної України. Кожному з курсантів оплачувався проїзд і проживання, були дані гарантії щодо здачі екзаменаційних сесій…". "При голосуванні в психіатричних лікарнях і будинках престарілих бюлетені заповнювалися співробітниками виборчих комісій або медперсоналом, яким була дана вказівка голосувати за свого кандидата – ЯНУКОВИЧА В.Ф.".

Автори листа стверджують, що напередодні виборів керівництво облдержадміністрації "зібрало голів районних адміністрацій міста і області, силовиків і оголосило, що якщо ЯНУКОВИЧ В.Ф. набере менше 60% голосів на їх території, то відповідні керівники наступного дня на роботу можуть не виходити".

Також автори листа стверджують, що за розпорядженням одного з керівників УМВС у Харківській області "була створена на базі УМВС група із співробітників міліції з протидії передвиборн.й кампанії кандидата в Президенти ЮЩЕНКА В.А.", перед якою "було поставлене завдання виявлення і знищення агітаційної продукції на складах, в автомобілях".

Зокрема, стверджують автори листа, за вказівкою керівництва УМВС "була проведена комбінація, в результаті якої довіреній особі ЮЩЕНКА В.А. ПОТИКУНУ Ю.П. було підкинуто вибуховий пристрій в автомашину, а потім вилучено при понятих з підставних осіб".

"В результаті, проти невинного громадянина було порушено кримінальну справу і одержана санкція на арешт", - пишуть В.ЛИТВИНУ представники правоохоронних органів.

Автори листа також стверджують, що перед голосуванням один з керівників УМВС і один з керівників Харківського міського управління міліції "зібрали особовий склад і в наказовому порядку примушували працівників міліції голосувати за ЯНУКОВИЧА В.Ф., при цьому примусили всіх працівників міліції заповнити анкету з анкетними даними своїми, їх родичів, а так само не менше 15 чоловік, яких працівники були зобов''язані переконати віддати свої голоси за ЯНУКОВИЧА. Всі анкети збиралися начальниками підрозділів і здавалися в управління кадрів".

"Під час проведення виборчої кампанії керівництвом УМВС співробітники не раз попереджалися, що в разі виявлення факту голосування не за ЯНУКОВИЧА В.Ф., вони будуть негайно звільнені з органів", - стверджують міліціонери.

Далі вони стверджують, що "за наказом керівництва всіма оперативними працівниками проводилися заходи щодо фінансового забезпечення передвиборної кампанії ЯНУКОВИЧА В.Ф., а фактично оперсклад займався здирництвом коштів у комерційних структур, які перераховувалися …(йде перелік фондів – УНІАН). Ці заходи проводилися спільно з податковою міліцією".

Також автори листа заявляють, що "мають у своєму розпорядженні дані" про те, що напередодні проведення виборів, народним депутатом Ш. "була організована і направлена в м. Київ група з числа кримінально-злочинних елементів для проведення масових провокацій під виглядом прихильників ЮЩЕНКА В.А.".

Також автори стверджують, що за депутатами Верховної Ради Анатолієм МАТВІЄНКОМ, Володимиром ФІЛЕНКОМ, а також за керівниками районних штабів, керівниками обласних організацій опозиційних партій за завданням одного з керівників УМВС "здійснювалося зовнішнє спостереження", і що воно "ведеться й досi".

Автори листа заявляють, що в області, "фактично, міліцію перетворили на знаряддя для придушення волевиявлення виборців", додаючи при цьому, що зараз "без додаткових гарантій безпеки" для їх близьких, вони не можуть ці заяви зробити "відкрито", "оскільки демократії і законності в Україні не існує". "Проте, при певних гарантіях, ми готові публічно підтвердити все вищесказане в будь-якому місці", - заявляють "співробітники правоохоронних органів Харківської області, що підписалися під листом".

Як зазначила кореспонденту УНІАН керівник Центру громадських зв''язків Управління МВС у Харківській області Лариса ВОЛКОВА, "те, що написане в листі, - суцільна неправда".

Л.ВОЛКОВА відзначила, що співробітникам правоохоронних органів Харківської області, які "нібито звернулися з листом" до голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА з проханням "втрутитися від імені народу України в ситуацію, що склалася в Харківській області", "буде гарантована безпека, якщо вони сміливо назвуть свої імена, а не ховатимуться за анонімкою".

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG