Доступність посилання

ТОП новини

Українці не довіряють власному уряду більше, ніж іноземці – ситуація на валютному ринку.


Марія Щур

Прага, 8 листопада 2004 – Великі українські банки послаблюють обмеження на продаж іноземної валюти. Ощадний Банк України, що входить до десятки найбільших, заявив, що готовий продавати 400 доларів на день замість 200. На думку експертів, йдеться про згасання валютної кризи. Однак іноземні аналітики звертають увагу на те, що в той час як іноземні інвестори зайняли вичікувальну позицію щодо виборів, українські споживачі, тим, що вони почали конвертувати свої заощадження в долари, продемонстрували свою відкриту недовіру до політики уряду.

З того часу, як в Україні з’явилися перші ознаки ажіотажного попиту на валюту близько місяця тому, Національний Банку України продав майже півтора мільярди доларів. НБУ заявив, що готовий продати ще для того, щоб задовольнити попит. За словами Арсенія Яценюка, який за відсутності Сергія Тигипка, виконує функції глави НБУ, центральний банк може продати ще один мільярд доларів, якщо наступні соціальні виплати, що припадають на 10-11 листопада збільшить попит на долари. Ані українські експерти, ані іноземні аналітики не сумніваються, що валютних запасів банку вистачить для того, щоб загасити валютну пожежу.

При цьому аналітик міжнародної дослідницької компанії "Global Insights" Ральф Віґарт наголошує, що банк використовує і неринкові механізми впливу, такі як вимога продажу частини надходжень експортерів: “В Україну продовжують надходити великі потоки валюти від експорту українських товарів, передусім металу. Ці надходження поки що не лише не припиняються, але навіть не уповільнюються. Тож причин для хвилювань я поки що не бачу, бо запаси валюти Національного Банку швидко поновляться”.

Франкфуртський аналітик, однак, звертає увагу на іншу, можливо, більшу проблему для України, яку висвітила валютна криза – недовіра до політики уряду. Так само, як і Асоціація банків України, яка поклала відповідальність за валютну кризу на дії уряду в зв’язку з різким підвищенням соціальних виплат, німецький економіст вважає, що українці не довіряють запевненням уряду про те, що ситуація під контролем. Ця недовіра очевидна з того, що вони почали переводити отримані від уряду гроші у валюту.

“Споживачі добре пам’ятають період початку 90х років та після російської кризи кінця 90х. Вони побоюються, що час високої інфляції та знецінення національної валюти може повернутися. Гадаю, що будь-хто, хто б не прийшов до влади після виборів, буде змушений відновлювати довіру українського споживача та іноземного інвестора, який поки що зайняв вичікувальну позицію”, - вважає Ральф Віґарт, аналітик міжнародної дослідницької компанії "Global Insights".

На його думку, впродовж п’яти-шести тижнів після виборів ситуація на ринку має стабілізуватися, але інфляція все одно залишатиметься серйозною загрозою. Головним чином через те, що підвищення пенсій не підкріплені відповідними надходженнями до бюджету наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG