Доступність посилання

ТОП новини

У Мостару, що в Боснiї i Герцеговинi, померла від СНІДу громадянка України, котра була жертвою торгiвлi людьми. Полiцiя заарештувала кiлькох власникiв нiчних клубiв, в котрих працювала покiйна.


Михайло Рамач

Белград, 10 листопада 2004 – Громадянку України госпiталiзовали 1 листопада у важкому станi. В неї виявлено документи на iм’я Олени Попик, народженої 1983 року в Днiпропетровськiй областi. Белградська преса повiдомляє, що нещасна жiнка вiд сiчня до травня перебувала в Сербiї, вiдтак її продали до Боснiї i Герцеговини. На Балкани вона прибула 2002 року й спершу працювала в Словенiї.

В Боснiї i Герцеговинi вона часто мiняла мiсце перебування. Через це полiцiя провадить слiдство у Сараєвi, Травнику, Киселяку, Тузлi та Зеницi, де покiйну разом з українкою Анастасiєю Главашко та однією молдованкою продали власнику одного мостарського бару. Той згодом подарував її свойому знайомому, пише преса. Мостарська полiцiя заарештувала кiлькох власникiв нiчних клубiв, в котрих працювала покiйна. В слiдствi бере участь i сербська полiцiя.

Речник полiцiї в Мостару каже, що українська громадянка була заражена СНІДом і сифiлiсом вiд минулого року та що упродовж того часу в неї були контакти з багатьма чоловіками. Через це місцевості, в котрих вона перебувала, лiкарi називають зоною високого ризику з епiдемiологiчної точки зору.

Консульство України в Загребi вживає заходiв для перевезення тiла покiйної на батькiвщину.

Сербська та боснiйськогерцеговинська преса обширно повiдомляють про трагедiю й зазначають, що торгiвля людьми в регiонi набула широких масштабiв. Жiнок iз країн Схiдної Європи, в тому числi з України, приваблюють обiцянками, що зароблятимуть як танцюристки або балерини. А коли прибудуть на мiсце, то в них вiдбирають паспорти й змушують їх займатися проституцiєю. Щоб затерти слiди, власники часто продають своїх рабинь або обмiнюються ними. Боротьбу проти торгiвлi жiнками ускладнює факт, що власники борделiв часто пов’язанi з мiсцевою полiцiєю, так що жертвам немає до кого звернутися по допомогу.
XS
SM
MD
LG