Доступність посилання

ТОП новини

Американський військовий моряк був важко травмований у Севастополі.


Володимир Притула

Симферополь, 08 листопада 2004 - У неділю в Севастополі був важко травмований американський морський офіцер із флагмана 6-го флоту ВМС США корабля „Ла Салль", що з 5-го листопада перебуває на території України з дружнім візитом. За повідомленням прес-центру ВМС України, це сталося під час велосипедної прогулянки групи американських військовослужбовців вулицями міста, коли один із них потрапив під колеса легкового автомобіля офіцера Чорноморського флоту Росії.

За повідомленням українських військових, в результаті дорожньо-транспортної пригоди, 36-річний капітан 3-го рангу Скотт Ґроґнер отримав численні травми й у критичному стані був доставлений каретою „швидкої допомоги” до реанімації місцевої лікарні. Розслідуванням обставин дорожньо-транспортної пригоди займаються працівники севастопольської Державтоінспекції, остання не повідомляє подробиць інциденту.

Тим часом російські військові джерела стверджують, що американський офіцер постраждав через трагічну випадковість, що аварія сталася під час велосипедної прогулянки, коли колесо велосипеда одного з американських військових моряків на великій швидкості потрапило у вибоїну на дорозі, і він вдарився в автомобіль, за кермом якого перебував російський військовослужбовець.

За повідомленням прес-центру українського флоту, головнокомандувач ВМС України віце-адмірал Ігор Князь негайно доповів про подію міністру оборони України генералу армії Олександру Кузьмуку. А той розпорядився надати будь-яку необхідну допомогу постраждалому. Того ж дня на військовий аеродром Бельбек було прийнято чартерний рейс із Москви з російською медичною бригадою міжнародної організації “Інтернешнл сервіс”. Планується, що цей літак доправить постраждалого до найближчого американського військового шпиталю, однак поки що стан його здоров’я не дозволяє це зробити.

За словами виконувача обов’язків начальника медслужби ВМС України підполковника Ігоря Зарайського, стан хворого стабільно важкий, він перебуває у реанімації, але і цивільні, і військові лікарі роблять усе можливе, щоб врятувати його життя. З джерел у штабі українського флоту стало відомо, що постраждалий офіцер отримав важкі травми голови і внутрішніх органів, втратив багато крові.

Віце-адмірал Ігор Князь і командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Володимир Масорін разом відвідали корабель “Ла Салль” і висловили свої глибокі співчуття американській стороні з приводу цієї події. Український командувач також передав співчуття від міністра оборони України генерала Олександра Кузьмука.

У прес-центрі ВМС України повідомили, що жодних змін у програмі дружнього візиту до головної бази українського флоту Севастополя корабля ВМС США “Ла Салль” не відбулося. Він триватиме до 9-го листопада і по його закінченню неподалік Севастополя в Чорному морі пройдуть спільні українсько-американські навчання. Минулої п’ятниці відбулася протокольна зустріч командування корабля з головнокомандувачем ВМС України Ігорем Князем та керівництвом міської державної адміністрації Севастополя.

Протягом кількох днів українські військові знайомилися із системою підготовки та тренування мічманів і старшин, а також з методикою проведення навчань з боротьби за живучість плавзасобів на американському флоті. За даними українських військових джерел, близько двох третин усіх навчань, в яких брали участь кораблі і судна ВМС України, проходили в рамках програми українсько-американської військово-технічної співпраці або програми НАТО „Партнерство заради миру”, які фінансуються урядом США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG