Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії знову збирається в Україну?


Мар’яна Драч

Прага, 10 листопада 2004 року - Головна новина дня – це заява Центральної виборчої комісії про те, що в першому турі президентських виборів веде перед Віктор Ющенко. Водночас з`явилися дані про те, що президент Росії знову збирається в Україну. Про це сказали нашим кореспондентам у Москві і в Криму поінформовані джерела. За цими даними, президент Російської Федерації Володимир Путін зустрінеться зі своїм українським колегою Леонідом Кучмою 12-13 листопада в Ялті.

Урядові джерела не повідомляють тему зустрічі, але відзначають високу вірогідність того, що у ній візьме участь прем’єр-міністр України Віктор Янукович. В Міжнародному дитячому центрі “Артек”, де на реабілітації перебувають діти з російського міста Беслана, проходять організаційні роботи з підготовки до зустрічі президентів України і Росії, які, як очікується, відвідають постраждалих під час нападу на бесланську школу.

Президент Росії вже був в Україні перед першим туром виборів. Офіційно він відзначав 60-ту річницю визволення України від нацистів, але більшість оглядачів сприйняли цей візит як передвиборчий, як підтримку кандидата на посаду президента Віктора Януковича. Тепер, з огляду на перемогу у першому турі Віктора Ющенка, яке завдання може ставити перед собою Путін? Наш експерт - доцент Академії державної служби при президентові Російської Федерації, російський політолог Андрій Окара:

“У Володимира Путіна з''явився дуже цікавий шанс, який він може використати, а може і не використати. Перед першим туром його виступ по українському телебаченню скоріше був негативним для Володимира Путіна. Він позиціонував себе як шоумен, який працює на піар-кампанію Віктора Янукочиа. Як кажуть, не годиться для президента великої держави такий імідж мати. І тепер він може цей імідж змінити. Він може позиціонувати себе як великого замирителя і як гаранта консенсусу українських еліт всередині України, як гаранта взаєморозуміння між українськими політиками. Але для цього необхідно на таку зустріч запросити з одного боку Леоніда Кучму, а з іншого боку - Віктора Януковича та людей з його оточення і Віктора Ющенка та людей з його оточення. Якщо це буде зустріч лише з Кучмою і лише з Януковичем і якщо вона буде несиметричною в цьому плані, це буде великий негатив для іміджу і російського президента, і Росії як такої”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG