Доступність посилання

ТОП новини

Наступного тижня у Вільнюсі розпочнеться засідання Сейму нового скликання. Глава дотеперішнього Сейму певний у тому, що його знов оберуть на цю посаду.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 12 листопада 2004 — Вчора у Вільнюсі відбулося останнє засідання Сейму, каденція якого закінчується. А наступного тижня почне засідати Сейм нового скликання, вибраний 24 жовтня.

Глава дотеперішнього Сейму Артурас Паулаускас дуже позитивно оцінює працю колишнього парламенту та має надію стати керівником нового, на посаді прем’єра також, мабуть, залишиться Альгірдас Бразаускас. Згідно з угодою про коаліцію, як повідомляє вільнюська преса, членам майбутньої коаліції – соціал-демократам та представникам Партії праці дістанеться по п’ять міністерств, а два міністерства контролюватимуть соціал-ліберали та ще одне – партія селян та нової демократії.

Соціал-ліберали донині керували МЗС та міністерством соціальної охорони та праці, відповідно міністр Антанас Вальоніс та міністр Вілія Блінкявічюте. Вони, очевидно, залишаться на своїх посадах і в новому уряді, котрий має затвердити новий парламент.

Сам керівник партії соціал-лібералів (Нового союзу) Артурас Паулаускас, який упродовж чотирьох років був спікером парламенту, також продовжить працю на своїй посаді. Говорячи в четвер про майбутню коаліцію, Паулаускас найпевнішим був щодо свого майбутнього:

“В договорі є, я сказав би, однозначна письмово затверджена угода, що головою Сейму більшість має обрати чи голосувати за мою кандидатуру. Решту угод ще не досягнуто, вони на стадії переговорів, проте я вважаю, що пропорційний принцип, також доброзичливість усіх колег, усіх партнерів по коаліції вирішить те, що найближчими днями й ці питання стануть ясними”.

Оцінюючи працю дотеперішнього Сейму, яким він керував, А.Паулаускас сказав, що чимала заслуга парламенту в тому, що Литва підготувалася до вступу і стала членом Європейського Союзу та НАТО. І що за значенням оця пророблена робота дорівнює відновленню незалежності, прокламації незалежності Литви, бо тепер закладені основи і безпеки, і економіки, так що Сеймові іншої каденції доведеться вирішувати вже інші проблеми.
XS
SM
MD
LG