Доступність посилання

ТОП новини

Вдосконалити списки виборців у мерії Одеси пообіцяли “за рік”...


Петро Каландирець

Учасники прес конференції у мерії Одеси
11 листопада у малому залі Одеської міськради проведена прес- конференція керуючого справами міськвиконкому Володимира Лемзи, присвячена спробам мерії вплинути на ситуацію зі списками виборців. Як відомо, в Одесі 31 жовтня чимало мешканців причорноморського міста не мали можливості віддати свій голос за одного з кандидатів на посаду Президента України.

І хоча рішення ЦВК про можливість доповнювати списки в день голосування при наявності паспорту виборця усуває чимало недоліків , проблемними питаннями залишаються так звані “мертві душі” - присутність у списках для голосування виборців, які вже померли або виїхали з Одеси і більше не поверталися до рідного міста. Їхні ж прізвища і далі залишаються у списках для голосування і, на думку опозиції, можуть стати однією з багатьох можливостей для фальсифікації.

На прес- конференції в мерії Одеси журналістів проінформували про результати роботи комісії, створеної після розпорядження міського голови Руслана Боделана, мета якої – перевірка фактів невключення громадян до списків виборців для голосування. На думку членів комісії, головною причиною невідповідності списків виборців з реальністю є неготовність працювати в умовах скасування інституту прописки. В Одесі дотепер практично відсутня єдина система реєстрації громадян, які мешкають у приватному секторі.

Одеські журналісти
За інформацією територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області районними судами Одеси 31 жовтня, в день голосування на виборах Президента України, були розглянуті 895 скарг на рішення, дії чи бездіяльність дільничих виборчих комісій з питань допущення недоліків у списках виборців. До територіальних виборчих комісій з цих питань зверталися майже 3500 виборців Одеси.

Утворена комісія прийшла до висновку, що головами райдержадміністрацій не був організований належний контроль за процесом підготовки списків виборців. На прес- конференції повідомили, що найгірша ситуація склалася у Приморському районі Одеси. Серед тих ,хто отримав чи не найбільше доган, є саме працівники Приморської районної держадміністрації.

На думку депутата Одеської міської Ради Георгія Селянина, який був присутній на брифінгу, така увага чиновників підлеглих мерії Одеси саме до Приморського району міста не випадкова, адже “ тут кандидат на посаду Президента України Віктор Ющенко одержав найбільше голосів виборців, у порівнянні з іншими міськими районами”.

Довіреною особою Віктора Ющенка у Приморському районі Одеси, як відомо, є лідер обласного відділення громадської організації “За Україну, За Ющенка” Анатолій Ворохаєв.

Серед винних у неякісному складанні списків виборців назвали паспортистів, деяких представників органів місцевого самоврядування.

Голова обласного відділення організації "За Україну, за Ющенка" Анатолій Ворохаєв спілкується з виборцями Одеси
На думку керуючого справами міськвиконкому Володимира Лемзи, “відчувалася і відсутність активністі з боку дільничих виборчих комісій, які, згідно із Законом, мали докласти максимум зусиль для усунення недоліків у списках виборців”.

Керівник управління організаційно- кадрового забезпечення і контролю міськвиконкому Геннадій Мурзановський повідомив, що нині ведеться робота і для усунення зі списків виборців так званих “мертвих душ”:

“Зараз районні адміністрації співпрацюють з органами реєстрації органів громадського стану і всі нюанси враховуються. Триває важка робота, бо її слід виконати у досить короткі терміни. Лише вчора ухвалене рішення ЦВК про оголошення другого туру виборів і лише 11 листопада, найімовірніше, у територіальних виборчих комісіях, згідно із Законом, були відкриті пакунки зі списками. І сьогодні ці списки доповнюються виборцями. Ця робота буде виконана”.

Журналісти нагадали учасникам прес - конференції, що проблема зі списками виборців виникла в Одесі не у 2004 році. Ці питання виникали і під час виборів 2002 року. У відповідь керуючий справами міськвиконкому Володимир Лемза визнав, що органи влади не приділяли цим питанням належної уваги:

“Напевне нині життя нас примусило це нарешті зробити. Я думаю, що за рік ми зробимо такі списки, які будуть більш відповідними з реальністю. Зробити їх досконалими неможливо, але покращити ситуацію -в наших силах. І це виключить неподобства, які відчуває нині чимало людей у день голосування”.

Депутат Одеської міськради Георгій Селянін
Як повідомив радіо “Свобода” депутат Одеської міськради Георгій Селянин, “ситуація з недоліками у списках для голосування відкрила ще один факт неякісної роботи. Влада проімітувала спробу покарати винних. Наскільки я розумію, згідно із Законом, списки підписує міський голова Руслан Боделан.

На мій погляд, ситуація зі списками для голосування є ще одним доказом недосконалості адміністративно-територіальної реформи, яка була запропонована Одеським міським головою і затверджена більшістю депутатів міськради. Адже, головним поясненням цієї “реформи” з боку Руслана Боделана є прагнення знати “ де, хто і як мешкає в Одесі?” Ми нині маємо зворотній результат”.


Георгій Селянин висловив подив з приводу того, що утворена міським головою комісія не звернула увагу на діяльність чиновників різного рівня у тих районах Одеси, де найбільшу підтримку 31 жовтня одержав кандидат на посаду Президента України Віктор Янукович.
XS
SM
MD
LG