Доступність посилання

ТОП новини

ШТАБ ЮЩЕНКА ВИМАГАЄ ВІД ЦВК УХВАЛИТИ НИЗКУ РІШЕНЬ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ У ДРУГОМУ ТУРІ.


Штаб кандидата на посаду Президента України Віктора ЮЩЕНКА вимагає від Центральної виборчої комісії ухвалення ряду рішень, які могли б знизити рівень фальсифікації у другому турі.

Про це повідомили сьогодні на прес-конференції у прес-клубі В.ЮЩЕНКА "Так!" довірена особа кандидата в ЦВК Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ і депутат Петро ПОРОШЕНКО.

Вони зазначили, що під час першого туру виборів було зафіксовано цілу низку сценаріїв фальсифікації результатів виборів.

Зокрема, штаб В.ЮЩЕНКА вимагає вжити заходів для належного захисту відкріпних талонів. "Відкріпний талон – це такий самий документ, як і виборчий бюлетень і він повинен мати таку ж кількість ступенів захисту", - зазначив П.ПОРОШЕНКО.

Крім того, штаб вважає за необхідне зробити обов''язковим оприлюднення 21 листопада о 8 ранку кількості виданих відкріпних талонів станом на 24.00 20 листопада (останнього терміну, в який законом дозволено видача відкріпних талонів), а по завершенні виборів підбити баланс кількості виданих та погашених відкріпних талонів.

Крім того, штаб вважає, що бюлетені і банкноти повинні друкуватися виключно на банк нотно-монетному дворі без участі підпорядкованого Міністерству фінансів підприємства "Україна".

"Ми не довіряємо рівню безпеки на комбінаті "Україна", - наголосив П.ПОРОШЕНКО.

Штаб також вважає, що належного захисту потребує і протокол виборчої комісії, який повинен вважатися бланком суворої звітності.

"Ми маємо принаймні з десятка округів чисті протоколи з підписами членів комісій, а скільки їх взагалі було?", - сказав Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ.

Штаб також вважає за доцільне поновити практику дублювання повідомлень електронною поштою про результати голосування телеграфними повідомленнями, щоб зменшити ризик фальсифікацій.

"Ми довели, що від часу відправлення електронних повідомлень з комісій до надходження їх до ЦВК проходив тривалий час, який ці повідомлення перебували на транзитному сервері, який знаходиться у підпорядкуванні наших опонентів", - наголосив П.ПОРОШЕНКО.

При цьому штаб В.ЮЩЕНКА вважає за необхідне перевести операторів, які працюють з електронною системою підрахунку голосів до публічного залу, наприклад до залу, де відбуваються засідання ЦВК упродовж виборчої ночі.

Штаб висловлює вимогу про те, що протоколи від дільничних виборчих комісій до територіальних виборчих комісій мають супроводжувати лише члени комісій від В.ЯНУКОВИЧА та В.ЮЩЕНКА. Крім того, штаб вважає за доцільне ухвалення Центрвиборчкомом рішення про зміну складу дільничних виборчих комісій з метою виведення з їхнього складу представників кандидатів, які вибули з президентської гонки і заміну їх на представників лише двох кандидатів, що беруть участь у другому турі.

"Щоб забезпечити чесне, рівне представництво від двох кандидатів", - наголосив П.ПОРОШЕНКО.

Він також висловив надію, що у Центрвиборчкому ще вистачить часу для прийняття цих рішень, які з одного боку, на його думку, значно підвищать довіру до ЦВК, а з другого – сприятимуть зменшенню можливостей для фальсифікацій.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG