Доступність посилання

ТОП новини

ПІД ЧАС ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ У РАМКАХ ПРОЕКТУ "НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКЗИТ-ПОЛ" ОПИТУВАННЯ ПРОВОДИТИМУТЬ КМІС І ЦЕНТР РАЗУМКОВА.


Під час другого туру виборів Президента України опитування в рамках проекту "Національний екзит-пол-2004" проведуть дві соціологічні організації – Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні у Києві під час круглого столу "Екзіт-польний процес в Україні між першим і другим турами" директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько КУЧЕРІВ.

Він повідомив, що координуватиме виконання проекту Фонд "Демократичні ініціативи", а виконання самого екзіт-полу – КМІС. Екзіт-пол здійснюватиметься за методикою таємного анкетування, коли інтерв''юер не бачить відповіді опитуваного. Цей метод, за словами І.КУЧЕРІВА, широко застосовується і добре відпрацьований у світовій соціологічній практиці.

Доцільність його застосування в українських реаліях було доведено дослідженнями різних центрів упродовж виборчої кампанії та екзіт-полом під час першого туру виборів.

У заяві консорціуму з проведення "Національного екзит-полу-2004", яка була розповсюджена під час круглого столу зазначається, що "зміни у складі консорціуму спричинені непрозорими й досі непоясненими діями під час першого туру двох інших, тепер уже колишніх його учасників – центрів "СОЦІС" в "Соціальний моніторинг".

Фонд "Демократичні ініціативи" як координатор проекту хотів би наголосити, що 31 жовтня мимоволі став учасником дезінформування громадськості щодо підсумкових результатів опитування. Кінцеві результати нібито отримані центрами "Соціс" і "Соціальний моніторинг" були, порівняно з попередніми різко змінені на користь одного з кандидатів шляхом застосування "коефіцієнту зважування", про який всупереч всім попереднім домовленостям не було повідомлено ані колег – членів консорціуму, ані організаторів проекту. Ця помилка була виправлена тільки за 4 дні, крім того і досі ми не маємо масиву даних соціального моніторингу Ольги БАЛАКІРЄВОЇ.

Переконливих пояснень чому був застосований неузгоджений членами консорціуму коефіцієнт зважування і данні, які були використані для його розрахунку, ми і досі не отримали".

У консорціуму переконані, що "належну оцінку діям "Соцісу" та "Соціального моніторингу" буде надано і українським і міжнародним соціологічним співтовариством. Фонд "Демократичні ініціативи" всіляко сприятиме формуванню такої об''єктивної оцінки".

У заяві зазначено, що фонд "Демократичні ініціативи" відкидає як безпідставні твердження про нібито тиск на членів консорціуму з метою отримання "потрібного результату" опитування. "Ані з боку фонду, ані з боку донорів проекту нічого подібного не було. Заяви й дії керівника "Соціального моніторингу" О.БАЛАКІРЄВОЇ підштовхують нас до думки про заздалегідь сплановану акцію з метою дискредитації проекту "Національний екзіт-пол-2004" і про замовний характер самих звинувачень у "замовності" результатів екзіт-полу. Нині фонд розглядає можливість звернення до судових інстанцій з позовом щодо цих абсолютно бездоказових звинувачень О.БАЛАКІРЄВОЇ", - ідеться у заяві.

У документі також зазначено, що "в умовах, коли проти самого опитування екзит-пол в Україні розгорнуто справжню підривну кампанію, фонд "Демократичні ініціативи" звертається до громадськості, ЗМІ якомога прискіпливіше ставитися і до виконавців, і до організаторів опитувань, чітко відрізняючи екзит-пол від "екзит-полів". Зі свого боку консорціум у складі фонд "Демократичні ініціативи", КМІС та Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова ще раз наголошує на своїй цілковитій відкритості, прозорості й роботі у повній відповідності до етичних норм міжнародних соціологічних організацій, таких як WAPOR ESOMAR і Соціологічної асоціації України".

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG