Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Лугар спостерігатиме в Україні за другим туром президентських виборів від імені президента Буша.


Сергій Куделя

Вашингтон, 11 листопада 2004 - Під час другого туру президентських виборів в Україні 21 листопада за ходом голосування буде спостерігати сенатор Річард Лугар, який представлятиме в Україні президента США Джорджа Буша. Таким чином, Лугар, який очолює впливовий сенатський комітет у закордонних зв’язках, вже вдруге стає посланником Буша в Україні. Вперше він виконував цю функцію під час святкування десятої річниці незалежності України у серпні 2001 року.

Сенатор Річард Лугар відомий в Україні та інших пострадянських республіках як автор програми фінансування ліквідації ядерного арсеналу колишнього СРСР, ухваленої Конгресом США. В рамках цієї програми США надали Україні більше півмільярда доларів на ліквідацію стратегічних ядерних ракет та інших видів ядерного озброєння. Однак, окрім ініціатив у сфері роззброєння, Лугар активно займається і питаннями розвитку демократії в Україні. Під час останнього візиту до України у серпні цього року, Лугар зустрівся із обома головними кандидатами на посаду Президента України – Прем”єр-міністром Віктором Януковичем та лідером опозиції Віктором Ющенком. Тоді ж Лугар провів і 25-хвилинну телефонну розмову з Президентом України Леонідом Кучмою, під час якої глава української держави запросив його відвідати Україну у день самих виборів. Як зазначив вчора Річард Лугар у своїй заяві з приводу нового візиту до України, йому приємно прийняти запрошення українського Президента.

Водночас сенатор Лугар заявив, що він занепокоєний численними свідченнями про використання владою адміністривних ресурсів для підтримки своїх союзників на минулих парламентських виборах, а також обвинуваченнями у незаконному використанні можновладцями податкової адміністрації та правоохоронних органів. За словами сенатора, він знає про випадки політичного залякування та про нерівне висвітлення опозиційних кандидатів у засобах масової інформації і під час цьогорічної президентської кампанії.

У своїй заяві Лугар застерігає, що здобуття перемоги зі значними порушеннями демократії позбавить нове українське керівництво легітимності не лише перед українським народом, але й перед міжнародною спільнотою. Влада, яка не поважатиме права своїх громадян, матиме, на його думку, руйнівні наслідки для цілої Європи, оскліьки викличе зростання злочинності, нелегальної еміграції та наркоторгівлі.

Як відзначає сенатор Лугар, у минулому Україна вже ухвалювала мудрі рішення, зокрема коли добровільно позбулася свого ядерного арсеналу чи коли був забезпечений мирний перехід влади від Леоніда Кравчука до Леоніда Кучми десять років тому.

“Чи зможе Україна залишитися на шляху до західних інституцій?” – запитує у своїй заяві Лугар. Відповідь на це запитання залежатиме від проведення другого туру презиеднтських виборів, а тому, каже Лугар, він розглядає ці вибори, як поворотний момент для України, який може мати широкі наслідки поза межами держави.

Отже, місія Лугара, за його словами, полягатиме не у забезпеченні перемоги того чи іншого кандидата, а у сприянні вільним та чесним виборам. Його присутність в Україні в день другого туру виборів повинна символізвувати і підтримку Президентом Бушем українського майбутнього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG