Доступність посилання

ТОП новини

Перемога Януковича не обов`язково піде на користь Росії: Андерс Ослунд.


Мар’яна Драч

Прага, 12 листопада 2004 року - "Українським виборцям не потрібні поради Москви" – статтю під таким заголовком вміщує у п`ятницю британська газета "Файненшел Таймс". Автор цієї публікації – відомий західний експерт Андерс Ослунд, директор програм з питань Росії та Євразії у Фонді Карнегі у Вашингтоні.

Попри незначний розрив між кандидатами Андерс Ослунд вважає, що перший тур був великою перемогою Віктора Ющенка і демократів в Україні, бо нинішній режим використовував усі методи, щоб їм перешкодити. Посилаючись на дані української опозиції, західний експерт пише, що виборчий бюджет Віктора Януковича становить 600 мільйонів доларів, тобто 1 % ВВП України. Стільки ж коштів витратив на свою кампанію президент США Джордж Буш, хоча американський бюджет у десять разів більший за український, зауважує Ослунд.

Українська економіка швидко зростає. За останні п''ять років ВВП збільшувався на 9 % щороку, чому ж українські виборці незадоволені владою, запитує Андерс Ослунд на шпальтах "Файнешал Таймс". На його думку, таку велику кількість громадян на виборчі дільниці привела різниця між баченням кандидатів політичного устрою України і її геополітичної орієнтації.

Якщо Ющенко виступає за демократію західного зразка, проти корупції, за європейську інтеграцію і членство в НАТО, то Янукович представляє найбільшу олігархічну групу – донецьку, і його вважають проросійським кандидатом.

Більшість виборців в Україні добре ставляться до Росії, веде далі Олсунд, але нікому не до вподоби втручання. Рідко яка-небудь іноземна держава вручалася у вибори інших країн, так як тепер Росія в українські перегони. Про це свідчать і приїзд Путіна і десятків російських консультантів. Але на думку Ослунда, перемога Януковича не обов`язково піде на користь Росії. Іронія полягає у тому, що перемігши власних олігархів, Путін підтримує значно більш олігархічну партію в Україні.

Західний оглядач зауважує, що Янукович тісно пов`язаний з Рінатом Ахметовим, власником донецького конгломерату "Систем кепітал менеджмент", який контролює сім великих сталеварень. Пан Ахметов намагається не пускати на Донбас російські компанії, і такий курс може продовжити щодо всієї України його друг Янукович.

Натомість, коли був прем`єром Ющенко, він відкрив широкі можливості для імпорту російського газу в Україну і дозволив великим російським компаніям купити там бізнес.

Виглядає, що нинішня кампанія Росії спрямована на те, щоб Україна не потрапила в руки Заходу. Але це суперечить економічним тенденціям. Хто б не виграв вибори, Україна все одно, рано чи пізно, має вступити до Світової організації торгівлі, бо її економіка залежна від експорту сталі, хімічної та аграрної продукції. З цієї з причини Київ має поліпшити свої не найкращі відносини з Євросоюзом.

На шпальтах "Файненшел Таймс" Андерс Ослунд закликає Кремль прокинутися і побачити ці факти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG