Доступність посилання

ТОП новини

ЛИТВИН НАДІСЛАВ ЛИСТ КІВАЛОВУ, У ЯКОМУ ВИСЛОВИВ ЗАНЕПОКОЄННЯ З ПРИВОДУ ПОРУШЕНЬ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА.


Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН надіслав лист голові Центральної виборчої комісії України Сергію КІВАЛОВУ, у якому висловив занепокоєння з приводу звернень, що находять на адресу тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України і свідчать про неналежну реалізацію Закону України "Про вибори Президента України".

Про це УНІАН повідомили у Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради України.

У листі, зокрема говориться: "Закон України "Про вибори Президента України" визначив умови проведення вільних, чесних і справедливих виборів, як того вимагає Конституція України, детально регламентував виборчий процес та процедуру захисту конституційних виборчих прав громадян України.

“Як відомо, до підготовки і проведення виборів Президента України було залучено: майже півтора мільйона громадян у роботі 33 тисяч дільничних виборчих комісій, близько 10 тисяч громадян працювали у 225 територіальних виборчих комісіях. Крім того, у ході виборів здійснювали свої повноваження півмільйона довірених осіб кандидатів на посаду Президента України, офіційних спостерігачів, а також фахівці Єдиної інформаційно-аналітичної системи “Вибори”, зазначається у листі.

"Проте, - наголошується у листі Голови Верховної Ради України, - незважаючи на наявність загалом чіткої законодавчої основи для проведення виборів Президента України, на шляху практичної реалізації виборчого законодавства, як засвідчив перший тур виборчих перегонів, виникли значні перешкоди як об''єктивного, так і суб''єктивного характеру.

За оцінками вітчизняних фахівців і міжнародних спостерігачів від СНД, ОБСЄ та інших організацій, однією з найгостріших проблем став низький рівень фаховості членів виборчкомів. До того ж, робота комісій ускладнювалась їх невиправдано громіздким кількісним складом, а також тим, що значна частина членів комісій взагалі не брала участі в їх роботі".

Як йдеться далі у документі, "не менш гострою проблемою стало неякісне складання списків виборців. У результаті значна частина виборців не змогла скористатися своїм конституційним правом. Лише за офіційними даними, понад 45 тисяч громадян звернулися до місцевих судів з цього приводу і їх скарги були задоволені. Для порівняння: на виборах 1999 та 2002 років такі порушення були поодинокими і врегульовувалися виборчими комісіями без участі судів. Водночас, за свідченнями офіційних спостерігачів, кількість тих, хто з різних причин не звернувся з відповідними скаргами у випадках невиконання норм Закону і не реалізував унаслідок цього своє конституційне право, набагато перевищує наведену цифру".

У листі висловлюється стурбованість, що "масовий характер таких фактів дає підстави розцінювати його як результат організованих та скоординованих дій. До такого висновку спонукає, зокрема, те, що викривлення в списках виборців, за інформацією ЗМІ, стосувалися переважно прибічників тих кандидатів на пост Президента України, які свого часу ставили підписи у підписних листах на підтримку відповідних кандидатів".

У листі, зокрема, підкреслюється, що деякі недоліки в організації голосування та у процесі встановлення його результатів “певною мірою пов''язуються і з Центральною виборчою комісією”.

“Так, значний резонанс у суспільстві викликали оприлюднені на офіційному сайті ЦВК відомості про кількість виданих виборчих бюлетенів та кількість виборців, які взяли участь у голосуванні. Виявилося, що у п''яти регіонах, де одержав перемогу один і той же кандидат на пост Президента України, кількість виборців, які проголосували, майже на 100 тисяч перевищила кількість отриманих виборчих бюлетенів. Щоправда, згодом ці цифри були уточнені Центральною виборчою комісією, однак це дало привід для сумнівів у достовірності результатів голосування для багатьох виборців та офіційних спостерігачів", наголошує В.ЛИТВИН.

"Крім того, у день голосування офіційними спостерігачами зафіксовані випадки неналежної підготовки окремих дільниць до голосування, несвоєчасного відкриття виборчих дільниць, а також продовження їх роботи після встановленого законом терміну - 20-ї години", - зазначає Голова Верховної Ради України і додає: "Особливого суспільного резонансу набули події, що сталися у територіальному виборчому окрузі №100 (м.Кіровоград), виборча комісія якого напередодні голосування, всупереч Закону, виключила зі свого складу представників від опозиції".

"Кількість відкріпних посвідчень, встановлена законом, не повинна перевищувати 4 відсотки від орієнтовної кількості виборців на відповідній дільниці. Однак, за даними офіційних спостерігачів, фактична кількість виборців, які голосували на підставі таких посвідчень на окремих виборчих дільницях була в декілька разів більшою від зазначеної”, - зазначає В.ЛИТВИН. На його думку, “мала місце також протидія з боку керівників виборчих комісій офіційним спостерігачам у здійсненні ними спостереження за видачею бюлетенів, підрахунком голосів та складанням протоколів про підсумки голосування, що може бути розцінено і як невиконання Україною міжнародно-правових зобов''язань”.

“За такої ситуації у міжнародних офіційних спостерігачів від ОБСЄ і ПАРЄ склалася думка, що президентські вибори в Україні значною мірою не відповідають загальноприйнятим стандартам ОБСЄ і Ради Європи. Що дало підстави вважати президентські вибори кроком назад у порівнянні з парламентськими виборами 2002 року та звинувачувати структури влади у застосуванні адміністративного ресурсу під час виборчої кампанії”, - висловлює занепокоєння В.ЛИТВИН.

"Отже, лише за умови усунення недоліків та порушень, виявлених під час першого туру голосування, і суворого дотримання Закону в другому турі, можна забезпечити проведення демократичних виборів Президента України, сприяти внутрішньополітичній стабільності та формуванню позитивного міжнародного іміджу нашої держави", - переконаний Голова Верховної Ради України.

На завершення В.ЛИТВИН висловлює сподівання, "що високий рівень особистої відповідальності членів Центральної виборчої комісії дасть змогу забезпечити належне проведення другого туру виборів Президента України та об''єктивне встановлення результатів волевиявлення українського народу".

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG