Доступність посилання

ТОП новини

Додаткові пенсійні виплати не мають достатнього забезпечення – експерти.


Марія Щур

Прага, 15 листопада 2004 – Збільшення пенсійних виплат, розпочате напередодні виборів, триватиме недовго і залишить українського споживача з високими цінами та меншими надходженнями, прогнозують українські та іноземні експерти. На їхню думку, зростання пенсій вже на початку наступного року може повернутися проти найбідніших верств населення.

На початку року Голова Національного банку України Сергій Тигипко прогнозував інфляцію у 2004 році на рівні 4-5%, минулого тижня уряд офіційно мусив визнати, що дійсний рівень інфляції на нинішній момент складає 8,5%. Лише у жовтні рівень інфляції склав 2,2%. Колишній радник українського уряду, відомий економіст Андерс Ослунд пов’язує зростання інфляції з соціальними виплатами, які напередодні виборів розпочав уряд.

«Це звичайний популізм посеред президентської кампанії. Але він не зможе тривати довго. Потрібен буде серйозний перегляд державних фінансів після виборів», - вважає Андерс Ослунд.

Він нагадує, що нинішній уряд розпочав рік зі збалансованим бюджетом, але навіть за рекордного зростання економіки зумів накопичити бюджетний дефіцит:

«Україна нині має бюджетний дефіцит близько 3% від валового внутрішнього продукту, що не так і багато саме по собі, але за рекордно високого рівня зростання замість дефіциту має бути надлишок».

Як зауважує Андерс Ослуднд, вже невдовзі уряд повинен буде натиснути на гальма, бо українська економіка перегрівається.

Коли ж економічне зростання почне гальмуватися, найбільше його відчують саме пенсіонери, вважає український економіст, колишній заступник міністра фінансів України Борис Соболєв:

«Наступного року на основі поданого бюджету пенсійного фонду та державного бюджету дефіцит пенсійного фонду складе від 9 до 15 мільярдів гривень. Цей дефіцит не є покритим ні дотаціями з державного бюджету, ні якимись іншими джерелами. Тобто, нам запропоновано дефіцит в цілому на рівні 4% від ВВП».

На думку колишнього урядовця, а нині віце-президента Українського банківського союзу, цей дефіцит означатиме очікувану інфляцію, тобто ту, яку закладає уряд у свої розрахунки. Як вважає Борис Соболєв, вже на початку року новий уряд буде змушений скорочувати соціальні виплати, це буде тим легше зробити, що збільшення пенсій було названо «надбавками», а не власне вищими пенсійними ставками. В результаті, як говорить Борис Соболєв, на початок року пенсіонери залишаться з попереднім рівнем пенсій, але із набагато вищими цінами.

З іншого боку, збільшення соціальних виплат, в тому числі і пенсій, пропонує і опозиція. Чи не зустрінеться вона з тими ж проблемами, що і влада? Андерс Ослунд вважає, що ні, але за однієї умови: для збільшення пенсій потрібен системний підхід:

«Якщо ви збільшуєте державні витрати в одному секторі, їх потрібно скорочувати в іншому. В українському бюджеті є де скорочувати – потрібно припинити субсидії вугільної промисловості, скоротити пільги для номенклатури, бо українські пільги нині йдуть на підтримку середнього і навіть вищого класу, замість підтримки найбільш нужденних».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG