Доступність посилання

ТОП новини

Долар продовжує падіння.


Марія Щур

Прага, 15 листопада 2004 – Незважаючи на подорожчання долара в Україні, падіння курсу американської валюти на світових ринках не припиняється. Аналітики пов’язують падіння долара з великим торговельним дефіцитом США і не передбачають зміни тенденції. При цьому економісти зазначають, що падіння курсу долара створює більше проблем поза Америкою, ніж у ній самій.

Минулого тижня американський долар впав до рекордних низин від часу приходу до влади президента Джорджа Буша у 2001 році. Курс долара дійшов позначки $1.3 за євро. Причина падіння, як вважають експерти, полягає у великому бюджетному та торговельному дефіциті, які продовжують збільшуватися. Якщо торговельний дефіцит скорочувати, не викликаючи економічного спаду, здешевлення долара є єдиним надійним засобом, говорять економісти.

Але від цього страждають торговельні партнери США, які мають вирішувати проблему 30% подорожчання своєї продукції у зв’язку зі здешевленням долара. Як говорив на початку 70х років минулого століття тодішній американський міністр фінансів, «долар – це наша валюта і ваша проблема». Голова Європейського Центрального Банку Жан-Клод Тріше вважає, що проблема серйозна, а її наслідки небажані. Однак оглядачі, на яких посилається впливовий британський часопис “Економіст”, переконані, що ЄЦБ не в змозі самостійно боротися зі здешевленням долара. Для цього потрібні зусилля кількох великих центральних банків. На початку року велику підтримку долару надав Японський Центральний банк, однак від того часу японська економіка пожвавішала, і в Токіо вже не поспішають купувати долари.

Інші азійські економіки, головним чином Китай, намагаються підтримати американську валюту, бо дешевший долар автоматично означав би подорожчання китайських товарів на американському ринку, одному з найважливіших для Китаю. Для європейців, чия економіка намагається вийти із застою, відносне подорожчання євра також означає подорожчання європейської продукції за кордоном. І через низькі темпи зростання це подорожчання вони відчувають набагато болючіше, ніж в Азії.

Однак деякі експерти вважають, що дороге євро може бути і корисним для Європи, оскільки воно змушує політиків до економічних реформ, які б вони не проводили в іншому випадку.

Найгірше для тих, хто тримає свої заощадження в американській валюті, це прогнози на майбутнє. Аналітики вважають, що за всього подешевшання долара протягом останнього часу він все ще переоцінений у порівнянні з іншими світовими валютами. Експерти переконані, що долару треба втратити ще від 20 до 40% своєї вартості для того, щоб увійти в рівновагу з головними валютами-конкурентами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG