Доступність посилання

ТОП новини

Колін Павелл йде з посади державного секретаря США.


Сергій Куделя

Вашингтон, 15 листопада 2004 - Білий дім прийняв у понеділок відставку державного секретаря США Коліна Павелла. Прохання про відставку Павелл написав у п”ятницю, однак лише сьогодні зранку повідомив про це своїм найближчим колегам у Держдепі. Він пояснив свій відхід з посади держсекретаря бажанням “повернутися до приватного життя”. Стало відомо також про відставку ще трьох членів кабінету Джорджа Буша.

Ім’я Коліна Павелла називали серед тих осіб в адміністрації Буша, які, за очікуванням спостерігачів, залишать свої посади після завершення першого президентського терміну. Тому, рішення Павелла піти з посади державного секретаря США не стало несподіванкою у Вашингтоні. Хоча минулого тижня президент Буш і заявив, що пишається своїм державним секретарем, Павелл, за оцінками екпертів, так і не здобув того впливу на президента, який мають віце-президент Дік Чейні чи міністр оборони Дональд Рамсфельд. Саме конфліктами з главою Пентагону були позначені чотири роки перебування Павелла на чолі дипломатичного відомства США. Головним у їхньому протистоянні було питання початку воєнних дій в Іраку. Павелл радив продовжувати інспекції і не поспішати із воєнною операцією. Однак, Буш віддав перевагу позиції так званих “яструбів” в адміністрації - Чейні та Рамсфельда. В результаті, саме Павелл був змушений виступити в ООН із обгрунтуванням необхідності негайної військової операції проти Саддама Гусейна. Він попередив тоді про пряму загрозу з боку іракського лідера:

“Не може бути жодних сумнівів, що Саддам Гусейн володіє біологічною зброєю та здатний виробляти ще більше, набагато більше. Він також здатний застосовувати цю смертельну отруту та хвороби так, що це може спричинити масові смерті та руйнацію”.

Усі твердження Павелла під час засідання Ради безпеки ООН щодо наявності зброї масового знищення в Іраку згодом виявилися безпідставними. На думку оглядачів, саме цей виступ завдав найбільшої шкоди репутації Павелла у світі. Серед кандидатур, які розглядаються на його місце, найчастіше експерти називають імена посла США в ООН Джона Данфорта та радника президента з питань національної безпеки Кондолізи Райс. Хоча, кажуть, що сама Райс хотіла б радше очолити Пентагон. Очікується, що Павелл залишиться на своїй посаді до кінця січня, тобто, до часу, коли офіційно завершиться перший термін президентства Буша. Сьогодні також стало відомо про ще три відставки у кабінеті Буша. Зі своїх посад підуть міністр освіти Род Пейдж, міністр енергетики Спенсер Абрагам та міністр сільського господарства Енн Веннеман. Як зазначив один з високопосадовців в Адміністрації Буша, ці відставки покладуть початок значним кадровим змінам, які планує здійснити президент напередодні другого терміну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG