Доступність посилання

ТОП новини

У першому турі виборів Президента України на Дніпропетровщині найбільший відсоток голосів, поданих за Віктора Януковича, припадає на виправні заклади та психіатричні лікарні.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 16 листопада 2004 р.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії на Дніпропетровщині за Віктора Януковича у першому турі виборів проголосували трохи менше 50 % виборців, котрі взяли участь у голосуванні. На цьому тлі різко вирізняються результати голосування на закритих і спеціальних виборчих дільницях, розташованих у місцях позбавлення волі і лікувальних закладах, зокрема психіатричних лікарнях.

На прес-конференції, проведеній дніпропетровським обласним виборчим штабом Віктора Ющенка, подана така інформація:

Середній відсоток голосів, відданих за Януковича на 17 закритих і спеціальних виборчих дільницях, склав 86,27. Ці 17 дільниць розташовані у найбільших за чисельністю контингенту виправно-трудових колоніях і лікувальних закладах області. Найбільший відсоток – 94,94 Віктор Янукович отримав у Широківській виправно-трудовій колонії. Понад 92% у Павлоградській виховній колонії, 91,8% - у 34-й жіночій виправно-трудовій колонії у Дніпродзержинську, понад 90% у Криворізькому слідчому ізоляторі.

Дещо відстали від місць позбавлення волі психіатричні лікувальні заклади. У Дніпропетровській психіатричній лікарні зі спеціальним режимом, у просторіччі - тюремній психлікарні, Віктор Янукович переміг з результатом понад 86%. У Дніпропетровській обласній клінічній психіатричній лікарні – 81,6%. У закритій психоневрологічній лікарні на станції Гейківка 80,4%. У обласному наркологічному диспансері за кандидата від влади проголосували 83,83% виборців. І понад 87% він отримав у Павлоградському туберкульозному диспансері і Криворізькому будинку-інтернаті.


Довірена особа Віктора Ющенка у 27-му виборчому окрузі Іван Шулик, котрий проводив прес-конференцію, вважає такі показники свідченням примусового характеру голосування у тих закладах.

Повідомлено, що на виборчій дільниці у Дніпропетровській обласній психіатричній лікарні, яка має 820 лікарняних ліжок і де у першому турі проголосували 760 виборців, на другий тур замовлені півтори тисячі бюлетенів. Члени територіальної виборчої комісії повідомили, що контингент психічно хворих у лікарні перед виборами буде збільшений до 1248.

Про те, звідки до психлікарні будуть завезені хворі, говорить голова обласної організації партії “Солідарність” Олександр Соколик:

“Ті люди, які приїздять, їх ще нема, вони ще не захворіли, але вже є списки цих хворих, які приїдуть напередодні другого туру. І вони мешканці Криму і мешканці Донеччини”, – зазначив Олександр Соколик.
XS
SM
MD
LG