Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Угорщини проголосував за планове виведення угорських миротворців з Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 17 листопада 2004 – Консервативна опозиція Угорщини голосувала у парламенті проти подовження дії мандату угорських миротворців в Іраку. На думку угорських правих не вплинуло і прохання англійського прем’єра Тоні Блера, з яким він особисто звернувся телефоном напередодні парламентського голосування до одного з лідерів консервативної опозиції.

Цими днями не отримала парламентської підтримки пропозиція ліволіберального уряду Угорщини, згідно з якою угорський контингент у складі 300 військових повинен залишитися в Іраку до 31 березня 2005 року. Проти цього плану голосували Угорський республіканський Союз (Фідес) та Демократичний форум Угорщини (МДФ). 159 депутатів від консервативної опозиції висловили своє “ні” у той час, як проурядові партії – передусім соціалісти й вільні демократи (всього 191 депутат) – голосували “за”.

Пізно ввечері у понеділок 15 листопада, оцінюючи результати парламентського голосування, міністр оборони Угорщини Ференц Югас назвав рішення опозиції непатріотичним і вельми кепським. Дванадцятьма днями раніше прем’єр-міністр Ференц Дюрчані сказав в одному зі своїх публічних виступів, що угорський уряд має намір продовжити дію мандату угорських миротворців в Іраку ще на три місяці. Річ у тім, що офіційно термін перебування 300 угорських гонведів у Західній Азії збігає 31 січня поточного року, про що свідчить майже одноголосне рішення депутатів Національних Зборів Угорщини у червні 2003 року. Військовий контингент з Угорської Республіки розпочав свою миротворчу місію в Іраку у вересні того ж таки минулого року.

Цікава деталь: вже через два місяці після голосування в парламенті про відправку угорських миротворців до іракської глибинки у доцільності такого рішення засумнівалися кілька депутатів Демократичного форуму Угорщини. А з плином часу й особливо після того, як світові ЗМІ повідомили про зловживання американських солдатів у іракських в’язницях, про дострокове завершення угорськими вояками миротворчої місії в Іраку завели мову й представники найбільшої опозиційної партії Фідес.

Упродовж останнього року думка опозиції в цьому питанні докорінно не змінилася. Тим часом, як фідесівці вели жваві парламентські дискусії на цю тему, дехто з лав Демократичного форуму Угорщини спробув навіть ініціювати референдум стосовно дострокового виведення угорського підрозділу з Іраку. Проте цей почин не отримав належної підтримки серед політиків попри те, що в угорському суспільстві назагал існує негативне ставлення до поїздки угорських миротворців у Західну Азію.

Напередодні парламентського голосування у понеділок 15 листопада новий прем’єр Угорщини Ференц Дюрчані намагався захистити офіційну точку зору угорської влади з цього приводу. Він сказав, що угорські миротворці перебувають в Іраку для того, щоб сприяти демократизації цієї країни.

“Ми маємо усвідомити, що однією з найбільших передумов політичного врегулювання в Іраку є парламентські вибори у цій країні наприкінці січня 2005 року. Внаслідок цього з’являться можливості для встановлення демократичного ладу, спокою і безпеки”.

Тим не менше лідери урядової опозиції заявили, що не допустять, аби угорські військові залишалися в Іраку над встановлений термін. Керівництво правого Демократичного форуму Угорщини назвало результати голосування у парламенті в понеділок як одну з переконливих перемог над опонентами з лівоцентристського табору.

До речі, вплинути на думку угорської опозиції цими днями намагався навіть англійський прем’єр-міністр Тоні Блер. Він зателефонував голові Угорського республіканського союзу Віктору Орбану, прем’єр-міністру Угорщини в період з 1998 до 2002 років, переконуючи консерваторів голосувати за продовження дії мандату угорських миротворців в Іраку. Однак Орбан відповів, що це неможливо через негативне ставлення угорського населення до цього питання.
XS
SM
MD
LG