Доступність посилання

ТОП новини

Європейські лідери просять Америку підтримати долар.


Марія Щур

Прага, 16 листопада 2004 – Керівники європейських держав звертаються до президента Сполучених Штатів з проханням приборкати зростання бюджетного дефіциту та дефіциту платіжного балансу, щоб зупинити падіння долара. Однак аналітики побоюються, що волання європейців не буде почуте за океаном.

На зустрічі в Брюсселі міністр фінансів країн Європейського Союзу висловили зростаюче занепокоєння тим, що саме спільна європейська валюта несе головний тягар від здешевлення долара. Зростання у двох головних економіках ЄС - Німеччині та Франції скоротилося до лише однієї десятої відсотка у третьому кварталі. Європейські політики просять про помилування. Німецький канцлер Ґергард Шредер заявив, що співвідношення курсу долара до євро не може не турбувати. “Всі занепокоєні цим та тим, який це має вплив на експорт та не лише на експорт”, - заявив він нещодавно.

На брак порозуміння з Америкою публічно скаржився і міністр фінансів Бельгії Дідер Рейндерс: “Нам потрібен добрий діалог зі США. На зустрічі Групи семи важливо наголосити, що світова економіка потребує збалансованої ситуації”, - заявив бельгійський міністр.

Але американські оглядачі вважають, що навряд чи ці волання почують ті, до кого вони звернені. У коментарі для газети "Washington Post" відомий економіст Роберт Самюельсон говорить, що падіння курсу долара може стати головною проблемою і для нової адміністрації Джорджа Буша у Вашингтоні, і для всієї світової економіки. На думку економіста, світ має забагато доларів і не виключено, що невдовзі інші країни почнуть позбавлятися американської валюти.

Якщо це станеться, говорить Роберт Самюельсон, зменшаться інвестиції в американську економіку. А це вже загрожує американському ринку цінних паперів та попиту серед американських споживачів, які підтримують зростання американської економіки. Ïї сповільнення потягне за собою економічний спад і на інших континентах.

Поки що найбільше проблем від падіння курсу долара відчувають в Європі. Китай, який експортує до США понад третину своєї продукції, та інші азійські економіки, які також залежні від експорту до Америки, вирішують свої проблеми тим, що просто прив’язують курс своєї валюти до долара. Подібним чином до останнього часу поводився і український центральний банк.
XS
SM
MD
LG