Доступність посилання

ТОП новини

Громадськiсть в Сербiї уже кiлька тижнiв хвилює загадкова загибель двох гвардiйцiв у белградськiй казармi. Президент державного об’єднання Светозар Марович попереджає, що вiн вимагатиме мiжнародної експертизи у разi, якщо вiйськова та незалежна комiсiї не дiйдуть згоди щодо трагедiї.


Белград, 18 листопада 2004 – Гвардiйцi загинули 5 жовтня. Вiйськове слiдство вiдразу повiдомило, що йшлося про вбивство та самогубство. Та багато хто не повірив офiцiйній iнформацiї. Збройнi сили сформували комiсiю, яка провела додаткове слiдство. А на вимогу президента державного об’єднання сформована незалежна комiсiя. Слiдчi ексгумували тiла загиблих і провели нову реконструкцiю трагiчної подiї. Армiя наполягає на своїй версiї. А численнi експерти стверджують, що вiйськових убила третя особа. Окремi полiтичнi дiячi заявляють, що юнакiв убили особистi охоронцi колишнього начальника Генштабу Небойши Павковича або з ним пов’язанi особи, яких розшукує Мiжнародний трибунал із воєнних злочинiв.

Гвардiйцi загинули бiля входу до пiдземного командного центру, який офiцiйно називають об’єктом спецiального призначення. Верховна рада оборони мала минулого тижня обговорити звiти двох комiсiй. Та сесiю без пояснення вiдкладено. Голова незалежної комiсiї стверджує, що два звiти багато в чому суперечать один одному.

Наразi президент Светозар Марович попереджає, що вiн вимагатиме мiжнародної експертизи , якщо двi комiсiї не дiйдуть згоди щодо усiх подробиць. Начальник Генштабу Бранко Крґа також не виключає можливості провести додаткову експертизу. А оглядачi зазначають, що затягування справи найбiльш вигідне тим, хто прагне зберегти певнi таємницi. Ажде мiжнароднi експерти могли б лише переглянути iснуючi документи. Слiдство на мiсцi трагедiї пiсля шести тижнiв було б безглуздям. На думку колишнього генерала Любодраґа Стоядиновича, трагедiя свiдчить про конфузiю в армiї та про неспроможнiсть Мiноборони й Генштабу контролювати деякі вiйськовi структури.

Згiдно із соціологічними опитуваннями, рейтинг Збройних сил Сербії стрімко падає. Про це свiдчить і факт, що останнiм часом понад 5 тисяч юнаків подали письмові заяви про бажання відбути термін обов’язкової військової служби у цивільних інституціях.
XS
SM
MD
LG