Доступність посилання

ТОП новини

Українське суспільство перед виборами.


Ірина Халупа Гості: Іван Плющ - народний депутат України, член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, фракція “Наша Україна”; Олександр Скіпальський - генерал-лейтенант, екс-шеф військової розвідки Міноборони України, директор Інституту геополітичних та економічних досліджень.









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 17 листопада 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішнього ефіру: “Передвиборчі протистояння тривають”.

Отож, розпочинаємо “Вечірню Свободу”.

Ще раз вітаємо всіх, хто налаштував свій приймач на нашу хвилю.

Гості передачі: Іван Плющ, народний депутат України, член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, фракція “Наша Україна”, а також колишній голова ВР України, власне за його головуванням тоді було ухваленого декларацію про державний суверенітет; Олександр Скіпальський, генерал-лейтенант, колишній начальник головного управління військової розвідки Міністерства Оборони України, народний депутат 2-го скликання;

Вітаю дорогих гостей і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Отже, до другого туру президентських виборів залишається 3 дні. Напруга зростає, як і зростає кількість різних звинувачень, тверджень та протистоянь.

Сьогодні британська газета “Індепендент” опублікувала статтю Аскольда Крушельницького, в якій автор стверджує, що харківська міліція мала наказ дискредитувати опозицію будь-якими способами включно з силовими методами, насильством та вибухами.

Крушельницький зустрівся в Харкові з п’ятьма міліціонерами, які погодилися говорити з ним лише за умов анонімності. Це полковники та підполковники міліції, які показали журналістові свої службові посвідчення, хоча декотрі прикрили свої прізвища.

Власне тих п’ять офіцерів надіслали листа до голови Верховної Ради Володимира Литвина про фальсифікації виборів у Харкові. На запитання Крушельницього, що може статися з офіцерами в разі оприлюднення їхніх імен, вони жестом показали, що їх розстріляють.

Один із цих харківських полковників заявив Аскольдові Крушельницькому, що нібито міліція охороняла півмільйона бюлетенів із позначками за Віктора Януковича, які протягом 31-го жовтня були розвезені по виборчих дільницях.

Міліціонери також стверджували, що сотню бандитів було найнято для участі в мітингах за опозиційного кандидата Віктора Ющенка, їхнім завданням було розколотити провокації, щоб дискредитувати опозицію.

Крушельницький пише, що речниця Харківського обласного управління внутрішніх справ Лариса Волкова назвали, що ці звинувачення брехнею. Вона також пообіцяла, що офіцерам не загрожує небезпека, якщо вони зізнаються і повідомлять свої імена.

Самі ж офіцери сказали, що повідомлять свої імена в разі перемоги Віктора Ющенка, і додали, що матеріалів у них вистачає на те, щоб посадити не лише генерала, котрий керує внутрішніми справами Харківської області, а ще багато кого.

Лист харківських міліціонерів на ім’я спікера Верховної Ради Володимира Литвина про те, що правоохоронцям області наказано фальсифікувати результати виборів і дестабілізувати ситуацію, у МВС називають “фальшивкою”. МВС також відкидає все, що викладене в статті Аскольда Крушельницького в британській газеті “Індепендент”.

Говорить начальник департаменту громадської безпеки МВС, генерал-майор Олександр Савченко.

Олександр Савченко

Я можу, офіційно з цього приводу сказати одне, що ні яких вказівок, жоден міліціонер отримувати офіційно не міг. Якщо, можливо, були зловживання десь з боку якогось невеликого начальника в якого є там 2 – 5 підлеглих, то це не значить про те, що це було вже офіційно.

Якщо такі факти у нас будуть ми, звичайно, таких людей покараємо. В той же час, начебто звернення харківських міліціонерів, воно є абсолютно не логічним і абсурдним тому, що міліція просто не може знати про те, що там десь на якісь дільниці вивезли чи 50% бюлетенів більше чим може бути.

Ми охороняємо печатки, які опечатуються в ємності, в яких зберігаються бюлетені. Скільки їх там, більше чи менше ніхто, жодний міліціонер навіть і я, як генерал знати не можу. Тому - це є дещо абсурдним, нелогічним.

І дуже багато інших там посилань на те, що дещо казав губернатор, ну звідки може знати міліціонер про те, що він там казав. Тому, звичайно, це є абсолютно не правдивим, і, мені жаль, що це розповсюджують навіть деякі народні депутати, просто так безґрунтовно.

В той же час, вказівки про те, щоб використати свої методи, вони існують, але вони спрямовані тільки на ті випадки, коли вони можуть бути, масові безпорядки чи групові порушення, тощо. Поки що вони...

Марина Пирожук

Тобто пане Савченко, певні інструкції стосовно поведінки МВС, все таки надходять?

Олександр Савченко

Не надходять, вони існують скільки, скільки існують всі поліції світу. То що робити працівнику поліції на випадок масових безпорядків, скоїння грубих злочинів і таке інше.

Марина Пирожук

А хто такі вказівки дає, Ви б могли сказати?

Олександр Савченко

Є накази, не просто усно накази, а накази Міністра...

Марина Пирожук

Тобто, МВС у повній бойовій готовності зараз?

Олександр Савченко

Чому зараз, завжди. Я так розумію, що Ви маєте на увазі, що це все пов’язано з виборами.

Марина Пирожук

Пане Савченко, а якщо Вам накажуть іти про народу або виконувати певні про вокативні функції в день другого туру, чи будете Ви виконувати ці накази?

Олександр Савченко

Шановна пані, міліція ніколи не ходила проти народу.

Марина Пирожук

Тобто, Ви будете захищати передовсім народ?

Олександр Савченко

Передовсім ми захищаємо завжди порядок. Міліція може піти проти правопорушників.

Марина Пирожук

Як Ви будете відрізняти, де справжні правопорушення, а де провокація?

Олександр Савченко

Як ми робили це і до сьогоднішнього дня.

Марина Пирожук

Тобто, МВС готове захищати інтереси людини, народу, а не влади?

Олександр Савченко

МВС ніколи в житті не давало підстав для того, щоб звинувачували в тому, що десь ішли проти народу чи ще щось інше.

Ірина Халупа

Це був начальник Департаменту громадської безпеки, МВС, генерал-майор Олександр Савченко.

Шановні гості, кілька днів тому у нашій студії був Анатолій Кінах, колишній кандидат у президенти. І він пояснював чому він вирішив у другому турі підтримувати Віктора Ющенка, і він сказав, зокрема таке: що у тих президентських виборах було перейдено межу, яку не можна переходити. А саме, що влада виступає проти свого народу.

Інші військові, які бували в нас у різних передачах стверджують, що військо проти своїх ніколи не піде. Ось ми чули пана Савченка, що, мовляв, правоохоронці також цього не робитимуть

Пане Скіпальський, на скільки власне правоохоронці задіяні у тих виборчих махінаціях і де правда?

Олександр Скіпальський

Добрий вечір!

Питання не просте. Я хотів би сказати, що глобальну відповідь дати сьогодні не можливо.

Ірина Халупа

Глобальну не треба, дайте українську.

Олександр Скіпальський

Я можу тільки сказати, що абсолютно більшість спілкуючись з генералами, з офіцерами, як міністерство оборони так і інших правоохоронних органів відчуваю, що дійсно люди не бажають бути заложниками в певних політичних ситуацій.

Чесні міліціонери, яких більше в органах, чесність співробітника, служби безпеки, військовослужбовців, я переконаний, дійсно були, є і будуть з народом.

І мені здається, що саме на передодні другого туру хотілось би, як можно-більше підкреслити більше, що кожний з військовослужбовців приймав присягу служінню народу, служінню Конституції. І я не є прихильником сьогодні, десь там розбиратися в тому, що вже відійшло чи було.

Для мене є головнішим, щоб цього не було, щоб армія, міліція пам’ятала, що вона служить інтересам держави, інтересам народу, інтересам Конституції. І якщо їх, хтось штовхає на це, то це є антизаконно, антиконституційно, і навіть в радянські часи, я хочу сказати, що існувало правило, існувала стаття в статуті, що злочинні накази не виконуються.

Тому, я можу тільки закликати до слів чи підписатися під словами генерала Савченка, який напевно виказує думку свого міністра, що міліція повинна служити народу

Ірина Халупа

Дякую, пане Скіпальський.

Пане Плющ, що Ви скажете з цього приводу? Бо в нас є дуже багато різних листів, різних дзвінків від слухачів, де власне люди жалуються на це, що тиснуть, тиснуть, тиснуть і тиснуть всі не лише адміністративно, але тисне і міліція. І самі міліціонери жалуються на те, що вони стали заложниками цієї передвиборчої ситуації?

Іван Плющ

Добрий вечір!

Ви знаєте, я не тільки поділяю те, що пишуть люди і те, що вони телефонують вам. Але я хочу підкреслити, що це невеличка частина людей, які осмілюються і намагаються дістати у якусь інстанцію чи до якихось органів, чи до якоїсь редакції, щоб сказати про те свавілля, про те безчинство, про ту безкарність, яку сьогодні проявляє влада під час підготовки і проведення виборів чергового президента.

Ви знаєте, коли я вперше почув відповідь Леоніда Даниловича Кучми на запитання. Чого він більше всього боїться? Він сказав, виборців. То я тоді думав, що буває вискочить, знаєте щось не те скажеш там чи... Я так розцінював, і думаю чого ж це боятися.

Тепер я розцінюю по-другому, видно йому в якійсь мірі доповідали ті сценарії, і, ті політтехнології з дозволу сказати, і ті форми, і методи за які ми ці сценарії, і ці політтехнології будуть впроваджуватися вжиття. І він, як чоловік розумний не міг не боятися цього.

І мене сьогодні дивує вже не те, що витворяє той чи інший міліціонер, мене сьогодні не дивує відповідь Олександра Савченка, якого я знаю, як достатньо послушного закону підкреслюю закону, як достатньо послушного закону і політичній ситуації в тому чи іншому випадку.

І я дивуюся Савченку, коли він або не замічає того до чого він уже зараз дійшов, коли він на запитання Вашої колеги каже: “Як це міліціонер міг чути те, що говорить губернатор? Як це міліціонер міг бачити те, що робиться у тій чи іншій кімнаті з бюлетенями?”

Тобто, Савченко вже розуміє сьогодні міліціонера, як того, хто поставлений дивитися на печатку і на опозицію, тобто, якщо до печатки опозиція, то її можна лупити, її можна в’язати, її можна заарештувати і так далі, а якщо це робить влада, то міліціонер не повинен цього ні бачити, ні чути. Це так я розцінюю ці слова.

Тут мій колега Скіпальський говорив про радянські часи. Ви знаєте, ми насправді в радянські часи голосували, ми не обирали, але в радянські часи було достатньо одного міліціонера на дільницю, і вибори проходили без таких... Я Вам скажу, що якщо нашим людям перенести ще декілька таких виборів, то я не знаю, як вони будуть згадувати радянські часи...

Ірина Халупа

Як золоті часи.

Іван Плющ

Золоті часи.

Давайте порівняємо, чим відрізняються ці вибори від попередніх виборів, де ми вже обирали з 1989-го, 1990-го, 1991-го, 1994-го, 1998-го, 1999-го, 2002-го. Всі, навіть представники влади кажуть, що таких виборів ще не бачили.

Люди, відчуваючи свавілля влади, по всій Україні проявили почуття відповідальності і виконали свій суверенний обов’язок, прийшовши на дільниці найактивніше за всі 14 років. Прийшовши на дільниці, люди знають, за кого вони проголосували.

Коли люди протягом тижня чекали, що 99,7% можна обробити за два дні, а от 2,5% треба обробляти вісім днів, то люди вже зневірилися.

Коли раніше запитували людей, чи ви приймете такі фальсифікації і наругу над виборами нинішньої влади, то 18% людей говорили, що не приймуть. Сьогодні вже опитування дають 62-77%, що люди вже не вірять, що ця влада може проводити чесні, прозорі, демократичні вибори.

Ірина Халупа

Вірять чи не вірять, але вибори все ж таки відбудуться і відбудуться за три дні.

Пане Скіпальський, Ви сказали, що в правоохоронних рядах є чесні люди, яким важко виконувати накази, скажімо, чи неправильні, чи нелегальні, чи неморальні накази, які їм, може, дають їхні керівники.

Ви як людина з великим досвідом у розвідці, у військовій розвідці, взагалі у тих “пагонних справах”, які поради можете дати міліціонерам, які потраплять у ситуацію, де їм загрожуватимуть чи говоритимуть, що викинуть із роботи або скажуть, мовляв, в тебе дитина хоче вчитися, або в тебе дружина працює там?

Олександр Скіпальський

Пані Ірино, я хотів би торкнутися питання, яке згадав пан Плющ, питання політтехнологій.

Ірина Халупа

А мої питання Вам не подобаються?

Олександр Скіпальський

Вони подобаються, я на них відповім, але це є тільки наслідок. Ви говорите про наслідок.

На мій погляд до виборів певні політичні сили і певні представники влади починали готуватися вже 4-5 років. Вони за цей час зробили розстановку кадрів по судах, по обласних адміністраціях, вони залучили і встановили іноземні контакти з представниками країни, яка дуже уважно відноситься до України.

Таким чином вони вплинули на розвиток ситуації, де не тільки народ, але і представники силових структур опинилися в якості вимушених дій, тобто під благородним терміном виконання наказу люди поставлені в умови зрозуміти, який це наказ: справедливий чи не справедливий?

Оскільки політична боротьба загострилася, а всім військовослужбовцям, нам, не дозволяється займатися політичною боротьбою, то люди поставлені в умови, коли не завжди розбираються.

Мені хотілося б додати до Вашого запитання, я потім коротко відповім, в чому складність чи гострота ситуації? Мені здається, що кожен військовослужбовець або правоохоронець повинен розуміти, що в сьогоднішніх виборах, в сьогоднішній ситуації йде боротьба за минуле і за майбутнє держави, що сьогодні є величезна загроза безпеці держави, коли представники однієї великої сусідньої Росії втручаються так, ведуть себе, як у власній хаті, і нав’язують нам геополітичні інтереси, нав’язують нам свою політику, то тут є загроза.

Тому тут потрібно діяти в інтересах захисту національної безпеки, в інтересах захисту інтересів людей і, безумовно, Конституції. А діяти тут можна, тільки керуючись своїм розумінням, розумом, патріотизмом, якщо хочете, тому що людина, яка любить свою країну, ніколи не підніме руку на громадянина держави, якого захищає.

Тепер стосовно порадити.

Я думаю, що мої шановні колеги, військовослужбовці всіх органів і Міноборони сьогодні достатньо освідченні, є менш освідченні, є в них командири. Я хотів би просто сказати: “Хлопці, у кожного із вас є тато, є мама, є брат, є сестра, запитайте у них, як вони вам порадять, чи виступати проти батьків, сестер? Якщо скажуть виступати, то виступайте, якщо ні, значить захищайте народ”.

Ірина Халупа

Пане Плющ, до першого туру ми теж багато чули про правоохоронців, про різні можливі силові варіанти. Якось нічого не сталося. Без того, щоб піднімати ґвалт до другого туру, як Ви думаєте, чи захочуть сьогоднішні керманичі України використати силовий метод на тих виборах, якщо результат не буде таким, яким вони хочуть його бачити?

Іван Плющ

Я хочу щодо поради, тому що мені Ваше запитання сподобалося.

Я хотів би просто нагадати, що все таємне у житті стає явним. Це прописна істина. Якщо генерал Савченко думає, що той міліціонер не чув, що говорив губернатор, чи не знає, що робиться у тій кімнаті, то я думаю, що він помиляється.

Ці міліціонери, які написали листа голові ВР В.Литвину, знають, що писали, і знають, що робиться. Буде час, і вони дадуть свідчення, і всі: хто чув, і хто не чув – всі будуть нести відповідальність відповідно до чинного законодавства.

А тепер відносно того, як завершилося у першому турі. У першому турі наші доблесні силові структури готувалися, тому що опозиція сказала, що якщо будуть серйозні фальсифікації на виборах, то вони готові захистити свої голоси, які вони віддали біля урн, кидаючи той чи інший бюлетень.

Що ж робила влада? Уявіть собі, що до ЦВК поставили два паркани. Це ще такого ні світ, ні Україна не знає, щоб парканами (влада сьогодні вигороджується парканами, то це вже відомо) ЦВК відгороджували парканами... Це ж центральна виборча дільниця! Це ж верх демократії! Це люди, які повинні знати тільки закон! А їх відгородили двома парканами! Мало бетеерами, мало...

Ірина Халупа

Вони ще й музику пустили.

Іван Плющ

Вони ще й всі коридори ЦВК “начинили” “Омоном”, “Беркутом”, “Барсом”, “Титаном”, мобілізували туди людей бідних і тримали добу і чекали, що опозиція буде штурмувати ЦВК.

Хіба було незрозумілим, для чого штурмувати ЦВК, хіба опозиція могла подумати, що Ківалов буде вісім днів рахувати два відсотки?

Я був серед тих, яких назвав один із моїх колег-депутатів, не хочу, щоб він просив репліку, “хакерами”. Я дійсно був там і запитував, чисто дивлячись в очі Сергію Васильовичу Ківалову: “Сергій Васильович, хіба Ви не розумієте, що Ви нам говорите неправду? Назвіть, і ми Вам цього працівника обчислювального центру привеземо”.

А його на ранок звільнили з роботи, тому що чоловік не знав, що робити, тобто, щоб не було слідів махінацій. Але ж вони поки що цього чоловіка не прибрали, він ще ж скаже, де були ці проміжні сервери, все ж це розкажуть.

Якщо влада думає, що опозиція розгубилася, то нехай вона знає, що опозиція не розгубилася, і лідер опозиції, Віктор Ющенко, 28-го жовтня прийняв рішення просити людей не йти до ЦВК, тому що він сподівався, що ЦВК буде діяти за законом. Як вони діяли – це вже таке.

Тепер другий тур. Якщо ми бачимо, що на підході до другого туру роблять ще більші казуси, якщо тоді тільки прізвища виправляли, то тепер з цього ж Харкова телефонують і кажуть, що чоловік приходить звірити ім’я, прізвище, по-батькові і своїх членів сім’ї у списку, а він бачить, що в його квартирі ще двоє живуть і вже внесені в список, і таких фактів не одиноко.

То якщо народ вже перший раз голосував, а оголосили, що не так, через 8 днів, якщо народ побачить, що повторно він проголосував, а оголосять щось інше, то в народу не залишиться нічого, як прийти і захистити свій голос, свою демократію, свою державність.

І от тоді, щоб Савченко і йому подібні не сказали, що “ми за правопорядок, і з цим народом розправимося”. Тому, я думаю, що на другий тур, на це повторне голосування народ прийде і захистить того, за кого він голосував.

Ірина Халупа

Дякую, пане Плющ. У нас є слухач, який хоче залучитися до нашої розмови. Добрий вечір, прошу.

Слухач

Добрий вечір, мене звуть Ігор Григорович, я хочу звернутися до Івана Степановича. Дуже в мене велике прохання до Вас. Те, що ми 21-го переможемо, це ніяких нема сумнівів, що б вони там не робили.

А Ви там, кому слід, скажіть, що треба таких, як Кравченко і з ним за бугром, взяти під контроль, щоб вони не втекли, щоб хтось потім відповів за те, що робили до цих пір. Добре?

Іван Плющ

Добре. Ви знаєте, у нас є інформаційне агентство Рупор. До мене прямо на тротуарі підійшов кореспондент і запитує, чи можу я дати інтерв’ю, я дав інтерв’ю: “від назви, що Ви - Рупор, через ваш рупор хочу звернутися до власного президента Л. Д. Кучми, щоб він в останні дні не допустився ще одної помилки, щоб він за свої 10 років не допустив краплі крові в Україні”. Він це може зробити.

І я ще раз, користуючись нагодою, обіцяю Вам, що і Кравченку це передам, і йому подібним.

Ірина Халупа

Пане Скіпальський, чому в Україні є таке дивне трактування громадського опору? Все ж таки це одна з підвалин демократичного суспільства, людина має право вийти на вулицю з протесом.

От пам’ятаю, як кілька тижнів тому йду я на роботу, стоять під мерією якісь жінки з Солом’янського району. Їх голова щось робить не так, і вони прийшли до вищої інстанції. Їх було не так багато, десь 15 осіб, з плакатами були.

А все ж таки я подумала, 20 років тому такого не було. Справді, яка різниця: чи 15 осіб, чи 15 тисяч, чи 150 тисяч? Люди мають право боронити свої принципи, відстоювати свої права, в тому числі і демонстраціями.

Чому правоохоронці і українська влада дуже бояться того і завжди говорять лише про правопорядок і про правопорядок? Хоча ніхто не звертає уваги на те, що тут гуляють Хрещатиком п’яні люди з відкритими пляшками пива і горілки, і там правопорядок нікого не турбує.

Олександр Скіпальський

Я думаю, пані Ірино, що Ви у своєму запитанні вже частково дали відповідь. Я стверджую, що основні закони, якими керуються правоохоронні органи, основні відомчі накази саме несуть в собі зміст сучасного європейського змісту, де націленість на формування громадського суспільства, на те, щоб людина дотримувалась букви закону, це їй гарантовано Конституцією.

Я думаю, що люди мають право організовано виходити на вулиці, виказувати свої думки, свої згоди, незгоди, саме так формується і влада.

На жаль, представники влади сьогодні (на мій погляд, їх достатньо) сформували свій власний капітал, ми вже не говоримо який, їх турбує збереження цього капіталу, примноження цього капіталу. Мені здається, тут уже потрібно повертатися до концепцій теорії революційної боротьби, коли одні захищають, а інші хочуть поділити награбоване. Скоріше всього, отут може виникнути загроза.

Дійсно, завдання правоохоронних органів – зрозуміти, що не захищайте тих, хто сьогодні може мільйони викинути на підкуп високих чиновників, які можуть офіційно чи неофіційно видавати антиконституційні розпорядження і закони, тут треба конкретно підходити.

Я думаю, що влада прекрасно розуміє і декларує це на конференціях, по телебаченню, що ми зберігаємо всі права і підтримуємо обов’язки наших громадян.

Ірина Халупа

Дякую, пане Скіпальський. Пане Плющ, ми бачили проблеми з відкріпними талонами на першому турі виборів. І ось ми спостерігаємо, що ймовірно це буде більшою проблемою у остаточному турі.

Сьогодні 7 офіцерів Управління Державної автоінспекції Управління МВС у Львівській області оприлюднили заяву, в якій вимагають припинити збирання відкріпних талонів, що практикується у їх управлінні.

На прес-конференції сьогодні заступник начальника державної інспекції Михайло Чапля сказав, що офіцери хочуть донести інформацію про ті знущання, застосовані проти співробітників, у яких вимагають приносити відкріпні талони, а також приносити ці талони від своїх рідних та близьких.

Ми також володіємо інформацією, що сьогодні приблизно таке ж саме відбулося і на фірмі “Нафтобаз-Україна”. Завтра співробітники цієї організації мають вийти на роботу, взяти відкріпні талони, а наступного дня їх здати.

Це стосується також і всіх дочірних фірм нафтогазу. Як можна взагалі проконтролювати зловживання відкріпними талонами, якщо можна взагалі?

Іван Плющ

Знаєте, проконтролювати можна, але це при бажанні влади, яка організовує це, проконтролювати. А коли влада організовує, то як їх можна проконтролювати? Тільки так, як ми говоримо, знову повертаємось.

Я Вам наведу приклад, що за одними даними вже 2,5 мільйони цих талонів видано, за другими даними – півтора.

Якщо навіть півтора, і помножити коефіцієнт у два рази, то ніхто інший, як Голова ВР, Голова парламентської комісії по дотриманню законодавства на виборах, уніс пропозицію, що для чого нам ці звинувачення, хто видає талон, кому і так далі, щоб ввести норму до закону, що громадянин приходить з паспортом голосувати з відкріпним талоном.

Я проголосував, і мені в паспорті поставили відмітку, що я проголосував уже з відкріпним талоном. І все, і це вже контроль, який виконується дуже швидко і без великих затрат.

І ви що думаєте? Внесли пропозицію цю, не проголосували. Хто не проголосував? Провладні фракції, і підтримали комуністи, які завжди – “за народ”, але тут чомусь вони забули про народ, і тут пам’ятають про свою співпрацю з цим. Тому це контролювалось би легко.

Я вам скажу, що нам можуть сказати, що ми захистили ці зараз талони, що уже на огні можуть побачити другий колір і так далі. Та цих талонів стільки наробили! Це чергове злодійство.

А скільки їх буде проводитися? Вони розраховують, що вони за рахунок цієї операції візьмуть 1 – 1,5 мільйони голосів за провладного кандидата.

Тому треба до цього відноситись так, що або вони своїми діями приведуть до того, що чинний законодавець заборонить таку норму, що буде не вірно по Конституції, тому що ми позбавляємо людину виконати своє конституційне право, або буде така влада, яка не буде займатися тим, чим займається нинішня влада.

Ірина Халупа

Шановні гості, ще три дні, три напружені дні... Мені здається, що люди мало сплять, всі переживають, і мені здається, що ми всі будемо щасливими після виборів, хоча... може і ні.

Тому я Вас попрошу, давайте трохи попрогнозуємо, хоча прогнозування – це не дуже вдячна справа. Попри всі ті фальсифікації і порушення, які були у минулих виборах, як ви думаєте, другий тур відбудеться легше чи будуть більші проблеми?

Олександр Скіпальський

Я думаю, що ситуація буде ускладнюватись, і процес, мені здається, буде довготривалий. Я б хотів тільки нагадати всім, що все можна притиснути, все можна зґвалтувати, а як жити далі???

Ірина Халупа

Дякую. Пане Плющ?

Іван Плющ

Я Вам скажу, що якщо візьмемо 30 мільйонів виборців, грубо, їх більше, але я беру 30 мільйонів, це більше, ніж прийшли в першому турі, але Ви знаєте, що в першому турі не дали півтора – два мільйони. Тому беру 30.

Якщо ці люди захочуть, щоб їх голос не був зґвалтований, якщо вони захочуть, щоб вони свій голос проконтролювали, якщо вони захочуть, щоб цей голос був проконтрольований від виборчої дільниці до ЦВК, то ми з вами 22 листопада, на другий день свято Михайла зможемо відсвяткувати.

І всім допоможемо: владі чемно піти у відставку, привітати новообраного кандидата від народу, яким є Віктор Ющенко.

Тому, я думаю, що одного можна дурити довго, двох – менше, а в цілому народ обдурити не можливо. Я бажаю власному народу проявити це під час виборів чи під час повторного голосування 21 листопада цього року.

Ірина Халупа

Дякую вам, шановні гості. На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Гостями сьогоднішнього ефіру були народний депутат від блоку “Наша Україна” Іван Плющ і генерал-лейтенант, колишній шеф військової розвідки Міністерства оборони України Олександр Скіпальський.

Слухайте “Вечірню Свободу”, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG