Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко-Єльяшкевич у Варшаві – 2.


Володимир Павлів

Варшава, 17 листопада 2004 - У середу в Варшаві відбулася чергова прес-конференція Миколи Мельниченка та Олександра Єляшкевича. Нагадаймо, що першу таку прес-конференцію у польській столиці колишній офіцер служби охорони президента Кучми та колишній депутат Верховної Ради проводили 19 жовтня. Як тоді, так і тепер вони представили чергові фрагменти із так званих “плівок Мельниченка”. Запропоновані увазі польських та українських журналістів фрагменти стосуються методів фальшування результатів виборів президента України у 1999 році. Методів , як твердять Мельниченко та Єльяшкевич, котрі успішно застосовуються і тепер.

На представлених фрагментах зафіксовані розмови начебто Леоніда Кучми із тодішніми головою СБУ Леонідом Деркачем, міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком, керівником тіньового виборчого штабу кандидата-Кучми Олександром Волковим, головою податківців Миколою Азаровим, а також із головами обласних адміністрацій Чернігівської, Сумської, Одеської та Донецької областей. У всіх цих розмовах мова йде про те, як недемократичними методами забезпечувалась перемога президентові Кучмі на виборах у 1999 році.

Звучить запис нібито голосу Кучми:

"Значить, тут є такий механізм роботи. В них практично на каждого предсєдатєля колхоза є справи. Їх треба в кожному районі зібрати, щоб начальник міліції і начальник налогової служби, і сказати: “Хлопці, якщо не дасте, блядь, стільки, скільки потрібно, то завтра всі будете там, де вам (нерозбірливо)”. Треба зібрати і сказати: “Хлопці...” Ну, окрім Західних областей, не треба, а оці, блядь, центральні, блядь: Херсонська, Кіровоградська, блядь, Чернігівська, блядь, Черкаська – оці області. Так от я сказав".

Мельниченко та Єльяшкевич вважають, що подібні методи фальшування виборів застосовуються і в ході нинішніх виборів президента, і збираються передати ці матеріали урядам кількох країн та міжнародним організаціям.

Олександр Єльяшкевич: "Ці та інші матеріали ми офіційно передамо до Ради Європи , і мені дуже приємно, що зараз Польща грає важливу роль у Раді Європи , але, крім Ради Європи, ці матеріали будуть передані російській стороні та Сполученим Штатам Америки”.

Головні герої варшавської прес-конференції говорили також про те, що згідно із методикою “брудних технологій”, автором яких є Юрій Левенець (нині член штабу Віктора Януковича, а п’ять років тому член команди кандидата Кучми ) найближчими днями в Україні слід очікувати якихось поважних провокацій, котрі можуть мати вплив на хід 2 туру виборів. Як приклад таких провокацій, Єляшкевич назвав псевдозамах на життя Наталії Вітренко у 1999 році. Чогось подібного можна очікувати і тепер , попереджають Єляшкевич і Мельниченко. Однак, обоє вони погоджувались з тим, що зараз уже інші часи і наслідки можуть бути іншими, тобто, більш небезпечними для самої влади, зокрема й Леоніда Кучми. Разом з тим, Олександр Єляшкевич попросив українців не робити президентові Кучмі кривди:

“Коли будуть відбуватися певні події, не дай Боже, щоб щось відбулося з Леонідом Кучмою. Хай він буде живий та здоровий. Ніякого руминського варіанту і так далі. Дайте мені можливість, щоб Леонід Кучма постав перед судом. Я дуже прошу український народ, щоб вони зараз не чіпали Леоніда Кучми”.

Наприкінці прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, Микола Мельниченко також прокоментував теле-дебати Віктора Януковича та Віктора Ющенка. Мельниченко сказав, що більшість сказаного нинішнім прем’єром є “нахабною брехнею просто в очі”. На підставі чого саме Мельниченко зробив такий висновок, він не пояснив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG