Доступність посилання

ТОП новини

Теледебати між Ющенком і Януковичем. Хто переміг: реакція експертів.


Марина Пирожук

Київ, 16 листопада 2004 - Теледебати між кандидатами у президенти Віктором Ющенком та Віктором Януковичем продовжують активно обговорювати. Учора відразу після цієї телевізійної дуелі позиції учасників дебатів оцінювали політики, аналітики журналісти, член команд кандидатів тощо.

Нагадаємо, що дебати тривали дві години на Українському національному телеканалі. Кандидати виклали свої позиції, бачення стосовно соціально-економічної та зовнішньої і внутрішньої політики.

Представники команди Януковича оцінили виступ їхнього кандидата під час дебатів, як успішний. Подібні думки висловили і члени команди Віктора Ющенка.

А переважна більшість політологів висловила думку, що дебати були передовсім унікальними, оскільки у виборчій історії України це рідкісне явище.

Стосовно змістовної частини дебатів думки аналітиків дещо розбігаються. Пропонуємо послухати кілька думок.

Говорить політолог Кость Бондаренко, якого вважають наближеним до команди Януковича.

Кость Бондаренко

Якщо оцінювати теледебати по п’ятибальній системі стосовно зовнішності, то можна дати обом кандидатам по четвірці. Вони з’явилися у доволі пристойних костюмах. Дійсно наші політики вже навчилися одягатися, але ще необхідно попрацювати над їх рухами, над їх жестами.

В, Янукович, в основному, стояв майже непорушно, час від часу рухаючи руками. В.Ющенко, навпаки, намагався жестикулювати, але дуже часто обирав для себе, так звані, “закриті пози”.

За змістом, те, про що говорили вони, то я поставив би трійку обом кандидатам. Обоє є економістами, і всі знають, що вони є економістами, в колишньому прем’єрами, але ж в той же час народ хотів почути не лише економічні викладки, не лише потік цифр, а хотіли почути, якою ж буде держава, якими ж будуть політичні процеси, як же буде відбуватися політичне реформування за одного і другого.

Взаємна етика обох кандидатів. Я думаю, що можна було очікувати гіршого, можна було очікувати, що один побудує свою кампанію виключно на критиці, на хворобі В.Ющенка, а другий буде згадувати про відсидки, кримінальне минуле Януковича.

Цього не сталося, все було доволі пристойно в рамках дозволених норм. П’ятірки поставив би обом за те, що вони запропонували глядачам дійсно цікаве і динамічне шоу.

За конкурс “домашня робота” Януковичу поставив би п’ятірку, а Ющенку четвірку.

Марина Пирожук

Ще одна думка представника команди Януковича , політолога Дмитра Видріна.

Дмитро Видрін

Я як політолог можу оцінювати, якщо люди виступають із політичними програмами. Якщо вони виступають, як державні менеджери, то я не є фахівцем з державного менеджменту і мені важко оцінити, хто краще працював в уряді Кучми. Тобто, змагалися два чоловіки, які працювали в уряді Кучми. Хто з них краще працював, мабуть, повинен оцінювати сам Кучма. А я оцінюю політичні програми, які я в повному форматі ще не побачив, не почув.

Я гадаю, якщо рахувати з точки зору державного менеджменту, то, я гадаю, що десь співпадає результат.

Марина Пирожук

А ось що з цього приводу каже незалежний політолог Володимир Полохало.

Володимир Полохало

Безперечно, теледебати стали подією і політичному житті, і подією в суспільному житті. Їх очікували. Інтерес до них з боку суспільства був безпрецедентний, небачений.

Враження перше полягає у тому, що, на жаль, одна із сторін, яка готувала Віктора Януковича до теледебатів, налаштувала його на конфірмаційний характер, він з самого початку сформулював свій підхід до свого опонента, як до збанкрутілого політика, як до того, хто рветься до влади.

Тобто, це не є повага до опозиції як до елементу демократичного суспільства і до демократичного життя. Неповага до опозиції, неповага до опонента – це все таки елемент авторитарної політичної культури, що продемонстрував В.Янукович практично протягом всього часу теледебатів. Завершив він теж у такому стилі, що не збігається з тим, що таке демократична культура, взагалі, що таке культура.

Віктор Ющенко був більш толерантним, він звертався з повагою до свого опонента, як до опонента, не поділяючи його погляди, і продемонстрував вищий рівень, я сказав би, європейський рівень культури теледебатів, він не вдавався до образ чи до кліше, чи до ярликів, хоча і вживав досить-таки радикальні і сильні терміни.

По формі, по культурності, якщо хочете, по європейськості теледебатів. В.Янукович демонстрував такий радянський, євразійський стиль. В.Ющенко був близький до європейського стилю теледебатів і більш був зрозумілий для тих, хто налаштований на толерантність, повагу один до одного, на чемність.

Більш чесним, більш переконливим і більш культурним виглядав Віктор Ющенко.

Марина Пирожук

Ми маємо думку ще одного політолога Олександра Палія.

Олександр Палій

Слід сказати, що дебати пройшли, як і очікувалося, досить жарко. На мою думку, в цих дебатах проявилися дві тенденції: з одного боку, В.Янукович проявив себе більше, як публічний політик, тобто заявив про себе вперше, як про публічного політика, а з іншого боку, швидше за все, все-таки ті люди, які додивилися ті дебати до кінця, визнають, зрештою, що все-таки переміг Віктор Ющенко.

Мені здається, що насамперед він набагато краще виступав саме у фінальній частині свого виступу, оцей підсумок, крапка була поставлена дуже добре.

Віктор Ющенко відповідав десь на чотири з плюсом, можливо, п’ять з мінусом, але, швидше, чотири з плюсом, а Віктор Янукович на четвірку, тверду четвірку, що теж для нього непогано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG