Доступність посилання

ТОП новини

Акція канадських студентів на підтримку чесних виборів в Україні.


Людмила Литовченко

Прага, 19 листопада 2004 р.

17-го листопада на відзнаку Міжнародного дня студентів київська молодь провела акцію “День вільного студента”. Молодь хоче жити гідно і чесно заробляти на хліб, молодь за демократичну державу, молодь за вільні і чесні вибори.

Частково вимоги київських студентів перегукувалися з вимогами їхніх заокеанських колег.

У суботу, 13-го листопада, в центрі Торонто біля будинку провінційного парламенту відбулася акція на підтримку вільних і чесних виборів Президента України. Акцію організували члени українського студентського клубу, що існує при Торонтському університеті. За словами учасників, у ній взяло участь близько 150-ти осіб.

Розповідає одна з організаторів акції Іванка Сливинська.

Іванка Сливинська

Я є студентка українського походження, що живу в місті Торонто. Більшість нашої організації є третє покоління українців в Канаді. Але ми маємо добрий зв’язок з Україною.

Минулої суботи ми організували демонстрацію при провінційному уряді в Торонто. Ця демонстрація була за справедливі та чесні вибори в Україні.

Важливо сказати, що ця демонстрація справді не підпорювала будь-якого з кандидата, а ми тільки підпорювали чесні та справедливі вибори.

Людмила Литовченко

Іванко, скажіть, будь ласка, а як на Вашу думку, вдалася ця акція? Ви задоволені, як вона відбулася?

Іванка Сливинська

Так, я є задоволена. Ми може так за 5 днів зорганізувати цю акцію. Та громада, що вийшла могла впізнати в атмосфері, що всі були дуже запалені і гостро чується про ситуацію в Україні тепер. Нам було дуже важно, щоб слово вийшло за українську громаду.

Відразу після демонстрації вже в новинах показали цю демонстрацію і поговорили про ситуацію в Україні, про ІІ тур виборів, котрий надходить. Також будуть писати статті до всіляких газет неукраїнських, що будуть розповсюджуватися по Канаді. І це нам було дуже важко.

Людмила Литовченко

Іванко, а чи не українці брали участь у цій акції?

Іванка Сливинська

Так. Прийшли зацікавлені не українці, а також люди, що переходили і просто бачили, що поряд демонстрація, приступили, слухали і були зацікавлені.

Людмила Литовченко

В акції українських студентів Торонто на підтримку вільних і чесних виборів президента України брала участь і журналістка Любомира Матвіяс.

6 років тому вона емігрувала до Канади, мешкає в Торонто, працює на українській телемережі «Контакт», програми якої транслюються до багатьох міст Північноамериканського континенту. Що її вразило в цій демонстрації?

Любомира Матвіяс

Особисто мене дуже вразило, як канадські студенти, адже всі вони тут народжені, вболівають за долю другої своєї Батьківщини України. Все було чудово продумано, організовано.

Спочатку відбувся мітинг, на якому виступили кілька осіб. Всі гасла, які тримали у руках чи вигукували студенти вимагали лише чесних і прозорих виборів.

Хоч майже кожен мав на собі якийсь помаранчевий знак, чи то хусточки на шиї, чи то лента приліплена до одягу, чи прапорець в руках, але цікаво, що ні разу ніхто не назвав ім’я Ющенка. Це мене досить здивувало. Очевидно, що діяли юнаки і дівчата за принципом “не нашкодь”.

Дуже емоційним моментом особисто для мене було те, коли після коротких, але дуже полум’яних виступів в центрі Торонто голосно зазвучала свідома пісня у виконання Тараса Петриненка і Тетяни Горобець “Україно”. І вся молодь, взявшись за руки, піднісши її в гору, співали разом з Петриненком. Я бачила в багатьох на очах сльози.

Людмила Литовченко

Це була учасниця акції українських студентів Торонто Любомира Матвіяс.

В народі кажуть: про батьків судять по тому, які в них діти і яке у них ставлення до дітей.

Присутній на мітингу пан Ільницький, який прожив у Канаді без малого 60 років, попри слабке здоров’я і похилий вік, все ж не оминув можливості підтримати своїх онуків.

Пан Ільницький

Хоча вони живуть на канадській землі, для них Україна дуже реальна, тому саме вони організували цю маніфестацію. Це були студентки, які горіли любов’ю до України, які горіли бажанням бачити Україну українською.

Мої діти, мої онуки – це моя вічність. Вони мою любов до України перебрали. Я знаю, що коли мені доведеться відійти, то вони це полум’я понесуть Україні. Я тим щасливий.

Людмила Литовченко

А я знову повертаюсь до розмови з канадською студенткою українського походження, однією з організаторів акції на підтримку президентських виборів в Україні Іванкою Сливинською.

А тепер, скажіть мені, будь ласка, чому ви це робите?

Іванка Сливинська

Якось у нас затримався український дух. Ми справді відчуваємо себе українцями. Можемо чи не можемо голосувати за українського президента, але це нам дуже важливо, щоб правильно обрали українського президента.

А друга причина є, можливо, у тому, що ми живемо у країні, де вибори є більш демократичними. Коли я йду голосувати, то насправді відчуваю, що мій голос рахується, і я здійснюю справу важливості цього.

Я надіюся і вірю, що в кожній країні можуть відбутися такі вибори. Я справді надіюся, що в Україні в другому турі відбудуться такі вибори. І ми боремося за цю демократію.

Українська діаспора та решта світу не є глухими, не є сліпими, найважливіше, що ми не є німими. Якщо вибори в Україні не відбудуться демократично, то Україна почує голос незадоволеного світу.

Ми сильно віримо, що вибори в Україні відбудуться без фальсифікацій.

Ми також дуже радіємо тому рухові, який розпочався в Україні, український народ знає і вимагає свої демократичні права. Ми бачимо, що це є зміна в українському суспільстві, і ця зміна нам дає дуже велику надію.

Людмила Литовченко

Нагадаю, це була канадська студентка українського походження Іванка Сливинська, одна з організаторів студентської акції на підтримку демократичних виборів в Україні, що відбулася в Торонто 13-го листопада.
XS
SM
MD
LG