Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада радіє, що з відмовою вступу до ЄС відпадає потреба реформ?


Марія Щур

Прага, 19 листопада 2004 – Найвищі керівники України впродовж останнього тижня декілька разів наголошували, що Україна не готова до вступу до Європейського Союзу, тому найкращих вихід для неї – інтеграція з Росією. А у засобах масової інформації України поширюється міф про те, що нові члени ЄС уповільнять свій розвиток після приєднання до Євросоюзу. Відгомін цього міфу прозвучав і у статті прем’єр міністра України Віктора Януковича, яку опублікувало європейського видання американської газети Wall Street Journal. Однак тези про неготовність України до вступу до ЄС українські та закордонні експерти вважають підміною понять і наголошують, що відмова від інтеграції насправді означає відмову від реформ, що сприятимуть зростанню української економіки.

Вступ до ЄС – ідея добра, але не своєчасна. Таким є лейтмотив виступів та заяв на цю тему кандидата на посаду президента від влади Віктора Януковича.

“Що стосується наших стосунків із Європейським Союзом. Ви знаєте, що в Україні покращується останнім часом життя, і тоді, коли ми його піднімемо до рівня європейського, тоді ми будемо мати умови європейські в нашій державі. От це головне питання, над яким нам треба з вами працювати”, - сказав Віктор Янукович під час понеділкових теледебатів.

Чинний президент України Леонід Кучма пішов далі і подякував президенту Європейської Комісії Романо Проді за те, що той оцінив час, який потрібен Україні для того, щоб досягти рівня Болгарії та Румунії, які незабаром приєднаються до ЄС, у 20 років.

“Я щиро вдячний пану Проді. На питання про Україну він сказав: “Років через 20 можна буде ставити питання про вступ України до Європейського СОюзу. Він як економіст за фахом сказав чисту правду”.

На думку українських аналітиків, чистою правдою є інше, а саме те, що вступ до ЄС вимагає від країни та її керівництва проведення економічних та соціальних реформ, які забезпечують функціонування вільного ринку та демократичного суспільства. І саме цього не хоче нинішня українська влада.

Думку продовжує Ростислав Павленко з Міжнародного Інституту Порівняльного аналізу: “Наближення до Європейського Союзу із прагненням його членства означає приєднання до цілої низки конкретних угод, виконання конкретних зобов’язань, які сприятимуть оздоровленню української економіки, сприятимуть більшій прозорості економічних відносин в країні, а отже, сприятимуть притоку іноземних інвестицій. Таким чином, прагнучи вступу до ЄС, ми зможемо посилити той потенціал, який нам дає економічне зростання і закласти підвалини, щоб цей темп нарощувався”.

Як наголошують економісти, саме реформи, які проводять країни на шляху до ЄС дають можливість забезпечити стабільно високе зростання. Останнє дослідження на цю тему Світового банку засвідчило, що такі держави як Словаччина, Польща та Литва є лідерами серед реформаторів не лише у Європі, але і у світі. Завдяки необхідності підняти свої країни до вимог ЄС вони провели зміни, які відкривають кращі можливості для бізнесу.

Говорить автор дослідження Симеон Дьянков: “Вступ до ЄС надав величезного поштовху для ринкових реформ у цілій низці аспектів і тепер у нас є цифри, які це підтверджують. Ба більше, можна побачити чіткий розрив між тими країнами, які вступили до ЄС і тими країнами, які є напередодні цього вступу, це Румунія, Болгарія, Хорватія. Вони провели деякі реформи, але і близько не стільки, скільки нові члени ЄС”.

Згідно з прогнозами аналітиків Європейського банку реконструкції та розвитку, завдяки реформам, зростання серед нових членів ЄС не лише не уповільниться, як запевняє український прем’єр, а навпаки, прискориться і сягне майже 5% у порівнянні з минулорічними нецілими 4%.

Україна ж згідно із дослідженнями Світового банку, не покращила, а навпаки, погіршила умови для інвестицій і, відповідно, перспективи розвитку своєї економіки.
XS
SM
MD
LG