Доступність посилання

ТОП новини

США і Європа переймаються українськими виборами.


Сергій Драчук

Прага, 19 листопада 2004 – Американський Білий дім попередив Україну, що хоча б друге коло президентських виборів має відбутися вільно й чесно. Із такими самими закликами виступають і керівники європейських інституцій.

Президентська кампанія й перше коло виборів в Україні не відповідали засадничим вимогам – вони не були вільні й позбавлені залякування. Сполучені Штати Америки поділяють глибоке занепокоєння Організації з безпеки й співпраці в Європі та інших спостерігачів, що виборчий процес в Україні не досяг міжнародних стандартів. США закликають українську владу дати громадянам України змогу вільно обрати наступного президента, мовиться в заяві прес-секретаря Білого дому.

Зачитуючи заяву в четвер увечері, Скотт МакКлеллан нагадав, що президент США Джордж Буш попрохав голову комітету з закордонних відносин Сенату США Ричарда Луґара поїхати до України. У п’ятницю Луґар уже прибув до України, де спостерігатиме за виборами. А в Вашинґтоні, в Сенаті, залишився чекати, як вважають, швидкого розгляду проєкт резолюції з вимогою до української влади забезпечити демократичний, прозорий і чесний виборчий процес. Цей проєкт запропонували сенатори Луґар, а також МакКейн і Ліберман. Крім закликів до влади України подолати детально перелічені відступи від демократичних норм на виборах, проєкт резолюції передбачає й заклики до президента США домогтися від України виконання цих вимог, а осіб в Україні, відповідальних за спроби вплинути на результати виборів, покарати заборонами на візи чи іншими цільовими санкціями.

Тим часом у заяві Білого дому наголошено, що США підтримують прагнення України приєднатися до євроатлантичної спільноти, яка вимагає відданості спільним цінностям. Якщо вибори не відповідатимуть демократичним стандартам, прагнення України зазнають шкоди, попереджає в заяві Білий дім.

У четвер американський щоденник «Вашинґтон Таймз» навів слова неназваного урядовця державного департаменту США, який заявив:

«Якщо буде шахрайство і виграє Янукович, то, звичайно ж, у взаєминах настануть холодні часи. Не думаю, що в Овальному кабінеті можуть прийняти людину, яка виграла вибори шахрайством».

Газета нагадала про відмову надати американську візу підприємцеві й депутатові Григорієві Суркісові, якого названо політичним союзником прем’єр-міністра й кандидата на президента Віктора Януковича, й додала, що в переліку осіб, до прохань яких по візу потрібна особлива увага, є й інші союзники Януковича: голова адміністрації президента Леоніда Кучми Віктор Медведчук, президентів зять, депутат Віктор Пінчук, генеральний прокурор Геннадій Васильєв і міністр внутрішніх справ Микола Білоконь.

Водночас і голова Європейського парламенту Жосеп Боррель у п’ятницю дав знати, що стосунки між Україною і Європейським союзом залежатимуть від того, наскільки вільне й чесне буде друге коло президентських виборів. Напередодні, в четвер, про зацікавленість ЄС у вільних і чесних виборах говорила речниця верховного представника Євросоюзу з зовнішної політики Хав’єра Солани. Як повідомила Крістіна Ґальяк, Солана телефонував про це Леонідові Кучмі. Тепер і голова Європарламенту Жосеп Боррель каже, що дотримання демократичних правил у другому колі виборів критично важливе для майбутнього розвитку відносин між Україною та ЄС.

Той самий заклик пролунав у п’ятницю і з вуст голови Парламентської асамблеї Ради Європи Петера Шидера. Асамблея надіслала до України на друге коло виборів делегацію з 20 спостерігачів. Перше коло, за даними спостерігачів Парламентської асамблеї, не відповідало значній кількості загальноприйнятих стандартів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG