Доступність посилання

ТОП новини

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКЗІТ-ПОЛ 21 ЛИСТОПАДА ПРОВОДИТИМЕТЬСЯ ЗА УЧАСТЮ МІЖНАРОДНИХ ЕКСПЕРТІВ.


У другому турі президентських виборів Національний екзіт-пол (опитування на виході з виборчих дільниць) 21 листопада проводитиметься за участю міжнародних експертів.

Про це сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомили представники соціологічних інституцій України, Росії і Польщі.

Зокрема, у Національному екзіт-полі візьмуть участь представники незалежних соціологічних фірм: PBS (Польща), Аналітичного центру Юрія Левади (Росія) та Інституту порівняльних соціальних досліджень (Росія). Зазначені установи запрошено для сприяння проведенню опитування на рівні міжнародних стандартів, а також з метою сприяти об''єктивності і прозорості дослідження.

Учасниками екзіт-полу у другому турі виборів є Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень ім.О.Разумкова.

Ці установи проводитимуть два самостійні екзіт-поли за загальнонаціональною вибіркою шляхом таємного анкетування, коли виборець власноруч заповнюватиме анкету і вкидатиме її в скриньку. Соціологи вважають, що саме такий метод є максимально наближеним до процедури таємного голосування на самих виборах, що дозволить зробити дослідження більш об''єктивним, зменшивши будь-які побоювання виборців.

Вибірка буде рознесена по областях та місцях проживання (місто – село), результати опитувань будуть об''єднані і оприлюднені одразу після закриття дільниць.

Загалом буде опитано близько 30 тис. респондентів на 460 виборчих дільницях. Вибірка буде репрезентативною для України в цілому (теоретична похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не буде перевищувати 1,6%) і для 5 регіонів України (з теоретичною похибкою до 3%).

Опитування триватиме впродовж дня голосування і припиниться за дві години перед закриттям виборчих дільниць – на цей час має проголосувати 93% виборців.

Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування о 20.00 в УНІАН. Організатором і координатором проекту є фонд "Демократичні ініціативи", проект здійснюється як складова діяльності Громадської коаліції "Новий вибір – 2004", що об''єднує понад 100 громадських організацій. У виконанні проекту братимуть участь понад 1000 осіб.

На прес-конференції експерт-консультант компанії PBS Мацей КОХАНОВІЧ зазначив, що представники його компанії були присутні в Україні під час першого туру виборів в якості спостерігачів і наголосив на "надзвичайно високій фаховій підготовці українських колег, а також методологічній підготовці під час першого туру виборів".

Він сказав, що ті недоліки, які мали місце під час опитування у першому турі, були пов''язані з технічними проблемами, зокрема, з транспортною і комунікаційною мережею доставки цих даних. "Я сподіваюсь, що наша присутність вже не в якості спостерігачів, а в якості експертів допоможе членам Консорціуму вирішити всі проблеми, пов''язані з технічними і методологічними передумовами", - зазначив М.КОХАНОВІЧ, підкресливши, що йдеться про "проблеми, пов''язаними з доступом до інформації, а не з рішеннями, які приймаються членами Консорціуму".

У свою чергу, заступник директора Аналітичного центру Юрія Левади Олексій ГРАЖДАНКІН повідомив, що представники його Центру були присутні при проведенні екзіт-полу під час першого туру виборів. За його словами, проаналізувавши методику проведення опитування та знайшовши "деякі дрібні зауваження", в цілому визнали, що методика, яка використовувалися під час цього екзіт-полу, відповідає всім необхідним вимогам і соціологічні данні "мали дійсно відповідати тому, як голосували виборці в першому турі". До другого туру, зазначив О.ГРАЖДАНКІВ, більша частина із зазначених зауважень врахована, "і думаю, що дані дослідження, які будуть проведені, якщо не трапиться якихось надзвичайних обставин, будуть дійсно відображати реальне голосування громадян України на виборах Президента" - додав він.

Відповідаючи на запитання, як соціологи зможуть пояснити ситуацію, якщо раптово за результатами екзіт-полу переможе один кандидат, а за офіційними даними - інший, генеральний директор КМІС Володимир ПАНІОТТО зазначив: "Якщо різниця буде невелика, то це може бути пов''язане з вибіркою, недосконалістю процедури і т.д. Якщо вона буде набагато більша, ніж наша похибка вибірки, то ми будемо вирішувати, чи це могло бути і з якою ймовірністю. Якщо ж буде дуже велика різниця, скажімо 10% чи більше, як було в Мукачевому, то ми будемо підозрювати, що щось неправильно з підрахунком, або до підрахунку, і будемо вважати, що наш екзіт-пол точніший".

У свою чергу заступник директора Інституту порівняльних соціальних досліджень Ганна АНДРЕЄНКОВА - як учений, а не політик – сказала: "Якщо виникне така ситуація, то у мене виникне необхідність аналізу несуперечності внутрішніх даних, які ми можемо одержати, оскільки я не зможу нічого детальніше зробити з даними ЦВК. Дуже важливо звернутися до ЦВК України – як ми зробили це свого часу в Росії – з настійним проханням: публічно давати громадськості можливість дізнаватись про дані по дільницях.

Тоді і у вчених була б можливість детальнішого і справжнього аналізу результатів виборів різних рівнів, і взагалі, можливості побудови вибірки були б колосальні, а наші помилки, що виникають під час опитувань, можна було б й нівелювати, і коректувати, і перевіряти. Багато в чому це пов''язано з браком інформації, якої ми позбавлені з абсолютно незрозумілих причин". При цьому Г.АНДРЕЄНКОВА підкреслила, що у російських соціологів також вистачає проблем, але саме цю проблему на останніх виборах було розв''язано: "Наш Центрвиборчком, нарешті, це зробив".

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG