Доступність посилання

ТОП новини

(18:30) ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ. ДРУГИЙ ТУР. ХРОНІКА ПОДІЙ.


############################### 18:30 ######################################

СЕНАТОР ЛУГАР ВВАЖАЄ, ЩО КУЧМА МАЄ ВЖИТИ ДІЙ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ РЕПУТАЦІЇ УКРАЇНИ ТА ЛЕГІТИМНОСТІ ІНСТИТУТУ ПРЕЗИДЕНТСТВА (ДОПОВНЕНА ІНФОРМАЦІЯ)

Голова комітету Сенату США з міжнародних відносин, представник Президента США по спостереженню за виборами Президента України Річард ЛУГАР вважає, що Президент України Леонід КУЧМА має вжити дій на користь репутації України та легітимності інституту президентства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Р.ЛУГАР сказав сьогодні на прес-конференції у Києві.

"Вважаю, що лідери, з якими я зустрічався в Україні, насамперед Президент, мають проявити ініціативу і вжити дій на користь репутації країни, легітимности інституту президентства України", - сказав він.

У своїй заяві Р.ЛУГАР також зазначив: "Президент Л.КУЧМА має відповідальність і можливість навіть у даний момент привести до результату, який був би чесним і відповідальним".

"Він покращить спадщину, яку залишає, швидкими і рішучими діями, які б надали максимуму впевненості у світі в інституті президентства України і в потенційно надзвичайному майбутньому, що лежить перед цією країною", - сказав сенатор.

Р.ЛУГАР наголосив, що це "президентська відповідальність".

Він нагадав, що під час першого туру було зафіксовано ряд порушень. Також вони були зафіксовані під час другого туру, незважаючи на те, що в листі Президента США Джорджа БУША до Л.КУЧМИ були застереження. "Зараз ми маємо третій шанс, він все ще існує, все ще існує можливість для Президента Л.КУЧМИ опанувати ситуацію і здійснити кроки, які пішли б на користь народу України і дали народу цієї країни відчуття перемоги", - сказав він.

Р.ЛУГАР повідомив, що в листі Дж.БУША, який він передав Л.КУЧМІ, зазначалося: "Ви відіграєте центральну роль у забезпеченні демократичності виборів в Україні. Затьмарені вибори примусять нас переглянути свої відносини з Україною". Сенатор відзначив, що зараз стало зрозумілим, що агресивний і потужний план фальсифікацій і зловживань у день голосування був задіяний чи під проводом, чи у співпраці із владою.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи переглянуть США відносини з Україною, якщо ЦВК визнає перемогу Віктора ЯНУКОВИЧА, Р.ЛУГАР зазначив, що такий перегляд - у компетенції Президента США. За його словами, він ще не розмовляв з Президентом США.

Сенатор зазначив, що "був вражений пристрастю людей до демократії, до вільного волевиявлення, які він бачив, до сміливості рухатися вперед і добиватися вільних і чесних виборів". Він зазначив, що вірить, що врешті решт цього можна буде досягти. На переконання Р.ЛУГАРА, цього не доведеться довго чекати, це станеться впродовж двох наступних днів.

UNIAN

ОФІЦІЙНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ НЕ ВІДОБРАЖАЮТЬ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ – МІСІЯ ENEMO

Офіційні результати виборів не відображають волевиявлення українського народу. Про це заявив співкерівник місії Європейської мережі організацій, що спостерігають за виборами (ENEMO) Еділь БАЙСАЛОВ сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За його словами, 21 листопада місія ENEMO зафіксувала проведення цілеспрямованої і добре організованої кампанії по зриву процесу голосування у ряді областей, наприклад у Чернігові і Черкасах, а також значні випадки шахрайства у Донецькій, Луганській та інших областях. "Використовувались такі методи як насильство, залякування, напади на виборчі дільниці і погрози вибухівкою", - наголосив він.

Крім того, тисячі людей, багато яких поводилися агресивно, перевозилися на автобусах до інших областей з донецького штабу кандидата від влади.

Як сказав співкерівник місії ENEMO Пітер НОВОТНИЙ, були зафіксовані значні зловживання з відкріпними посвідченнями, а також голосування за межами виборчих дільниць. "Ми дуже незадоволенні тим, як пройшли вибори, тому що виборчі права людей не дотримувались", - сказав він.

За словами Е.БАЙСАЛОВА, виявлені порушення підривають чесність і довіру до виборчого процесу. Від додав, що спостерігачам неодноразово відмовляли у доступі до виборчих дільниць, особливо спостерігачам від опозиції. До того ж, передвиборчий період не забезпечив основу для чесного політичного змагання. Так, засоби масової інформації нерівномірно висвітлювали передвиборчі кампанії різних кандидатів.

На думку Е.БАЙСАЛОВА, Центральна виборча комісія повинна опублікувати на своєму сайті результати по кожній окружній виборчій комісії, а також повідомити про кількість відкріпних посвідчень по кожній області. "Це має право знати як громадськість України, так і міжнародні організації", - сказав він.

Спостерігачі ENEMO висловили захоплення українським громадянським суспільством, у тому числі позицією багатьох журналістів, які стали на захист своїх професійних прав.

Довідка УНІАН. ENEMO – група громадських організацій з Польщі та 15 країн колишнього Радянського Союзу. Громадські організації є основними групами, що спостерігають за виборами у своїх країнах і загалом спостерігали за перебігом більш ніж 110 національних виборів та підготували 100 тис. спостерігачів.

50 досвідчених спостерігачів ENEMO вели спостереження за передвиборчою ситуацією у всіх областях України, починаючи з 19 жовтня 2004 року, а також за першим туром голосування 31 жовтня. 21 листопада близько тисячі спостерігачів місії провели спостереження за голосуванням і підрахунком голосів більш як на 5 тис. виборчих дільниць і у 200 територіальних виборчих комісіях.

UNIAN17.15

МІЛІЦІЇ НАКАЗАНО ПІСЛЯ 24-Ї ГОДИНИ ОЧИСТИТИ ХРЕЩАТИК - УРП "СОБОР"

Міліції наказано після 24-ї години очистити Хрещатик.

Як повідомили УНІАН у прес-службі УРП "Собор", за інформацією з надійних джерел, київська міліція та спецпідрозділи отримали наказ відразу після 24-ї години очисти Хрещатик, де опозиція встановила близько 150 наметів і де зібралося близько 100 тисяч прихильників Віктора ЮЩЕНКА.

При цьому дано добро на використання водометів, сльозогінного газу та спецзасобів.

UNIAN17.17

ДЕПУТАТИ КИЇВРАДИ ВИСЛОВИЛИ НЕДОВІРУ ЦВК І ЗВЕРНУЛИСЬ ДО ВР ЩОДО НЕВИЗНАННЯ ПОПЕРЕДНІХ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ

У зв''язку з масовими виступами громадян проти фальсифікації виборів Президента України та неналежну організацію виборів позачергова сесія Київської міської ради вирішила висловити громадську недовіру ЦВК і звернутись до депутатів Верховної Ради України щодо невизнання ними попередніх результатів підрахунків голосів.

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосувало 75 з 82 депутатів Київради, які були присутні в залі.

Крім того, Київрада запропонувала своїм колегам в парламенті висловити недовіру ЦВК, а також зобов''язати Київську міську державну адміністрацію забезпечити належні умови для проведення масових акцій в Києві та охорону громадського порядку.

Також своїм рішенням Київрада зобов''язала ГУ МВС України в м.Києві та райвідділи міліції забезпечити безпеку учасників мирних масових акцій і громадський порядок в столиці.

Безпосередню відповідальність про це Київрада поклала начальника Київської міліції Олександра МІЛЕНІНА, який, на думку окремих депутатів Київради, під час проведення голосування на виборах Президента у Києві на відміну від своїх підлеглих "виступав деструктивно".

У зв''язку з цим у заключному слові мер міста Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО повідомив депутатам, що він вже підписав розпорядження, у якому зобов''язав О.МІЛЕНІНА виступити із звітом щодо діяльності київської міліції на найближчій сесії Київради.

Крім того, у своїх виступах та рішенні депутати міськради наголосили, що підтримують волевиявлення киян та підтверджують, що незважаючи на порушення на окремих виборчих дільницях, в цілому вибори Президента України відбулись чесно і демократично у повній відповідальності до Закону України "Про вибори Президента України".

Присутній на сесії Київради народний депутат України, керівник Київського міського штабу Віктора ЮЩЕНКА Володимир БОНДАРЕНКО закликав мера Києва та депутатів міськради особисто вийти до киян на майдан Незалежності і таким чином підтримати їх в акції протесту.

UNIAN17.29

############################### 12:00 ######################################

ВИБОРИ СТАНУТЬ "ЧОРНОЮ ПЛЯМОЮ" НА РЕПУТАЦІЇ УКРАЇНИ ЯК ДЕМОКРАТИЧНОЇ ДЕРЖАВИ - КЕРІВНИК КВУ

Голова правління Комітету виборців України Ігор ПОПОВ вважає, що президентські вибори стануть "чорною плямою" на репутації України як демократичної держави, незважаючи на те, хто стане Президентом України. Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

І.ПОПОВ зазначив, що "Україна зробила крок назад" в плані демократії 21 та 22 листопада.

За його словами, найбільшими порушеннями, які суттєво могли вплинути на результати виборів, є масове голосування за відкріпними посвідченнями організованих виборців, значне зростання кількості людей, які голосували за місцем проживання, "нетрадиційно висока явка виборців" у східних областях України, кримінальне втручання у виборчий процес, що супроводжувалось фактами насилля проти спостерігачів, журналістів та погромами на окремих дільницях.

І.ПОПОВ повідомив, що за оцінками КВУ, найбільше порушень зафіксовано в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Сумській та Черкаській областях. Він зазначає, що з огляду на заяви Президента України Леоніда КУЧМИ про забезпечення чесних і демократичних виборів, мають бути звільнені з посад керівники цих областей.

Голова правління КВУ підкреслив, що у Комітет має документальні підтвердження великої кількості порушень, які слугуватимуть для відкриття сотень адміністративних та кримінальних справ.

За його словами, існує висока ймовірність, що на великій кількості дільниць результати виборів будуть визнані недійсними. І.ПОПОВ зазначив, що не вдалося повністю проконтролювати виборчий процес, зокрема, щодо голосування за місцем проживання виборців та з використанням відкріпних посвідчень.

За його словами, відсутність подекуди такого контролю пов''язана як з незаконним перешкоджанням з боку членів виборчих комісій та інших осіб, так і браком кадрів серед спостерігачів або рівень їх підготовки.

UNIAN

ЮЩЕНКО ВИМАГАЄ СКАСУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ У ТИХ ДІЛЬНИЦЯХ І ОКРУГАХ, ДЕ БУЛИ ЗАФІКСОВАНІ ПОРУШЕННЯ

Віктор ЮЩЕНКО і опозиція в цілому вимагає скасування результатів виборів у тих дільницях і виборчих округах, де були зафіксовані порушення виборчого процесу. Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні, виступаючи в Києві на Майдані Незалежності, де зібралося близько 25 тис. учасників акції, які протестують проти фальсифікації виборів.

В.ЮЩЕНКО повідомив, що на деяких виборчих дільницях Луганської та Донецької областей явка виборців становила понад 100%. Так, зазначив В.ЮЩЕНКО, на виборчій дільниці №135 у Луганській області у виборчому процесі взяло участь 101,22% виборців. На виборчій дільниці №148 – 102,98%, на виборчій дільниці №69 – 104,74%.

Крім того, В.ЮЩЕНКО повідомив учасникам мітингу, що у Донецькій області на момент закриття виборчих дільниць було зареєстровано 71% явки виборців. Проте через чотири години ця цифра сягнула 88%, зазначив він. Також у своєму виступі В.ЮЩЕНКО назвав неприпустимим голосування за відкріпними посвідченнями, коли в окремих випадках, які, нажаль, було зафіксовано, на багатьох виборчих дільницях за відкріпними посвідченнями одна особа могла проголосували кілька разів.

Непідписання Президентом України Леонідом КУЧМОЮ закону, який забороняв використання відкріпних посвідчень, В.ЮЩЕНКО назвав свідченням того, що Л.КУЧМА "був прямим учасником порушень на виборах" і сказав, що "ми заявляємо про недовіру ЦВК. ЦВК став пасивним, а в деяких випадках - активним учасником маніпуляцій виборів". У зв''язку з цим В.ЮЩЕНКО звернувся до громадян України підтримати всеукраїнський рух опору на захист волевиявлення народу. На знак протесту він закликав встановлювати наметові містечка в усіх містах України.

"Ми приступили до організованого громадського опору за чесні вибори в Україні", - наголосив В.ЮЩЕНКО, повідомивши, що саме тому у його виборчому штабі створено комітет по захисту волевиявлення народу.

UNIAN



ТИМОШЕНКО ЗАКЛИКАЄ ДО АКЦІЙ ГРОМАДЯНСЬКОЇ НЕПОКОРИ

Юлія ТИМОШЕНКО закликала до акцій громадянської непокори. Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала, виступаючи на майдані Незалежності у Києві, де проходить 20-тисячний мітинг протесту проти фальсифікації виборів Президента.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, коаліція "Сила народу" закликає молодь припинити навчання у школах і вищих навчальних закладах. Крім цього, вона закликала активістів опозиційних сил встановлювати наметові містечка як у Києві, так і в інших містах України.

Ю.ТИМОШЕНКО також повідомила, що зараз до Києва прямує велика кількість людей з усіх регіонів України на підтримку акції опозиції.

Вона також закликала киян допомагати людям, які прибудуть до Києва, "їжею, харчами, а також теплим одягом". За її словами, якщо цього буде недостатньо для оприлюднення реальних даних виборів Президента України, згідно з якими переміг Віктор ЮЩЕНКО, то опозиція закличе людей до більш радикальних заходів непокори: "Ми будемо перекривати залізниці і аеропорти".

UNIAN

############################### 22 листопада 2004 ######################################

############################### 23:23 ######################################

ЗА ЮЩЕНКА І ЗА ЯНУКОВИЧА В КРИМУ ПРОГОЛОСУВАЛА ОДНАКОВА КІЛЬКІСТЬ ВИБОРЦІВ – ДАНІ ІНТЕРАКТИВНОГО ОПИТУВАННЯ

За даними інтерактивного опитування, що проводить в прямому ефірі ТРК "Чорноморська", в Криму за Віктора ЮЩЕНКА та за Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували по 47% виборців, проти всіх проголосували 6% кримчан.

Під час першого туру виборів Президента України в Криму В.ЯНУКОВИЧ набрав 69,17% голосів, за В.ЮЩЕНКА віддали голоси 12,70 % виборців.

UNIAN21.58

ЗІНЧЕНКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО У ВЛАДИ НЕМАЄ НІЯКИХ ШАНСІВ НА ФАЛЬСИФІКАЦІЮ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ



Керівник виборчої кампанії Віктора ЮЩЕНКА Олександр ЗІНЧЕНКО вважає, що у влади немає ніяких шансів на фальсифікацію результатів виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку О.ЗІНЧЕНКО висловив сьогодні на майдані Незалежності у Києві під час проведення акції команди В.ЮЩЕНКА з паралельного підрахунку голосів.

"Це наше свято, саме сьогодні – в день Архистратига Михаїла", - прокоментував він. "Ми сказали владі, що ми не козли", - додав О.ЗІНЧЕНКО і подякував народу України за те, що вони підтримали В.ЮЩЕНКА.

Він також повідомив, що "реально ЦВК може оголосити результати виборів вже через 8-10 годин".

Водночас О.ЗІНЧЕНКО повідомив, що спостерігачі від В.ЮЩЕНКА по Україні вже склали понад 1000 актів про порушення закону про вибори Президента.

Також О.ЗІНЧЕНКО закликав виборців прийти на виборчі дільниці після 20.00, щоб не допустити фальсифікацій та мирним шляхом вплинути на роботу комісії для чесного підрахунку голосів. На цей час на майдані Незалежності перебуває не менше 5-6 тисяч осіб.

UNIAN22.12

############################### 22:06 ######################################

МВС НЕ СПРОСТОВУЄ ПЕРЕБУВАННЯ У КИЄВІ ДОДАТКОВИХ СИЛ ВНУТРІШНІХ ВІЙСЬК, АЛЕ ЗАЯВЛЯЄ, ЩО ПЕРЕВОРОТУ НЕ БУДЕ.

Міністерство внутрішніх справ України не спростовує перебування у Києві додаткових сил внутрішніх військ, але заявляє, що перевороту в державі під час другого туру виборів Президента України не буде. Про це УНІАН повідомили у Департаменті зв''язків з громадськістю МВС України.

У Департаменті нагадали, що ще вчора він розповсюдив інформацію про нараду в МВС України за участю міністра внутрішніх справ Миколи БІЛОКОНЯ та членів колегії, на якій обговорювалися питання забезпечення громадського порядку під час другого туру президентських виборів.

Зокрема, на цій нараді М.БІЛОКОНЬ заявив, що українці повинні обрати свого Президента мирним шляхом, і працівники правоохоронних органів готові стати на захист безпеки громадян під час реалізації їх виборчого права та забезпечити правопорядок в суспільстві. Однак в разі виникнення непередбачуваних ситуацій та порушень громадського порядку міліція, а також частини спеціального призначення внутрішніх військ, без сумніву, спроможні стати на захист безпеки громадян.

Учора в ефірі Першого каналу українського телебачення М.БІЛОКОНЬ зазначив, що під особливим наглядом органів внутрішніх справ під час другого туру виборів будуть основні об''єкти життєзабезпечення держави: Центрвиборчком, Адміністрація Президента, Кабінет Міністрів України, а також всі виборчі дільниці.

Тому, зазначили у Департаменті зв''язків з громадськістю МВС України, не спростовуючи факту перебування частин спецпризначення внутрішніх військ МВС України у Києві, доводимо до відома громадян, що ніякого перевороту в державі під час другого туру виборів Президента України не буде.

UNIAN20.57

############################### 20:30 ######################################

ПОПЕРЕДНІ ДАНІ ГОЛОСУВАННЯ У ДРУГОМУ ТУРІ ВИБОРІВ Є ОПТИМІСТИЧНИМИ – ТИМОШЕНКО

Лідер Коаліції "Сила народу", народний депутат України Юлія ТИМОШЕНКО повідомила, що отримані попередні дані голосування у другому турі президентських виборів є оптимістичними. Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила на прес-конференції у прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

Вона не уточнила конкретні попередні дані, але зазначила, що станом на 24.00 вже можна буде отримати повну інформацію про результати виборів.

Коментуючи інформацію щодо низької явки виборців у західних областях України та підвищеної - у східних, Ю.ТИМОШЕНКО зауважила, що через велике релігійне святом сьогодні переважна кількість жителів західних регіонів України у першій половині дня пішли до церкви. А голосувати вони підуть у другій половині дня. (Сьогодні день Архістратига Михаїла – УНІАН.)

Коментуючи високу явку виборців у східних регіонах України, Ю.ТИМОШЕНКО сказала, що йдеться про фальсифікацію реальних результатів виборів, оскільки саме в східних регіонах України сконцентрована більшість дільниць, де зі складу виборчих комісій були виключені незалежні спостерігачі та спостерігачі Коаліції "Сила народу".

Ю.ТИМОШЕНКО також зазначила, що Президент України вже визначений у першому турі виборів, сьогодні йдеться про те, "як ми зможемо зберегти існуючу ситуацію на місцях".

UNIAN18.11

ТИМОШЕНКО КРИТИЧНО ОЦІНЮЄ РЕАЛЬНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ВЛАДОЮ СИЛОВОГО СЦЕНАРІЮ РОЗВИТКУ ПОДІЙ

Лідер Коаліції "Сила народу", народний депутат України Юлія ТИМОШЕНКО критично оцінює реальність проведення владоюсилового сценарію розвитку подій під час проведення другого туру президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила на прес-конференції упрес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, для влади "силовий варіант – крайній крок, і це їм треба скоріше для власної впевненості". "Я думаю, це буде набагато спокійніше, ніж вони того очікують", - зазначила вона.

Ю.ТИМОШЕНКО також повідомила, що опозиція розглядає зараз чотири тактичнихплани своїх подальших дій.

Вона знову закликала виборців приходити о 9.00 22 жовтня на Майдан Незалежності у Києві для проведення паралельного підрахунку голосів.

UNIAN18.15

ПОЛІТОЛОГ ПОЛОХАЛО ВВАЖАЄ, ЩО СЬОГОДНІ В УКРАЇНІ ФАКТИЧНО ВІДБУВАЄТЬСЯ КРИМІНАЛЬНЕ ЗАХОПЛЕННЯ ВЛАДИ

Політолог Володимир ПОЛОХАЛО вважає, що сьогодні в Україні відбувається кримінальне захоплення влади. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він зазначив, що з одного боку, представники влади зробили все для зменшення явки виборців у центральних регіонах країни, зокрема, за даними політолога, лише у Вінницькій області на 28 дільницях розповсюджувалися повідомлення про замінування, а у двох дільницях було вилито фарбу у скриньки для голосування.

"Головна мета цієї стратегії – масово знизити явку в центральних регіонах", - наголосив В.ПОЛОХАЛО. При цьому політолог заявив про те, що до цього приклали свою руку і політологи, які працюють на команду чинного прем''єр-міністра. "Люди типу Гліба ПАВЛОВСЬКОГО, Михайла ПОГРЕБИНСЬКОГО є співучасниками цього злочину – криміналізації дня голосування", - наголосив В.ПОЛОХАЛО.

З іншого боку, він зазначив, що стратегія передбачала збільшення явки виборців у східних регіонах. "Йдеться лише про адміністративний примус, адміністративне насильство", - зазначив В.ПОЛОХАЛО.

Він висловив переконання, що вчорашнє звернення Президента України Леоніда КУЧМИ до виборців фактично дало карт-бланш на криміналізацію дня голосування. При цьому політолог заявив, що не впевнений у тому, що Президент, як і раніше, продовжує керувати країною. "Я не впевнений, хто приймає рішення: Президент України чи хтось інший", - сказав В.ПОЛОХАЛО.

UNIAN18.21

НАЙБІЛЬШОЮ ПРОБЛЕМОЮ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ КВУ ВВАЖАЄ ОРГАНІЗОВАНЕ ГРУПОВЕ ГОЛОСУВАННЯ ЗА ВІДКРІПНИМИ ПОСВІДЧЕННЯМИ

Найбільшою проблемою другого туру президентських виборів Комітет виборців України вважає організоване голосування груп виборців за відкріпними посвідченнями.

Про це заявив президент КВУ Ігор ПОПОВ в агентстві УНІАН, де працює відкритий незалежний об''єднаний інформаційний центр "Президентська доба 2004 – другий тур".

За словами І.ПОПОВА, найбільша кількість таких груп була зафіксована активістами КВУ у Донецькій, Луганській, Сумській і Черкаській областях. "Нашими спостерігачами зафіксовано вже більше 100 таких автобусів, і можна оцінити, що таким чином проголосували вже кілька десятків тисяч чоловік", - сказав І.ПОПОВ.

Також, за інформацією КВУ, зафіксовані чисельні випадки голосування за відкріпними посвідченнями одними й тими ж особами по декілька разів.

За словами І.ПОПОВА, Комітет особливо занепокоєний втручанням криміналітету у виборчий процес. Він наголосив на випадку вбивства міліціонера на 163-й дільниці в окрузі №202 у Черкаській області, багатьох випадках побиття спостерігачів і журналістів і навіть викраденні людей.

Серед інших порушень, що супроводжують сьогоднішні вибори Президента України, І.ПОПОВ назвав такі як недопуск спостерігачів, у тому числі і міжнародних, а також представників ЗМІ на виборчі дільниці, голосування виборців - як потім з''ясувалося - фальшивими бюлетенями, непідписування бюлетенів та видача їх без відповідних печаток з боку окремих членів дільничних комісій, і навіть вилучення з трьох дільниць у містах Києві та Дрогобичі ручок з чорнилами, які зникають.

Говорячи про перші висновки сьогоднішнього голосування, І.ПОПОВ констатував, що "багато чого вже готове до фальсифікацій", проте висловив сподівання, що їх ще можна попередити. Також він висловив переконання, що після сьогоднішнього дня "буде дуже багато судів" як по предметних випадках, так і по позовах, які робляться навмисно для визнання результатів виборів недійсними по кількох сотнях виборчих дільниць.

Єдине, що позитивно було відзначено І.ПОПОВИМ, – стан виборчих списків у другому турі набагато кращий, ніж у першому.

UNIAN18.27

ЯКЩО УКРАЇНА ВІДІЙДЕ ВІД ДЕМОКРАТІЇ, ЄС МОЖЕ ЗАЙНЯТИ ВІДНОСНО НЕЇ ТАКУ САМУ ПОЗИЦІЮ, ЯК І ЩОДО БІЛОРУСІ - ВІЦЕ-СПІКЕР ЄВРОПАРЛАМЕНТУ

У разі відходу України від демократичних норм проведення виборів, ЄС може зайняти відносно неї таку саму позицію, як і щодо Білорусі. Про це повідомив в прес-службі Віктора ЮЩЕНКА віце-спікер Європарламенту Яцек-Саріуш ВОЛЬСКИ.

Водночас, за його словами, ЄС "хоче відкрити двері для демократичних сподівань України, якщо вона стоятиме на демократичних позиціях".

Віце-спікер Європарламенту також не виключив можливості надання Україні такого ж статусу, який зараз мають при ЄС Сербія, Хорватія та Македонія.

Я.-С.ВОЛЬСКИ повідомив, що багато спостерігачів ЄС звітуватимуть у Європарламенті щодо того, як проходили президентські вибори і за результатами їх звітів Європарламент ухвалить своє рішення.

"Багато з нас буде закликати до того, аби ще більше наблизити Україну до ЄС", - сказав він.

UNIAN19.15

НА ХАРКІВЩИНІ НЕВІДОМІ ВИКРАЛИ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА ДЖОДЖИКА – УНП

Київ. 21 листопада. УНІАН. Автомобіль народного депутата, представника політичної групи УНП у фракції "Наша Україна" Ярослава ДЖОДЖИКА, який прямував у селище Моспаново, невідомі оточили та зупинили на безлюдній дорозі в Чугуївському районі Харківської області.

Як повідомили УНІАН у прес-службі УНП, Я.ДЖОДЖИК встиг поінформувати про це свого помічника телефоном близько 18.50. Після кількох слів зв''язок з ним увірвався. Як повідомив водій Я.ДЖОДЖИКА Леонід, події надалі розвивалися у такий спосіб: машину Я.ДЖОДЖИКА відрізали від автомобілів, у яких їхали представники преси. Депутата примусили пересісти в іншу машину, в якій, у супроводі людей кримінальної зовнішності, доправили до приміщення дільниці №168. За інформацією місцевих жителів, голова цієї дільниці – ЗАЄЦЬ – відомий місцевий "авторитет".

Про подію повідомлено керівника Харківського обласного штабу Віктора ЮЩЕНКА Анатолія МАТВІЄНКА, який прибув на місце події. За повідомленням помічника народного депутата Я.ДЖОДЖИКА Тараса МИКОЛАЄНКА, "міліція на нас ніяк не реагує".

Що відбувається з Я.ДЖОДЖИКОМ зараз, невідомо. Зв''язку з ним немає.

UNIAN19.41

############################### 18:30 ######################################

СПОСТЕРІГАЧІ ВІД СНД КОНСТАТУЮТЬ ВІДСУТНІСТЬ СУТТЄВИХ ПОРУШЕНЬ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ У СЕВАСТОПОЛІ

Спостерігачі місії спостерігачів СНД у Севастополі констатували відсутність суттєвих порушень у місті виборчого процесу.

Як передає кореспондент УНІАН, спостерігач від цієї місії Володимир СИДОРОВ сьогодні на прес-конференції у Севастополі заявив, що він особисто об''їхав 11 виборчих дільниць, і "якихось суттєвих порушень виборчого процесу поки що не виявлено. Голосування проходить на досить високому рівні, активно".

Водночас, за його словами, "на двох дільницях була зафіксована агітація з боку спостерігачів від Віктора ЮЩЕНКА". Це, зокрема, проявилося у тому, що коли один з виборців звернувся за технічною порадою щодо голосування, "представник В.ЮЩЕНКА підказав, що треба проголосувати за В.ЮЩЕНКА", сказав В.СИДОРОВ.

UNIAN16.15

ГАВРИШ ОПРИЛЮДНИВ ПЛАН ШТАБУ ЮЩЕНКА, ЯКИЙ, НА ЙОГО ДУМКУ, Є ПЛАНОМ "УЗУРПАЦІЇ ВЛАДИ"

Уповноважений представник кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА у ЦВК Степан ГАВРИШ оприлюднив мобілізаційний план-графік штабу кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА, який, на його думку, є планом "узурпації влади".

Як передає кореспондент УНІАН, С.ГАВРИШ назвав такий план незаконним і таким, що загрожує національній стабільності і призведе до хаосу.

Суть цього плану, за його словами, полягає у тому, що штаб В.ЮЩЕНКА контролюватиме хід голосування на дільницях і має зафіксувати перемогу свого кандидата.

С.ГАВРИШ повідомив, що план розділений на декілька частин. Перша – це контроль на дільницях, збір протоколів з мокрими печатками, добровільні дружини, мобілізаційні бригади, які охоронятимуть дільниці, зазначив він. За його інформацією, друга частина плану – не допустити ухвалення ЦВК перемоги В.ЯНУКОВИЧА і створити легітимну основу для перемоги В.ЮЩЕНКА.

Третя частина має умовну назву "похід на владу", сказав С.ГАВРИШ. В ній передбачається, що парламент має стати єдиним легітимним органом в державі, а також те, що мобілізаційні бригади мають здійснити піший похід з блокуванням ЦВК та інших адміністративних приміщень, повідомив він.

У розданій журналістам копії мобілізаційного плану зазначаються конкретні часові проміжки між 21 та 22 листопада та абревіатури підрозділів, які не піддаються розшифровці, і С.ГАВРИШ також не зміг їх розшифрувати – ДНД, МБ, СБМ, м.Київ-ЦШ.

Навпроти дати і підрозділу зазначається конкретна дія, наприклад, дружина прибуває на дільницю і бере її під охорону; підготовка до "бойового чергування", збір, перевірка автотранспорту та відеотехніки; монтаж сцени і обладнання під "всенародний підрахунок голосів" на майдані Незалежності; розгортання наметів на майдані Незалежності, трансляція в он-лайн режимі результатів екзіт-полів, які фіксують перемогу В.ЮЩЕНКА; контроль за доставкою до ЦВК протоколів, збір протоколів з мокрими печатками і доставка їх на пункти збору; контроль за тим, щоб було вивішено протоколи дільничних виборчих комісій; дії, пов''язані з транспортуванням протоколів до Києва на майдан Незалежності; прибуття до Києва добровольців з областей, розміщення їх на майдані біля ЦВК; оголошення результатів; блокування необхідного відрізку Хрещатику і монтаж наметового містечка.

Багато інформації, яку повідомляв С.ГАВРИШ в усній формі, зокрема і те, що цей план розрахований на 19 днів, не міститься в самій ксерокопії, що він роздав журналістам. Водночас, за словами С.ГАВРИША, він не вірить, що такий мобілізаційний план може призвести до революції в Україні.

UNIAN 16.19



СТАНОМ НА 16.00 В УКРАЇНІ ПРОГОЛОСУВАЛО 55% ВИБОРЦІВ

Станом на 16.00 в Україні проголосувало 55,02% виборців. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Сергій КІВАЛОВ на брифінгу.

За його словами, це значно менше, ніж на цю ж годину під час першого туру президентських виборів. Після цього С.КІВАЛОВ продемонстрував дані, які засвідчили, що навпаки, сьогоднішня явка виборців є дещо більшою, ніж 31 жовтня. Зокрема на цю хвилину є дані про 55,02% (з 188 округів), а 31 жовтня - 54,24%.

Він зазначив, що найактивніше голосують Донецька (65,95%) і Луганська (65,34%) області та Севастополь (59,86%), а найнижча активність - у Львівській, Одеській областях та у Києві. С.КІВАЛОВ не виключив, що це може бути пов''язано з погодними умовами.

UNIAN16.29

З 5.00 22 ЛИСТОПАДА ВЛАДА ПЛАНУЄ РОЗПОЧАТИ ВІДКЛЮЧЕННЯ "5-ГО КАНАЛУ" – ПОРОШЕНКО

З 5.00 22 листопада влада планує розпочати відключення з ефіру "5-го каналу".

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА повідомив народний депутат України Петро ПОРОШЕНКО.

За його словами, владою розробляється два сценарії відключення з ефіру "5-го каналу". Згідно з першим, планується відключити супутниковий передавач, що знаходиться в селі Калинівка Київської області. Згідно з другим - запустити генератор частот, який глушитиме сигнал "5-го каналу".

Як зазначив П.ПОРОШЕНКО, подібний сценарій відключення від ефіру проробляється владою і відносно ТРК "Ера".

UNIAN17.05

КІВАЛОВ ВВАЖАЄ ПЕРШИЙ ТУР ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА "ПРОСТО РОЗМИНКОЮ ПОРІВНЯНО З ДРУГИМ ТУРОМ"

Голова Центральної виборчої комісії Сергій КІВАЛОВ вважає, що перший тур виборів Президента України був "просто розминкою порівняно з другим туром".

Як передає кореспондент УНІАН, так він на прес-конференції прокоментував проблеми, які виникають на дільницях під час повторного голосування.

Зокрема, на запитання, що спричинило таку кількість порушень виборчого законодавства, С.КІВАЛОВ зауважив: "Напевно, погодні умови". Водночас, за його словами, "якщо говорити серйозно, то зараз відбуваються надзвичайно складні вибори". Голова ЦВК пообіцяв журналістам, що впродовж цієї ночі буде надходити дуже різна інформація.

За словами С.КІВАЛОВА, він сьогодні направив дві телеграми територіальним і дільничним виборчим комісіям, у яких звертав увагу на те, що не можна звільняти членів ТВК в день виборів, не можна відмовлятись від допомоги журналістів, а також те, що необхідно з повагою ставитись до міжнародних спостерігачів і спостерігачів від кандидатів у Президенти.

UNIAN17.07

ПОРОШЕНКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО ВЛАДА ПОЧАЛА РЕАЛІЗОВУВАТИ СИЛОВИЙ СЦЕНАРІЙ РОЗВИТКУ ПОДІЙ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ

Народний депутат України Петро ПОРОШЕНКО заявляє, що влада почала реалізовувати силовий сценарій розвитку подій під час проведення другого туру виборів Президента України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції у прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА

За словами П.ПОРОШЕНКА, про початок силового сценарію свідчить сьогоднішня заява Степана ГАВРИША щодо планів опозиції з узурпації влади в Україні, а також направлення до Києва в другій половині дня з Донецька, Дніпропетровська та Харкова працівників МВС, солдатів і колон бронетехніки.

За інформацією П.ПОРОШЕНКА, з Харкова до Києва вирушило 16 автобусів з курсантами МВС, з Дніпропетровська до Києва їдуть автомобілі з перевдягненими солдатами і до Києва також прибув спецпотяг з Донецька.

Як зазначив П.ПОРОШЕНКО, до Києва планується відправити також дві колони бронетехніки, одна з яких має виїхати з учбового центру на Десні, а друга має прибути в Київ по Одеській трасі.

П.ПОРОШЕНКО назвав черговою брехнею оприлюднену сьогодні С.ГАВРИШЕМ інформацію щодо планів узурпації влади, а також зазначив, що представники Коаліції "Сила народу" зустрічалися з працівниками МВС та Збройних сил України. За його словами, незважаючи на те, що зараз в МВС та армії проводиться масована пропаганда, більшість з представників МВС та Збройних Сил не підтримують можливий силовий сценарій розвитку подій, який інсценує влада.

UNIAN17.25

############################### 16:30 ######################################

ЗАГАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ НЕДОПУЩЕНИХ НА ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ СПОСТЕРІГАЧІВ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 2,5 ТИС. – КАТЕРИНЧУК

Загальна кількість недопущених на виборчі дільниці спостерігачів становить близько 2,5 тис.

Про це повідомив на прес-конференції народний депутат України, довірена особа кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА Микола КАТЕРИНЧУК.

За його словами, найбільша кількість спостерігачів була не допущена в Донецькій, Запорізькій, Одеській областях, а також в м.Кременчуці.

М.КАТЕРИНЧУК зазначив, що постійно відбуваються судові засідання, які поновлюють недопущених спостерігачів у виборчих комісіях. За інформацією М.КАТЕРИНЧУКА, такі судові засідання відбувалися ще вночі 21 листопада в Запоріжжі, Одесі, Кіровограді. На час прес-конференції, загальна кількість виборчих дільниць, зі складу комісій яких були виключені спостерігачі, становила 60.

Як зазначив М.КАТЕРИНЧУК, кількість дільниць, де виключені спостерігачі, то скорочується, то збільшується, в залежності від тих рішень, які приймають суди.

За його інформацією, найбільша кількість спостерігачів була виключена у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Одеській, Харківській та Сумській областях. За словами М.КАТЕРИНЧУКА спостерігаються випадки, коли до роботи у виборчих комісіях не допускаються не лише незалежні спостерігачі, але й міжнародні.

Народний депутат також повідомив, що списки виборців сфальсифіковані на тому ж самому рівні, що й в першому турі виборів. За його оцінкою, рівень спотворення списків виборців становить близько 7%.

Серед основних порушень законодавства М.КАТЕРИНЧУК назвав тиск на виборців, порушення таємності голосування тощо. За його словами, "виборча кампанія ведеться достатньо брутально, але у нас вистачить сил, аби вистояти". М.КАТЕРИНЧУК також зазначив, що після 16.00 у прес-центрі В.ЮЩЕНКА будуть оприлюднені перші результати екзіт-полу.

UNIAN15.28

КАРПАЧОВА ВВАЖАЄ, ЩО СЬОГОДНІ НА ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ТІ Ж "БРУДНІ ТЕХНОЛОГІЇ", ЩО І В МУКАЧЕВОМУ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна КАРПАЧОВА вважає, що сьогодні під час повторного голосування на виборах Президента України застосовуються ті ж "брудні технології", що і на довиборах у парламент в Мукачевому у квітні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала сьогодні на прес-конференції у Центральній виборчій комісії. Н.КАРПАЧОВА зауважила, що раділа з того, що після першого туру не було мінування дільниць, викрадення бюлетенів.

Вона розповіла про ряд повідомлень з дільниць Кіровоградської та Вінницької області щодо їхнього замінування, про закриття дільниці у Чернігівській області через виявлення ртуті. В цілому на "гарячу лінію" Уповноваженого ВР з прав людини уже надійшло понад 800 звернень щодо порушення прав виборців. Наприклад, розповіла Н.КАРПАЧОВА, траплялись випадки, коли людина пред''являла відкріпний талон, взятий в одній області, з печаткою іншої області.

Водночас вона позитивно оцінила те, що між першим і другим туром було уточнено списки і додалось більше 850 тис. виборців фактично за три дні. Вона переконана, що це суттєвим чином покращило настрій громадян.

За словами Уповноваженого ВР, особливу увагу вона приділяє голосуванням на так званих "закритих дільницях" - у в''язницях, психіатричних лікарнях.

На запитання, чи зафіксовані порушення дають підстави говорити про те, що вибори відбуваються недемократично і непрозоро, Н.КАРПАЧОВА відповіла, що, незважаючи на фальсифікації та порушення, активність українців є унікальною: "Виборець піднявся з колін і це є величезною перемогою демократії".

UNIAN15.31

МУКАЧЕВОМУ НА ДІЛЬНИЦЯХ ПОБИЛИ ЖУРНАЛІСТІВ

На дільниці №12 виборчого округу №71, розташованій у Мукачевому, 15-20 молодиків побили журналістів газет "Старий замок" і "Трибуна".

Як повідомляє прес-служба Центрального штабу Віктора ЮЩЕНКА, демонстративно на очах присутніх вони розірвали журналістське посвідчення кореспондента Тетяни РАТУШНЯК.

На дільниці №71 того ж округу в селі Клячанове було помічено три автомобілі ВАЗ 2109 темно-зеленого кольору з шістьма пасажирами, які побили журналіста "Старого замку" Андрія ЗЕЛЕНКА та відібрали в нього відеокамеру.

В обох випадках міліція, присутня на дільницях, ніяк не реагувала, йдеться в повідомленні.

На дільниці №8 вказаного виборчого округу було зафіксовано порушення іншого плану. Тут член ДВК Галина БОНДАР видавала заповнені бюлетені із позначкою навпроти кандидата Віктора ЯНУКОВИЧА.

За всіма згаданими фактами порушень подано скарги до районних та міських судів, а також до прокуратури.

UNIAN15.32

В ОДЕСІ ВИЯВЛЕНІ ФАЛЬШИВІ СПИСКИ ВИБОРЦІВ – ШТАБ ЮЩЕНКА

На виборчій дільниці №70 137-го виборчого округу Одеси було виявлено фальшиві списки виборців. Про це повідомив голова Одеського регіонального виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА Володимир КУРІННИЙ.

Як повідомляє прес-служба Центрального штабу В.ЮЩЕНКА, за словами В.КУРІННОГО, підпис голови цієї ДВК, який у першому турі виборів представляв кандидата у президенти Михайла БРОДСЬКОГО, виявився підробленим. Ключі від сейфу весь час перебували у секретаря комісії – представника кандидата на пост Президента Віктора ЯНУКОВИЧА.

В.КУРІННИЙ нагадав, що у першому турі на дільниці №70 впевнену перемогу здобув В.ЮЩЕНКО.

Крім того, було виявлено багато автомашин з державними номерами, які розвозили "карусельників" по виборчих дільницях. А на дільницях №№ 22 і 62 ТВО №135 масово видавалися відкріпні посвідчення, які тепер виявлені уже в Овідіополі та Іллічівську. Також у 138-му виборчому окрузі зафіксовано 2800 осіб, внесених декілька разів до списків виборців на різних дільницях, повідомляє прес-служба.

У повідомленні також ідеться, що у 144-му окрузі голова ТВК РУДЕНКО відмовилася виконати рішення суду і видати посвідчення офіційним спостерігачам від В.ЮЩЕНКА. Також на виборчі дільниці масово не допускаються представники ЗМІ.

UNIAN15.34

ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ МАСОВО НАДХОДЯТЬ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО "ЗАМІНУВАННЯ" ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ

Станом на 14.00 21 листопада на пульт чергового Головного управління з надзвичайних ситуацій Вінницької обласної державної адміністрації надійшло 28 повідомлень про "замінування" виборчих дільниць.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив керівник відділу по зв''язках з громадськістю Головного управління з надзвичайних ситуацій Вінницької облдержадміністрації Олександр КОНОНОВ. За його словами, вибухотехнічна служба вже перевірила 9 повідомлень, які виявилися помилковими, на інших проводяться пошукові роботи.

О.КОНОНОВ сказав, що найбільша кількість повідомлень про мінування надійшла з Замостянського району Вінниці, де розташовані виборчі дільниці 12-го виборчого округу. "У першій половині дня ми перевірили 5 об''єктів в 11-му виборчому окрузі, 2 – у 14-му окрузі. На цих об''єктах вибухових речовин виявлено не було", - сказав О.КОНОНОВ.

Він додав, що в дану годину йдуть оперативні роботи на 2 дільницях у 14-му виборчому окрузі, на 2 - у 15-му окрузі і по 1 на 11-му, 12-му, 13-му, 17-му виборчих округах.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада вибухотехнічна служба Вінницького міського відділу Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області знайшла і знешкодила саморобний вибуховий пристрій біля виборчої дільниці №70 територіального виборчого округу №12, що розташований у приміщенні Вінницького кооперативного коледжу економіки і права.

UNIAN15.39

ШТАБ ЯНУКОВИЧА ФІКСУЄ ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ ПОРУШЕНЬ ПІД ЧАС ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ

Кількість порушень, зафіксованих спостерігачами від штабу кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА під час другого туру голосування, значно більша, ніж станом на середу дня 31 жовтня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав керівник центру паралельного підрахунку голосів виборчого штабу В.ЯНУКОВИЧА Валерій КОНОВАЛЮК.

За його словами, на даний час зафіксовано вже понад 400 порушень. За прогнозом В.КОНОВАЛЮКА, зафіксовані порушення стануть приводом для "серйозних процесів по розгляду цих питань в судових органах". Серед найбільш характерних порушень – агітація з боку опонентів, відмова у голосуванні за відкріпними посвідченнями, провокації на дільницях.

На брифінгу було повідомлено про випадки, коли з дільниць виносили незаповнені бюлетені (Львівська область та Київ).

UNIAN15.38

НА ОДЕЩИНІ З ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ 141-ГО ОКРУГУ ВИДВОРЯЮТЬ ЖУРНАЛІСТІВ І СПОСТЕРІГАЧІВ ВІД ЮЩЕНКА – РЕГІОНАЛЬНИЙ ШТАБ

Представники кримінальних структур самоправно видворяють за межі виборчих дільниць, розміщених у селах Савранського району Одеської області, спостерігачів від кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА і кореспондентів газет "Одеські грані" та "Юг".

Про це кореспонденту УНІАН повідомив керівник прес-служби Одеського регіонального штабу В.ЮЩЕНКА Сергій ФІЛІЧКІН, зазначивши, що "працівники міліції і прокуратури району на таке свавілля не реагують".

Більше того, за словами С.ФІЛІЧКІНА, хуліганські дії кримінальних груп негласно підтримуються деякими дільничними комісіями 140-го виборчого округу.

Подібна ситуація, додав він, спостерігається і на сільських дільницях 144-го округу, де "спостерігачам та представникам ЗМІ виборчі комісії під різними приводами відмовляють у праві відстежувати виборчий процес".

Таку ж позицію щодо недопуску журналістів, зокрема, представників обласної газети "Юг", на виборчі дільниці демонструє і голова територіальної виборчої комісії №138 Світлана РУБАН, яка "дала незаконну вказівку не допускати журналістів незалежної газети на дільниці виборчого округу", повідомив керівник регіонального штабу В.ЮЩЕНКА.

Як повідомляв УНІАН, 30 жовтня, під час першого туру виборів Президента України з ініціативи С.РУБАН також було незаконно вилучено з багатьох дільниць 138-го Суворовського округу Одеси понад півтори сотні членів дільничних комісій, переважно від опозиційних кандидатів. Однак Апеляційний суд Одеської області відновив членство представників від цих кандидатів у Президенти у дільничних комісіях 138-го округу.

UNIAN15.49

############################### 15:30 ######################################

СПОСТЕРІГАЧІ ВІД СНД ГОВОРЯТЬ ПРО ВИЯВЛЕНІ ФАКТИ ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА.

Під час другого туру президентських виборів вже зафіксована велика кількість порушень, і якщо вони й надалі продовжуватимуться під час голосування, то навряд чи "результати будуть відповідати тому, про що думає народ", заявив на прес-конференції керівник місії спостерігачів від Інституту країн Східної Європи і СНД Олександр ЦИНКЕР (Ізраїль).

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, ситуація зі списками виборців покращилась, водночас багато виборчих комісій є недоукомплектованими.

О.ЦИНКЕР зазначив, що відбувається залякування виборців. До кабінок для голосування зазирають особи "специфічної зовнішності" і погрожують виборцям неприємностями, якщо ті проголосують не за потрібного кандидата.

При цьому голова Комітету у справах СНД Ради Федерації Федеральних зборів Росії, спостерігач від місії СНД Вадим ГУСТОВ зауважив, що спостерігається прихована агітація у день виборів, коли по телебаченню розповідають про те, що сфера охорони здоров''я в Україні працює погано.

За його словами, зранку спостерігається більш низька явка виборців на дільниці порівняно з першим туром. Керівник місії СІS EMO в Україні Олексій КОЧЕТКОВ (Росія) зазначив, що на деяких дільницях у Західній Україні, зокрема у Тернопільській та Львівській областях, міжнародних спостерігачів не допускають на дільниці.

UNIAN

НА ДАНИЙ ЧАС В УКРАЇНІ ПРАЦЮЮТЬ ВСІ ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ

На даний час в Україні працюють всі виборчі дільниці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомила член Центральної виборчої комісії України Марина СТАВНІЙЧУК.

Вона наголосила, що працюють і ті дільниці, на яких було вбито міліціонера та викрадено сейф. (У Черкаській області на виборчій дільниці №163 округу №202 (село Молодецьке Маньківського району) вбито міліціонера. У Волинській області в територіальній виборчій комісії №23 на виборчій дільниці №104 викрадено сейф з близько 1400 бюлетенями та списками виборців і побито міліціонера, який охороняв дільницю – УНІАН.)

За словами М.СТАВНІЙЧУК, на Волині територіальна виборча комісія повинна була передати резервні виборчі бюлетені на дільницю, де було викрадено сейф з бюлетенями.

М.СТАВНІЙЧУК також повідомила, що ЦВК контролює використання відкріпних посвідчень.

Зокрема, була затверджена форма акту-звітності, в якій рекомендовано акти щодо невикористаних відкріпних посвідчень та всю інформацію щодо них не запаковувати, а передавати в ЦВК разом з протоколами.

"Ми намагаємось оперативно зібрати інформацію щодо відкріпних посвідчень", - наголосила М.СТАВНІЙЧУК. Вона також розповіла, що всі члени ЦВК працюють і в оперативному порядку вирішують всі проблемні питання, що виникають на місцях. Зокрема, вона розповіла, що вночі ЦВК ухвалила постанову, в якій відновила права спостерігачів у 102-му територіальному виборчому окрузі.

UNIAN

У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ДВОХ ДІЛЬНИЦЯХ 206-ГО ВИБОРЧОГО ОКРУГУ ПРИПИНЕНО ГОЛОСУВАННЯ

На двох дільницях 206-го виборчого округу (центр – м.Герца, Чернівецька область) припинено голосування.

Як повідомив кореспонденту УНІАН керівник Чернівецького регіонального виборчого штабу коаліції "Сила народу" Іван ДЕМЧАК, на дільницях №67 та №68 (с.Топорівка) троє невідомих молодиків розлили відповідно ртуть та розсипали стружку з невідомою рідиною.

За його словами, внаслідок загрози життю виборців голосування довелося припинити. (У першому турі президентських виборів 31 жовтня 2004 року на дільниці №67 за кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА проголосувало понад 90% жителів цього села, а на дільниці №67 – 87% виборців – УНІАН).

На виборчій дільниці №77 у с.Рокитне цього ж округу №206 спостерігачі від В.ЮЩЕНКА виявили 37 бюлетенів з поміткою навпроти прізвища кандидата у Президенти України Віктора ЯНУКОВИЧА, а на дільниці №90 у селі Драниця таких мічених бюлетенів за В.ЯНУКОВИЧА виявили 90 штук.

UNIAN

ЮЩЕНКО ПРИПУСКАЄ, ЩО ФАЛЬСИФІКАЦІЇ БУДУТЬ, АЛЕ ВОНИ НЕ ЗМОЖУТЬ ЗМІНИТИ РЕЗУЛЬТАТ ВИБОРІВ

Кандидат на пост Президента України Віктор ЮЩЕНКО вважає, що фальсифікації виборів будуть, але їх буде недостатньо для того, щоб змінити результат виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив в інтерв`ю журналістам сьогодні у Києві після голосування на виборчій дільниці №1.

За словами В.ЮЩЕНКА, його штаби, створені в усіх регіонах, уже встигли зафіксувати факти фальсифікацій, але він впевнений, що виборці зроблять вірний вибір і не допустять повторення подій 1994 і 1999 років.

Крім того, В.ЮЩЕНКО зазначив, що у багатьох регіонах прості люди, зокрема, студенти ледь не лягають на дороги, щоб не пропустити автобуси з особами, які приїжджають голосувати за відкріпними талонами.

UNIAN

НА ПОЛТАВЩИНІ У ГАДЯЦЬКІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ЗНАХОДЯТЬСЯ 9 ТИС. БЮЛЕТЕНІВ З ВІДМІТКАМИ НАВПРОТИ ПРІЗВИЩА ЯНУКОВИЧА - ДЕПУТАТ АСАДЧЕВ

Народний депутат України Валерій АСАДЧЕВ заявив, що на Полтавщині у Гадяцькій районній державній адміністрації знаходяться 9 тис. бюлетенів з відмітками навпроти прізвища кандидат на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час прямого зв''язку з Полтавською областю в прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

В.АСАДЧЕВ зазначив, що до передачі їх представникам райдержадміністрації причетна місцева територіальна виборча комісія.

UNIAN

У НОВІЙ КАХОВЦІ ВИБОРЕЦЬ СПАЛИВ БЮЛЕТЕНЬ, НАМАГАЮЧИСЬ ПЕРЕВІРИТИ ЙОГО АВТЕНТИЧНІСТЬ

У м.Нова Каховка на Херсонщині на виборчій дільниці №184 (186-й територіальний виборчий округ) виборець спалив бюлетень, намагаючись перевірити його автентичність. Як повідомив кореспонденту УНІАН керівник Новокаховської міської організації Комітету виборців України Максим БІРОВАШ, у результаті підпалу бюлетень був пошкоджений.

Члени дільничної комісії вилучили бюлетень і звернулися до правоохоронців. Міліція склала адмінпротокол за фактом дрібного хуліганства. Члени комісії не видали порушникові новий бюлетень.

UNIAN

ПРОБЛЕМУ ЗІ СПИСКАМИ ВИБОРЦІВ У ДРУГОМУ ТУРІ ВИБОРІВ ПРАКТИЧНО ЗНЯТО – ЦВК

Член Центральної виборчої комісії Марина СТАВНІЙЧУК заявляє, що проблему зі списками виборців, яка існувала у першому турі виборів Президента, у другому турі практично знято.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона розповіла журналістам сьогодні на прес-конференції.

За її словами, на даний момент не спостерігається великої кількості скарг на відсутність виборців у списках. На думку М.СТАВНІЙЧУК, це означає, що проблема практично знята, і це свідчить, що члени дільничних виборчих комісій зуміли організувати процедуру складання і уточнення списків.

UNIAN



МВС ПОВІДОМЛЯЄ ПОДРОБИЦІ ВБИВСТВА МІЛІЦІОНЕРА НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Сьогодні о 6.55 до Маньківського райвідділу УМВС України в Черкаській області зателефонував заступник голови комісії виборчої дільниці №163 територіального виборчого округу №202 з виборів Президента України і повідомив, що декілька хвилин тому в селі Молодецькому виявив зламані вхідні двері зазначеної дільниці (розташована в сільському будинку культури), а в самому приміщенні - мертвим з травмами голови старшого інспектора по роботі з населенням та громадськими формуваннями відділу дільничних інспекторів міліції Маньківського РВ УМВС України в Кіровоградській області капітана міліції Петра ПОТЄХІНА.

Як повідомили УНІАН у Департаменті зв''язків з громадськістю МВС України, під час огляду місця події було виявлено сліди жорстокої боротьби між працівником міліції та нападниками.

На місці подій працює посилена слідчо-оперативна група, очолювана керівництвом УМВС в області. За даним фактом порушено кримінальну справу.

UNIAN

У СМІЛІ НА ЧЕРКАЩИНІ НЕВІДОМІ НАПАЛИ НА МІЛІЦІОНЕРА, ЯКИЙ ОХОРОНЯВ ВИБОРЧУ ДІЛЬНИЦЮ

Сьогодні о 4.55 у місті Сміла Черкаської області до міліції зателефонував співробітник райвідділу - старший лейтенант міліції О.РАДЧЕНКО і повідомив про те, що півгодини тому на нього було здійснено напад.

Як повідомили УНІАН у Департаменті зв''язків з громадськістю МВС України, при з''ясуванні обставин встановлено, що до приміщення виборчої дільниці №17 територіального виборчого округу №201, де працівник міліції здійснював охорону, під приводом перевірки увірвалися шестеро невідомих у масках.

Нападники під загрозою зброї зв''язали працівника міліції, розбили три урни для виборчих бюлетенів, пошкодили відтиск печатки на сейфі з документацією та з місця події зникли.

UNIAN

У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗНЕСТРУМЛЕНО 32 ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ

Сьогодні зранку внаслідок негоди залишилися без електропостачання 32 виборчі дільниці у Львівській області. Як повідомили УНІАН у ГУ МНС України у Львівській області, без світла, станом на 12.30, залишалися 7 дільниць у Яворівському районі, 7 – у Городоцькому, 4 - у Кам''янка-Бузькому, 3 – у Стрийському, а також по одній виборчій дільниці у Перемишлянському та Пустомитівському районах області.

UNIAN

В УКРАЇНІ БУДЕ СТВОРЕНО ПОІМЕННИЙ СПИСОК ТИХ, ХТО ЗАЙМАВСЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЯМИ ПІД ЧАС ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА – ТОМЕНКО

В Україні буде створено поіменний список тих, хто займався фальсифікаціями під час виборів Президента України. Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив народний депутат України Микола ТОМЕНКО у прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

За його словами, до списку будуть занесені прізвища тих, хто займався розробкою "брудних" технологій на виборах.

М.ТОМЕНКО назвав цей список "білою книгою" і зазначив, що його зміст буде донесений до максимальної кількості українських громадян.

"Безіменних героїв не повинно бути ні зі знаком "+", ні зі знаком "-", - зазначив він.

UNIAN

ТОМЕНКО ВВАЖАЄ, ЩО КУЧМА ПОРУШИВ ВИБОРЧЕ ЗАКОНОДАВСТВО, ВИСТУПИВШИ ЗІ СВОЄЮ ПРОМОВОЮ ПЕРЕД ВИБОРЦЯМИ

Народний депутат України Микола ТОМЕНКО вважає, що Президент України Леонід КУЧМА порушив виборче законодавство, виступивши зі своєю промовою перед виборцями. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам у прес-центрі кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

За словами М.ТОМЕНКА, у промові Президента України містилася оцінка програм кандидатів на пост Президента та елементи агітації.

Як зазначив народний депутат, "Л.КУЧМА і ті, хто ретранслював його промову, мають нести відповідальність за порушення виборчого законодавства".

За словами М.ТОМЕНКА, у нього склалося враження, що Л.КУЧМА "пішов шляхом Л.КРАВЧУКА, ставши довіреною особою Віктора МЕДВЕДЧУКА".

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада Л.КУЧМА звернувся до українського народу напередодні другого туру президентських виборів.

UNIAN

############################### 13:25 ######################################

СТАНОМ НА 11.00 В УКРАЇНІ ПРОГОЛОСУВАЛО БЛИЗЬКО 20% ВИБОРЦІВ – ЦВК

За попередньою інформацією, станом на 11.00 в Україні в ході другого туру виборів Президента проголосувало близько 20% виборців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в інтерв`ю журналістам повідомила член Центральної виборчої комісії Марина СТАВНІЙЧУК.

UNIAN

В УКРАЇНІ СЬОГОДНІ ВІДБУВАЄТЬСЯ ДРУГИЙ ТУР ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА

На головний державний пост претендують Віктор ЮЩЕНКО та Віктор ЯНУКОВИЧ. За даними ЦВК, у першому турі за В.ЮЩЕНКА проголосувало 39,87% виборців (11 млн. 125 тис. 395 осіб), за В.ЯНУКОВИЧА – 39,39% (10 млн. 969 тис. 579 осіб).

Крім того, 16 листопада Верховний суд України визнав результати голосування першого туру в окрузі №100 (м.Кіровоград) достовірними і зобов''язав ЦВК врахувати результати виборів. Там перевага В.ЮЩЕНКА над В.ЯНУКОВИЧЕМ становить близько 25 тисяч голосів.

Згідно із Законом “Про вибори Президента”, главою держави може стати громадянин України, якому на день виборів виповнилося 35 років, який проживає в Україні впродовж 10 останніх років і володіє державною мовою. Президент України обирається на 5 років.

В Україні – близько 37,6 млн. виборців, які проголосують приблизно на 33 тис. дільницях у 225 округах. За кордоном створено 123 виборчих дільниць. Діяльність дільниць координують 225 тервиборчкомів.

4 грудня – кінцевий термін офіційного оприлюднення результатів повторного голосування. Не пізніше ніж через 30 днів після цього новообраний Президент України вступає на пост глави держави.

УНІАН

ЛИТВИН СТРИВОЖЕНИЙ ХОДОМ СЬОГОДНІШНЬОГО ГОЛОСУВАННЯ НА ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН стривожений сьогоднішнім голосуванням в ході другого туру президентських виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам після свого голосування.

Відповідаючи на запитання, чи праві були ті, хто пов’язав його виступ у п’ятницю у парламенті з підтримкою певного кандидата у Президенти, В.ЛИТВИН наголосив, що всі погоджуються з тим, що у нього позиція чітка й однозначна: важливий не результат – хто стане Президентом, а сам процес цього результату – як буде проведено вибори.

«Кожна людина розраховує на той результат, на того кандидата, якого вона підтримала. У мене є свої певні уподобання людські, політичні. Водночас, виступаючи у парламенті я виходив з того, що потрібно дати шанс суспільству визначити своє обличчя на ці 5 років, а можливо, на 10 років, і нічого іншого», - наголосив спікер.

В.ЛИТВИН також не назвав кандидата, за якого він сьогодні віддав свій голос, лише додавши, що це був такий самий вибір, що і в першому турі.

УНІАН

НА ДІЛЬНИЦІ № 102 У КІРОВОГРАДІ ВИБОРИ НЕ РОЗПОЧАЛИСЬ ЧЕРЕЗ НЕЯВКУ МАЙЖЕ ПОЛОВИНИ ЧЛЕНІВ КОМІСІЇ

На виборчій дільниці №102 виборчого округу №100 у Кіровограді вибори поки що не розпочались через неявку майже половини членів комісії.

Як передає кореспондент УНІАН, на цей момент на дільниці присутні 8 з 18 членів комісії. Зокрема, немає заступника і голови комісії.

Територіальна виборча комісія поки що не прийняла рішення про початок голосування на дільниці. За законом про вибори Президента, такі дії членів комісії ведуть до зриву виборів, що тягне за собою кримінальну відповідальність (у першому турі виборів 31 жовтня на цій дільниці переміг Віктор ЮЩЕНКО, набравши 732 голоси. За Віктора ЯНУКОВИЧА було подано 360 голосів - УНІАН).

На виборчій дільниці №88 цього ж округу вибори розпочались, але станом на 6.00 до ТВК надійшов протокол про те, що 9 членів комісії виключено з її складу. Це представники «Нашої України», Соцпартії та інші особи, які представляють В.ЮЩЕНКА. За законодавством, зміни до складу комісії не можуть вноситись менш ніж за добу до голосування.

89-та виборча дільниця працює у нормальному режимі. У першому турі виборів результати на цій дільниці було визнано недійсними через те, що комісію залишила її голова О.ТИМОФЕЄВА. Тоді їй нібито стало погано. Зараз О.ТИМОФЕЄВА нібито почувається добре, хоч спостерігачі не виключають, що ближче до вечора їй знову може стати «погано».

Працівники міліції силою змусили голову ДВК № 68 Дмитра БАРКАРЯ залишити приміщення дільниці, якому пред’явили постанову про його виключення зі складу ДВК, підписану головою територіальної виборчої комісії №100 Сергієм ХІЛЬЧЕНКОМ. Однак, як стверджує Д.БАРКАР, постанова датована 5 листопада. На той час територіальна виборча комісія №100 працювала в іншому складі, а головою комісії був Володимир БАБІЙ, а не С.ХІЛЬЧЕНКО.

Сьогодні у Кіровограді були помічені мікроавтобуси з символікою виборчої кампанії В.ЮЩЕНКА. Молоді люди, які їздять у цих автобусах, розклеюють агітаційні матеріали начебто від В.ЮЩЕНКА і знімають цей процес на відеоплівку. У регіональному штабі В.ЮЩЕНКА спростували інформацію про роботу своїх агітаторів. Як припускають у штабі, відзняте відео може буде використано з провокаційною метою.

УНІАН



У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ ОКРУГУ №202 ВБИТО МІЛІЦІОНЕРА

У Черкаській області на виборчій дільниці №163 округу №202 (село Молодецьке Маньківського району) вбито міліціонера.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на брифінгу голова Центральної виборчої комісії Сергій КІВАЛОВ.

За його словами, така інформація надійшла від голови тервиборчкому №202 Івана НЕРУБАЙСЬКОГО.

Прокурор Маньківського району заборонив голосування на дільниці №163.

УНІАН

У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ № 104 ВИКРАДЕНО СЕЙФ З БЮЛЕТЕНЯМИ І СПИСКАМИ ВИБОРЦІВ

У Волинській області в територіальній виборчій комісії № 23 на виборчій дільниці №104 викрадено сейф з близько 1400 бюлетенями та списками виборців і побито міліціонера, який охороняв дільницю. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу голова Центральної виборчої комісії України Сергій КІВАЛОВ.

Він зазначив, що майже всі дільничні виборчі комісії розпочали свою роботу.

За інформацією прес-служби ЦВК, секретар територіальної виборчої комісії А.НЕЧЕПОРЕНКО повідомив, що у ТВО № 201 (Черкаська область) на виборчій дільниці № 17 розбиті скриньки для голосування та вибиті вікна. Але, за його словами, «ситуація взята під контроль» - скриньки замінені, вікна вставлені.

Як повідомив голова ТВК О.ДЕЙНЕГА, від членів ДВК (виборчі дільниці №102, 55), ТВО №216 (місто Київ) надійшли повідомлення про те, що вони отримали листи із погрозами.

Членам дільничної виборчої комісії (виборча дільниця №103 ТВО №216), які проживають у гуртожитку села Биківня (Київська область) погрожують виселенням з гуртожитку, тому два члени виборчої комісії не беруть участь в роботі комісії.

УНІАН

ДЕПУТАТ СОБОЛЄВ СТВЕРДЖУЄ, ЩО НА НЬОГО ВЧИНЕНО ЗАМАХ

Народний депутат Сергій СОБОЛЄВ (керівник Запорізького обласного передвиборного штабу Віктора ЮЩЕНКА) стверджує, що сьогодні вночі на нього було вчинено замах.

Як повідомив С.СОБОЛЄВ УНІАН, інцидент, що розцінюється ним як замах на його життя, стався близько 23.00 на трасі “Харків-Сімферополь”, по якій автоколона із спостерігачами від В.ЮЩЕНКА їхала із Запоріжжя у напрямку до смт Василівка.

“Автоколону з 4 автобусів, на чолі якої їхав мій автомобіль, обігнав “Ланос” із номерами, які взагалі не використовуються на території України, і розкидав перед автоколоною на дорозі шипи. Потім машина зупинилася. Очевидно, ті хто знаходилися в ній хотіли подивитися, як ми перекинемося”, - розповів С.СОБОЛЄВ.

За словами народного депутата, його автомобіль і один автобус потрапили на шпильки, ДТП вдалося уникнути лише чудом.

“Ми змогли затримати тих, хто перебував у автомобілі, передали їх співробітникам ДАІ. Я особисто звернувся до начальника Запорізького облуправління ДАІ пана БЕЗРУКА з вимогою розібратися в ситуації, проте досі ніякої відповіді від нього не одержав”, - повідомив С.СОБОЛЄВ, зазначивши, що у зв''язку із замахом на народного депутата він також подав заяву в СБУ.

Офіційний коментар від правоохоронних органів Запорізької області на даний момент одержати не вдалося.

УНІАН

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ВІДБУВАЄТЬСЯ МАСОВЕ ОРГАНІЗОВАНЕ ГОЛОСУВАННЯ ЗА ВІДКРІПНИМИ ПОСВІДЧЕННЯМИ

Дніпропетровськ. За даними Дніпропетровської обласної організації Комітету виборців України, у регіоні зранку спостерігається масове організоване голосування за відкріпними посвідченнями.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, о 9.00 на виборчій дільниці села Партизанське Дніпропетровського району (округ №40) таким чином проголосувало 60 осіб, які прибули на дільницю на двох автобусах.

По одному автобусу з виборцями, що проголосували за відкріпними посвідченнями, помічено на виборчих дільницях №45 та №82 округу №31 (місто Кривий Ріг).

За даними КВУ, ще 50 молодих людей з відкріпними посвідченнями організовано проголосували на виборчій дільниці №27 округу №26 у місті Дніпропетровську.

УНІАН



У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ НЕ ДОПУСКАЮТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗМІ І СПОСТЕРІГАЧІВ

За повідомленням Луганського обласного виборчого штабу кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА, найпоширенішими порушеннями на початку голосування у другому турі виборів Президента України були видворення преси з виборчих дільниць, зокрема, від газети «Луганчане» (від тих, хто намагався зробити відеозйомки, вимагали пред’явити ліцензії на проведення зйомок процесу голосування), і недопуск офіційних спостерігачів.

Як повідомив кореспонденту УНІАН керівник виборчого штабу В.ЮЩЕНКА Олексій ДАНІЛОВ, учора на 8-й дільниці 105-го виборчого округу (кількість виборців 2 тис. 258) було зафіксовано, що у списках виборців проти 332 прізвищ виборців стояли незрозумілі відмітки. Голова комісії зазначив, що це його особисті помітки і не пояснив які саме. З приводу цього представниками штабу було складено відповідний акт.

На офіційному сайті О.ДАНІЛОВА (www.danilov.lg.ua) 20 листопада за підписом журналіста Тетяни МАКСИМОВОЇ повідомлялося, що всі місцеві телекомпанії увечері 19 листопада демонстрували ролики, у яких В.ЮЩЕНКА показано в ролі фашиста. Голова Луганської обласної ради Віктор ТИХОНОВ понад півгодини у своєму інтерв’ю місцевим телеканалам розповідав про те, що чекає український народ у випадку перемоги лідера опозиції. Він називав В.ЮЩЕНКА «іншою людиною», а його активістів «іншими людьми, які знищать Україну і її народ».

Згідно з повідомленнями на сайті, у новинах по Луганському кабельному телебаченню, обласному телебаченню та телеканалі «Ірта» були показані сюжети, у яких розповідалося, що штаб В.ЮЩЕНКА розіслав усім пенсіонерам Луганщини листи, в яких повідомляється, що пенсіонери з 1 грудня більше не отримають добавки до пенсій.

УНІАН



БІЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ПОСОЛЬСТВА В МОСКВІ ЗІБРАЛАСЯ ЧЕРГА ВИБОРЦІВ, БАЖАЮЧИХ ПРОГОЛОСУВАТИ

Біля посольства України в Москві зібралася черга з близько 100 громадян України, бажаючих проголосувати в другому турі виборів Президента країни, повідомляє РІА "Новости". До списків внесено прізвища 9 тис. 248 виборців.

На дільниці розміщено шість кабін для голосування і чотири прозорі урни.

У першому турі виборів Президента України на московській дільниці проголосували близько 1 тис. 300 громадян України. Біля посольства України в Москві чергують посилені наряди міліції.

УНІАН

ХЕРСОНЩИНОЮ КУРСУЮТЬ 11 АВТОБУСІВ З КОМУНАЛЬНИКАМИ, ЯКІ ГОЛОСУВАТИМУТЬ ЗА ВІДКРІПНИМИ ТАЛОНАМИ – ШТАБ ЮЩЕНКА

Херсон. Херсонською областю курсують 11 автобусів з працівниками житлово-комунального господарства Херсона, які будуть голосувати за відкріпними посвідченнями. Про це повідомив кореспонденту УНІАН прес-секретар Херсонського штабу кандидата у президенти Віктора ЮЩЕНКО Володимир КОСЮК.

За його словами, маршрут автобусів пролягає через Білозерський, Цюрупинський і Голопристанський райони. В.КОСЮК повідомив, що зараз 8 автобусів з комунальниками під''їхали до однієї з виборчих дільниць у Білозерці.

Спостерігачі штабу ведуть відеозйомку пересування автобусів.

UNIAN

КУЧМА ВПЕВНЕНИЙ, ЩО ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ БУДЕ БІЛЬШ ШВИДКИМ

Президент України Леонід КУЧМА впевнений, що підрахунок голосів другого туру президентських виборів на цей раз буде швидшим, ніж у першому турі. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в інтерв''ю журналістам після того, як сам проголосував.

Він сказав, що офіційні результати голосування будуть оголошені тоді, коли у Центральну виборчу комісію надійдуть протоколи з "мокрими печатками" від окружних виборчих комісій. Л.КУЧМА також заявив, що явка виборців у другому турі буде більшою, про що свідчать, за його словами, і соціологічні дослідження.

Відповідаючи на запитання про причини такого довгого підрахунку голосів у першому турі президентських виборів, Л.КУЧМА зазначив, що ЦВК може оголосити результати виборів лише тоді, коли у неї є усі протоколи територіальних виборчих комісій. А, наскільки йому відомо, "останні 28 актів (протоколів – УНІАН) з "мокрими печатками" надійшли до ЦВК у той день, коли Центральна виборча комісія оголосила результати".

UNIAN

У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ГОЛОВА ТВК ОКРУГУ № 81 ЗАБОРОНИВ ДОПУСКАТИ НА ДІЛЬНИЦІ СПОСТЕРІГАЧІВ ВІД ЮЩЕНКА І ЖУРНАЛІСТІВ – ДЕПУТАТ СОБОЛЄВ

У Запорізькій області на виборчі дільниці на території Оріхівського і частково Василівського районів області масово не допускають спостерігачів від кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА і представників ЗМІ.

Як повідомив кореспонденту УНІАН керівник Запорізького обласного штабу В.ЮЩЕНКА народний депутат Сергій СОБОЛЄВ, недопуск спостерігачів здійснюється за особистим розпорядженням голови територіальної виборчої комісії округу №81.

"Голова ТВК округу №81 Олександр ПОНОМАРЕНКО заборонив головам виборчих комісій впускати на виборчі дільниці спостерігачів від В.ЮЩЕНКА і представників ЗМІ під приводом того, що посвідчення спостерігачів видано їм на 31 жовтня.

Така підстава не більше ніж привід, оскільки посвідчення видаються на вибори і за час, що пройшов з першого туру, ніяких розпоряджень ЦВК щодо зміни правил присутності спостерігачів на виборчих дільницях не надходило", - заявив С.СОБОЛЄВ.

За його словами, зараз розпорядження голови ТВК округу № 81 оспорюється в місцевих і Запорізькому Апеляційному судах.

UNIAN

ШТАБ ЯНУКОВИЧА ПОВІДОМЛЯЄ, ЩО В ДОНЕЦЬКІЙ, ЗАПОРІЗЬКІЙ ТА ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТЯХ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ВИДАВАТИ БЮЛЕТЕНІ ЗА ВІДКРІПНИМИ ТАЛОНАМИ

Центральний громадський виборчий штаб кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА повідомляє, що в Донецькій, Запорізькій та Черкаській областях відмовляються видавати бюлетені за відкріпними посвідченнями.

Як передає кореспондент УНІАН, "це не дає громадянам змоги реалізувати своє виборче право", - зазначається у повідомленні штабу.

UNIAN

У ЗАПОРІЖЖІ РАЗОМ З ЛІТНІМИ ЛЮДЬМИ ДО КАБІНОК ЗАХОДЯТЬ ПІДЛІТКИ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗА ГОЛОСУВАННЯМ – ШТАБ ЮЩЕНКА

На деяких виборчих дільницях у місті Запоріжжя разом з літніми людьми до кабінок для голосування заходять підлітки і стежать за тим, наскільки правильно голосують літні люди.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив керівник Запорізького обласного передвиборного штабу кандидата на посаду Президента України Віктора ЮЩЕНКА народний депутат Сергій СОБОЛЄВ.

"Зараз Запоріжжям курсує цілий автобус з такими "лже-онуками". За інформацією, яку ми маємо, операція проводиться за ініціативою керівника ВАТ "Запоріжсталь" - довіреної особи В.ЯНУКОВИЧА", - повідомив С.СОБОЛЄВ, наголосивши, що на території Запорізького регіону так само зафіксовані неодноразові спроби використати "каруселі" - спроби груп осіб, які пересуваються на автобусах, проголосувати кілька разів за допомогою відкріпних посвідчень.

UNIAN
XS
SM
MD
LG