Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі СНД задоволені виборами в Україні.


Сергій Собуцький

Київ, 22 листопада 2004 року

Місія спостерігачів СНД оцінила другий тур виборів в Україні як легітимний та вільний. Про це заявив голова місії Володимир РУШАЙЛО на прес-конференції у Києві. Володимир РУШАЙЛО ознайомив журналістів із текстом Заяви міжнародних спостерігачів від країн СНД. У ній, зокрема, зазначається, що попри помічені порушення під час виборів, однак не можна говорити про їх масовий характер. В цілому, переконані автори заяви, такий рівень порушень не міг суттєво вплинути на волевиявлення громадян.

Як позитивний факт спостерігачі оцінили роботу Центральної виборчої комісії з роз»яснення виборчого законодавства та з уточнення списків виборців перед другим туром голосування. На думку спостерігачів від СНД інформаційна підтримка та передвиборча агітація у другому турі вирізнялась більш збалансованим підходом до висвітлення ходу кампаній обох кандидатів у засобах масової інформації.

Проведений Місією СНД аналіз агітаційних матеріалів показав що перед другим туром значно зросла кількість анонімної друкованої продукції, яка ображала гідність кандидатів. Більше такої продукції, за словами спостерігачів, зафіксовано з боку прихильників Віктора Ющенка.

У своїй заяві спостерігачі від СНД згадали і про екзит-поли, які зафіксували перемогу Кандидата від опозиції Віктора Ющенка. Володимир Рушайло, зокрема, сказав: Ми вважаємо, що такі опитування не мають під собою правової бази, є недостовірними і замість засобу об»єктивного інформування про хід голосування перетворюються на інструмент впливу на громадську свідомість на користь того чи іншого кандидата. Тому результати таких опитувань не можуть братися до уваги.

Масові акції протесту проти численних фальсифікацій у другому турі президентських виборів, організовані прихильниками Віктора Ющенка по всій Україні, не викликали зацікавленості з боку спостерігачів від СНД. Далі Володимир Рушайло: ”Громадяни можуть збиратися на мітинги, маніфестації відповідно до законодавства тієї країни, де вони проводяться. До функції місії спостерігачів СНД за підготовкою та проведенням виборів не входить функція оцінки проведення мітингів та маніфестацій. Цим мають опікуватись владні структури України, - наголосив Володимир Рушайло.

Відповідаючи на запитання, чому висновки місії спостерігачів СНД кардинально відрізняються від висновків місії ОБСЄ, Володимир РУШАЙЛО зазначив: "Ми поважаємо чужу думку, але й маємо свою". Він закликав приєднатися до цієї думки інших міжнародних спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG