Доступність посилання

ТОП новини

ВИННИХ У ФАЛЬСИФІКАЦІЯХ ПІД ЧАС ВИБОРІВ ПОСАДОВЦІВ НЕОБХІДНО ПРИТЯГНУТИ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ – ЗАЯВА КВУ


Посадових і службових осіб, які були задіяні у системних фальсифікаціях під час президентських виборів, необхідно притягнути до кримінальної відповідальності. Про це йдеться в заяві Комітету виборців України, переданій УНАН.

КВУ вважає, що Президент України Леонід КУЧМА повинен доручити Генеральній прокуратурі України порушити кримінальні справи проти посадових і службових осіб, які були задіяні у системних фальсифікаціях.

КВУ заявляє, що, за їх підрахунками, фальсифікація на президентських виборах 2004 р. становила, як мінімум, 2 млн. 800 тисяч голосів. На основі проведеного попереднього аналізу передвиборчої кампанії 2004 року ознаки злочину (передбачені статтями 157, 158, 159, 364, 365 Кримінального кодексу України) містилися в діях не менше 85 тисяч посадових та службових осіб, заявляє Комітет виборців.

На думку КВУ, найбільш оптимальним і легітимним механізмом було б рішення ЦВК про зобов''язання територіальних виборчих комісій провести повторний підрахунок голосів та розгляд скарг на дільницях у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській областях. Як вважає КВУ, кількість порушень по голосуванню в цих областях перевищує 10%, і тому на більшості дільниць у цих областях вибори мають бути визнаними недійсними.

КВУ вважає, що ЦВК також має здійснити інвентаризацію відкріпних посвідчень та провести контроль за їх використанням, у тому числі зіставлення кількості відкріпних посвідчень, виданих на виборчі дільниці, і кількості відкріпних посвідчень, використаних при голосуванні у межах держави та на закордонних виборчих дільницях.

UNIAN14.50

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG