Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міська Рада закликала Леоніда Кучму запровадити в Україні надзвичайний стан.


Петро Каландирець Щойно, ввечері 23 листопада, завершилася сесія Одеської міськради 74 депутати якої звернулися до Президента України з проханням запропадити в Україні надзвичайний стан. Особливу підтримку цьому зверненню висловили депутати з фракцій Партії Зелених та Партії Регіонів. Проти проголосували лише два депутати України – Георгій Селянін та Борис Литвак.

Одеса, 23 листопада 2004 року - Щойно, ввечері 23 листопада, завершилася сесія Одеської міськради 74 депутати якої звернулися до Президента України з проханням запропадити в Україні надзвичайний стан. Особливу підтримку цьому зверненню висловили депутати з фракцій Партії Зелених та Партії Регіонів. Проти проголосували лише два депутати України – Георгій Селянін та Борис Литвак.

Під час сесії віце-Президент правозахисного благодійного фонду «Рутенія» Олександр Орлов поклав на стіл, перед міським головою Русланом Боделаном, зі словами «Ваш час вже пройшов», помаранчевий прапорець «ТАК Ющенко». Руслан Боделан дав вказівку охороні вивести Олександра Орлова з сесійного залу, але присутні тут більшість журналістів відстояли його право і далі перебувати у залі.

Провладні депутати своєрідно відреагували і на прихід до сесійного залу групи помічників народний депутатів України. Активісту правозахисного фонду «Рутенія», який був з помічниками народних депутатів, скрутили руки і застосовуючи фізичну силу виштовхали із залу. Тривалий час до сесійного залу не допускали помічника народного депутата України Едуарда Гурвіца – Едуарда Щеглова.

Йому теж погрожували фізичною розправою і вимагали вийти з сесійного залу. Фізичну силу застосували і до помічника консультанта народного депутата України Івана Гаврилюка, до пімічника народного депутата України Юрія Павленка – Андрія Іванова.

Вони показали депутатам свої службові посвідчення, але агресивно налаштовані депутати міськради на це не реагували і заявили, що «ці посвідчення дають право лише на перебування у Верховній Раді». Кореспондентам всеукраїнського тижневика «Український Південь» та радіо «Свобода», які стали свідками цих подій, один з депутатів міськради пообіцяв, що їм «першим буде бити морди». Кореспонденту газети «Юг» та прес секретарю штабу Ющенка в Одесі Сергію Філічкіну пошкодили відеокамеру.

Тим часом, близько 8 тисяч одеситів, під прапорами «ТАК, ЮЩЕНКО» зібралися біля приміщення Одеської міськради. Вони підтримали заклик лідерів опозиції «прийти і висловити протест проти фальсифікації результатів другого туру голосування на виборах Президента України 21 листопада». Одесити тримали гасла із засудженням позиції більшості депутатів міськради, міського голови Руслана Боделана, на підтримку Віктора Ющенка.

Перед будинком міськради лідери опозиції в регіоні провели Загальноміське Віче. Тут мали виступ лідер організації «За Україну, За Ющенка» Анатолій Ворохаєв, депутат Одеської міськради Георгій Селянін, другий секретар Одеської обласної організації Соцпартії України Євген Салтановський, представники обласного штабу Ющенка в Одесі та чимало звичайних одеситів.

Помічник народного депутата України Едуарда Гурвіца – Едуард Щеглов нагадав у своєму виступі перед присутніми нагадав події 1998 року, коли в Одесі, згідно з Указом Президента України був запроваджений «надзвичайний стан».

Едуард Щеглов: «Сьогодні Руслан Боделан хоче повернути Леоніду Кучмі борг. Вони прагнуть з Одеси запропонувати запровадити надзвичайний стан. Які є підстави у цієї міської Ради пропонувати запроваджувати надзвичайний стан? Сьогодні наймассовіші акції проходять у Києві. Але, Київська міськрада підтримала опозицію і власний народ.

Завдання нинішньої злочинної української влади полягає в тому, щоби на противагу рішенням міськрад Києва, Івано-Франківська, Львова, Вінниці, Тернополя ухвалити протилежне рішення у містах Східної та Південної України. Вони реалізують злочинний план розколу нашої України на Схід і Захід. Ми всі маємо розуміти цей план і не дати його релізувати.

Ми маємо сьогодні бути налзвичайно вдячні Віктору Ющенку за те, що у нас сьогодні є справжній вибір. Але, якщо ми підкоримося планам російських політтехнологів – цього вибору у нас скоро не стане». Одеська опозиція закликала одеситів прийти на заплановану на 24 листопада о 14.00 акцію протесту біля приміщення Одеської обласної державної адміністрації.

На вулицях Одеси їздять сотні автомашин з помаранчевими стрічками. На думку опозиціонерів, таким чином одесити підтримують учасників акції протесту у Києві.

23 листопада влада провела альтернативний мітинг на підтримку Віктора Януковича. На Куликовий майдан міста Одеси всіх учасників провладного мітингу привезли десятками автобусів. Чимало учасників мітингу скаржилися на примус з боку керівників підтриємств. Перед учасниками мітингу, серед інших, виступив міський голова Руслан Боделан, митрополит УПЦ Московського Патріархату Агафангел, народний депутат України Ігор Рєзнік.
XS
SM
MD
LG