Доступність посилання

ТОП новини

Чим завершиться помаранчева революція?


Ірина Халупа Гості: Дмитро Павличко, член Центрального проводу УНП, народний депутат України 3 скл., був Надзв. і Повнов. Послом України у Словацькій республіці; Володимир Яворівський, народний депутат України, голова підкомітету з питань електронних засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова та інформації; Сергій Кіроянц, народний депутат України, член фракції СПУ; Володимир Полохало, політолог, шеф-редактор журналу "Політична думка", провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ.



Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 23 листопада 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Розпочинаємо “Вечірню Свободу”.

Ще раз вітаємо всіх, хто налаштував свій приймач на нашу хвилю.

Тема сьогоднішньої передачі: “Чим завершиться помаранчева революція?”

Гості передачі: Дмитро Павличко, член Центрального проводу УНП, народний депутат України 3-х скликань, колишній Надзвичайний і Повноважений Посол України у Словаччині; Сергій Кіроянц, народний депутат України від групи “Центр”; Володимир Яворівський, народний депутат України від блоку “Наша Україна”; Володимир Полохало, аналітик, шеф-редактор журналу “Політична Думка”; Богдан Футей, федеральний суддя США, співголова Місії спостерігачів від Міжнародного Республіканського Інституту США (телефоном).

Вітаю дорогих гостей і дякую за участь у сьогоднішній передачі.

Як ми чули в новинах, всією Україною і також багатьма столицями з закордоння покотилася хвиля страйків, і демонстрацій на підтримку демократичних виборів в Україні, і проти фальсифікації виборів.

Сьогодні, Президент Польщі Олександр Кваснєвський, сьогодні закликав президента України провести переговори з Віктором Януковичем та Віктором Ющенком задля досягнення злагоди в Україні.

А кілька парламентських фракцій запропонували Сеймові ухвалити заяву про те, що результати виборів в Україні були сфальсифіковані, і також звернулися до польського уряду з вимогою не визнавати офіційних результатів голосування в Україні.

Ці польські політики вважають, що в Україні треба перерахувати голоси за участю міжнародних спостерігачів. У польських містах щодня відбуваються стихійні мітинги.

Перебуваючи в Тайвані колишній президент Чехії Вацлав Гавел надіслав сьогодні українцям таке вітання:

Дорогі громадяни: Дозвольте привітати Вас в ці драматичні дні, коли вирішується доля Вашої країни на довгі роки чи десятиліття. Майбутнє країни у ваших руках. Всі достовірні організації, місцеві та міжнародні, погоджуються в тому, що Ваші вимоги справедливі. Тому я вам бажаю сили, витривалості, хоробрості та успішного завершення. Вацлав Гавел.

Також у сьогоднішньому інтерв’ю, Президент Російської Федерації, який вчора нібито привітав Віктора Януковича з перемогою, сьогодні перебуваючи в Лісабоні сказав, що не слід визнавати чи спростовувати результати президентських виборів в Україні доки вони не будуть офіційно оприлюднені.

Він також сказав, що справді, він вчора привітав одного із учасників президентської гонки, але, він це зробив на підставі результатів екзит-полів.

У сьогоднішньому інтерв’ю американському каналу, перший Президент СРСР Михайло Горбачов, засудив дії української влади і висловив підтримку Віктору Ющенку.

Ті події, які відбуваються зараз в Україні, він назвав так: “Стіна впала вдруге”. Ця інформація була передана оглядачем.

Тим часом, Президент Російської Федерації Володимир Путін, перебуваючи у Лісабоні, сказав, що результати виборів в Україні не треба ані визнавати, ані спростовувати, оскільки вони ще офіційно не були оприлюднені.

Він також сказав, що, він поздоровив одного із учасників президентських перегонів, але зробив він це за результатами екзит-полів.

І найбільш така яскрава подія сьогоднішнього дня, яка щойно відбулася у ВР України, я маю на увазі, складання президенської присяги Віктором Ющенком перед народом України.

Про яку, я, власне, хочу поговорити зараз нашими гостями, і, яку я хочу розпочати цю дискусію.

Отже, остаточного офіційного слова від ЦВК ще немає, але Віктор Ющенко вже склав присягу. І вся опозиція вважає його народно-обраним президентом, як і вважають його народним президентом ті сотні тисяч людей, які приїхали до Києва, які мерзнуть зараз на київських вулицях, і, ті тисячі, які також прямують до Києва.

Пане Павличко, я знаю, що ті події, які зараз відбуваються в Україні, Вас надихають не лише, як поета, але як і українця.

Це складання присяги – це добре чи погано?

Дмитро Павличко

Я думаю, що це добре.

Ірина Халупа

Це не передчасно?

Дмитро Павличко

Я думаю, що Віктор Ющенко, фактично не міг повестися інакше, тому що він склав присягу не стільки перед своїми колегами, депутатами ВР, він склав присягу тисячам, а можна сказати, що до півмільйона, а може більше людей навколо ВР, він склав присягу народові.

Тому, я думаю, з точки зору юридичної, там можуть бути якісь претензії, але справа не в цьому. Його народ визнав, його визнали тепер міські Ради багатьох міст України, а також і областей, його визнали вже президентом, як я дізнався навіть одна військова частина у Дрогобичі, і багато менших організацій міських, тобто не обласних, а районних центрів.

Тому, мені здається, що це було дуже добре зроблено, що це прозвучало. Тому, що народ, який вірить, що він виграв, і, що люди вийшли захищати свої голоси, своє право. Тобто не подарувати, не дати вкрасти наші голоси.

Ми ж прекрасно знаємо, не лише з екзит-полів, ми слухали виступ у ВР людей, які наводили приклад фальсифікації. Коли, наприклад, було сказано, що після того, як вибори закінчилися в 8-й годині вечора, потім почала ЦВК подавати нові цифри голосуючих людей, особливо там, де воно було все сфальсифіковано в Східних регіонах України.

Ми всі віримо в те, що Ющенко виграв не лише тому, що це той президент, якого ми любили, за нього голосували. А тому, що в наших руках є, і, ми це чули сьогодні, докази тотальної фальсифікації виборів.

Ющенко був змушений це зробити і він це зробив, і добре. Тому, що люди вірять йому, як президентові і хочуть бачити його вже в ролі президента. І в такій ролі він вже виступає.

Ірина Халупа

Дякую, пане Павличко.

Пане Футей, Ви, як суддя, дивитися на світ логічно і думаєте раціонально. Ось, в Україні є два президенти: один називається Леонід Кучма, а другий називається Віктор Ющенко, що це значить?

Богдан Футей

Бачите, перед тим, як я це скажу, я хочу також заявити, що я маю інформацію від свого сина США, що заява є також від Консула Сан-Франциска, шановного пана Валерія Рибинюка. Що він докладає свій голос до тих 4-х дипломатів, які підписалися у Вашингтоні за підтримку тих людей, які є на Майдані Незалежності і підтримують волю народу щодо цих виборів.

А проблема є іншого характеру з тим всім. Ви знаєте, що найбільше право згідно з Конституцією - це є право вибирати, бути вибраним і обирати . Це право є забезпеченим Конституцією України і воно є рівноправне право, це значить, що кожне право має числитися так само. Та проблема була також у виборах США, і, тому так Верховний Суд США зреагував. В цьому випадку кожний мав одне право, але деякі ті, що мали відкріпні талони, мали по-два, три або навіть п’ять...

Ірина Халупа

Так, що вони тим одним правом кілька разів користувалися?

Богдан Футей

Вони кілька разів користувалися і голосували, то значить, якщо я голосую один раз, а ви голосуєте три, чотири рази, тоді ваше право є тоді багато більше. Так, що в цьому випадку моє право є зменшене і я мушу якось... бо моє право боронити, Конституція каже, що є всі рівні під тим. Конституція - це є договір, це є документ між народом та між владою. Народ віддає певні повноваження владі щоби та влада керувала народом, але згідно з тим договором, що був зроблений, але якщо влада не дотримується того договору, то це їх проблема.

Ірина Халупа

Пане Футей, я Вас на секунду переб’ю. Все ж таки, можна відслідкувати скільки людей мали право голосувати і скільки проголосувало, ні?

Богдан Футей

Так. Я хочу до того дійти.

Ірина Халупа

Доходьте.

Богдан Футей

Якщо Ви маєте висновки, наприклад, з Донецької області, що по дільницях голосувало більше, як 100% людей, які зареєстровані до голосування, то Ви бачите, що це щось надмірне. Тому ЦВК, на мою думку, з гідно з тим законом, що вони повинні виконувати, вони цілком не дотримувалися того закону, вони нерівноправно ці всі голоси числили і приймали це за поруку того, що сталося. Вони повинні були звернути увагу, як це голосування відбувалося, і, що дійсно було.

Якщо ви маєте на 19-ту годину, кажімо 60-64% людей, які голосують в Донецьку, а скільки годен після того 95% чи 98% щось непорядку є. Це значить, що ті люди, які там були мають багато більше голосів.

В цьому випадку, тому що з Конституцією, я думаю, що з 5-ю статтею, влада дійсно належить народові, народ ту владу віддає, а якщо влада не поводиться так, як вона повинна згідно з тим договором, тоді народ має реагувати.

Я думаю, що оцінку потім даватимуть історики, але народ має реагувати, щоби було дійсно здійснене волевиявлення народу, гарантоване Конституцією.

З другої сторони, якщо заторкнути той факт, що ми хочемо бачити Україну серед демократичних держав, то ми також мусимо говорити про легітимність влади. Якщо народ України буде вважати владу нелегітимною, тоді тій владі не буде де подітися. Як вона буде представляти ту державу поза межами України, якщо народ вважає ту владу нелегітимною?

І тільки проблеми, які треба дуже чітко висунути і переговорити, щоби вони були здійснені. Тому, на мою думку, беручи це до уваги, народ мусить сказати своє “я”. Якщо йому не дають, тоді він мусить сам виявитися, і це мусить бути признано.

Остаточну роль тут мусить відіграти ВСУ, який тими справами займається.

Ірина Халупа

Вчора Ігор Осташ сказав, що кожен громадянин України має право голосу, це святе право. Якщо цей голос не визнається або якимсь чином фальсифікується, тоді він має право вийти на вулицю і протестувати. Що і роблять сотні тисяч людей сьогодні.

Наступний крок він назвав “акції непокори”. Давайте, допоки ми дійдемо до акцій непокори, поговоримо про парламентські зусилля якось ситуацію розгладити і, може, знайти світліший кращий дороговказ у цьому протистоянні.

Пане Кіроянц, сьогодні було скликане надзвичайне засідання ВР, половина депутатів ВР не прийшла на це засідання, і завершилося воно нічим. Чому?

Сергій Кіроянц

До засідання ВР була погоджувальна рада. Мені довелося бути присутнім там. Там були присутні представники багатьох фракцій, і вони досить гаряче обговорювали питання, яке повинне було винесене бути на сьогодні у зал.

Я також хочу сказати, що мені уже приємно, що ВР не лишилася стояти осторонь, і дали політичну оцінку і коментарі подіям, які сьогодні відбуваються в країні.

Ірина Халупа

Одиниці дали оцінку. ВР не дала оцінки.

Сергій Кіроянц

Ні, це було не одиниці, тому що у ВР був зареєстрований 191 народний депутат.

Крім того мені близька думка президента Польщі Кваснєвського, що після тих чи інших політичних рішень і того політичного питання, і про це у своєму виступі сказав голова парламенту, яке сьогодні було прийняте в залі ВР: нам все одно доведеться в тій чи іншій мірі повернутися до переговорів. Як би сьогодні не оцінювалися сьогоднішні події, все одно нам доведеться повернутися до переговорів.

В залі дуже багатьма колегами обговорювалося це питання. Багато казали, мовляв, як бути із “Криворіжсталлю”, адже її приватизація було безсоромним актом. Є проста відповідь: її просто треба віддати.

Є ще маса проблем, які були безсоромними протягом останніх років нашого перебування у ВР. Наприклад, коли говорити, хто не забезпечив права громадян на вільне волевиявлення. Значить ці люди повинні відповідати за те, що вони не забезпечили ці права. А коли ми відповімо на ці питання...

Ірина Халупа

А хто має відповідати за відкріпні талони, подвійне, потрійне голосування, за ті порушення, за ті побиття?

Сергій Кіроянц

Давайте я відповім на це питання. Для цього є відповідні організації. “Другоє дєло”, що в Україні це стало практично неможливим...

Ірина Халупа

“Другоє дєло”... Ага.

Сергій Кіроянц

І суд – це сьогодні базар, це сьогодні заніс грошей і так далі. Але це питання до кого? Це питання до нас з вами.

Ірина Халупа

Усім?

Сергій Кіроянц

Так, до всіх.

Ірина Халупа

Значить відповіді не буде, якщо це запитання до всіх?

Сергій Кіроянц

Може бути і так.

Я згадую постулат: “Революцію роблять романтики, користуються негідники, в проміжку знаходиться ще хтось”.

Володимир Яворівський

Тут сидить романтик і хоче сказати, що час для переговорів втрачений. Кваснєвський говорить добре, і я це говорив, але це було тоді, коли починалася передвиборча кампанія, коли два кандидати в президенти повинні були ще до виборів зійтися і порозумітися.

Одначе коли один із кандидатів сказав, мовляв, у вас немає способу “видавити” нас з влади, то значить він сказав, що жодна демократична акція не здатні змінити влади. Вже було запрограмоване те, що, до речі, вони зробили те ж фальшування, давши Ющенкові у першому турі для того, щоб показати світові, що ми демократична країна.

Я зрозумів тоді, що буде фальсифікація, і Янукович буде проголошений президентом. У нас сьогодні не два президенти, у нас три президенти вже, бо нещодавно Янукович виступав і дякував, що його обрали президентом, він говорив вже, як президент.

Тому, мені здається, що в цій ситуації у ВР сьогодні була атмосфера небезпеки, коли провокатори можуть спровокувати зіткнення двох сил. Хоча ця ситуація ще не пройшла, але тут є роль президента Кучми. Якщо Кучма не підписав закон, який ВР схвалила, щоб відмінити відкріпні талони, то він сприяв фальсифікації. Тому він сьогодні повинен негайно зобов’язати ВСУ, розібрати це питання, припинити дію ЦВК і вивести нас на нові...

Ірина Халупа

Давайте подумаємо, які можуть бути виходи із цієї ситуації? Є логічні кроки, закони, які треба робити у таких ситуаціях.

Отже, здається, що одне із основних питань – це є слово “ЦВК”. Вони цього ще не зробили, але вже сотні тисяч людей кажуть, що те, що вже було сказано, - фальсифікація.

Ми маємо дуже конкретні докази того не лише з боку українських спостерігачів, а й міжнародних: представників американського президента, низки інших високопоставлених людей, які спостерігали за виборами, які кажуть, що ті вибори були жалюгідними, було топтання демократичних прав і масові порушення.

Але все ж таки ми маємо сьогодні сотні тисяч людей на вулицях, ми маємо парламент, який розійшовся без того, щоб сказали гарні певні речі і нічого далі, ми не можемо тримати людей на вулиці безкінечно.

Постійно ходять різні чутки. Наприклад, цілий день говорять про те, що з Росії приїхали спецназівці, перевдяглися в українську форму і будуть щось робити, когось штурмувати. Українська влада каже, що це неправда. Російська також виступила з заявою, що такого не відбулося.

Але, розумієте, напруга зростає, і напруга, як пухлина. Її треба чимось розбити, інакше воно саме може увійти в організм, і будуть досить великі наслідки.

Біля мене сидить великий аналітик Полохало, який вміє думати не один крок вперед, але три чи чотири.

Володимир Яворівський

Навіть сім.

Ірина Халупа

Закликають до переговорів. Чи можливо це сьогодні? Що потрібно з точки зору аналітика, щоб зняти це все?

Володимир Полохало

Хочу повернутися до тези Богдана Футея відносно ролі Конституції, що таке народ, його права, які зафіксовані в Конституції.

Жалкую, що Богдан Футей не є росіянином, тому що зараз може бути така теза після цього вступу, що робиться посилання на західного аналітика.

Але, як Ви знаєте, саме американські, при всій критиці політичних реалій, право та демократія якраз базуються на верховенстві закону. Це визнають і старі демократії в Європі. Йдеться про те, що є ключовим, що є момент істини.

Всім сьогодні видно, і ніхто не спростував: ні ЦВК, ні пан Ківалов, ні пан Давидович, ні Кучма, ні хтось інший, що вибори відбулися чесно і демократично, а голосування було справедливим, і що не було тих порушень, які вирішальним чином вплинули на волевиявлення громадян.

Віктор Ющенко, його команда та, власне кажучи, все громадянське суспільство, мерії міст, багато представників інших політичних партій, навіть ті, які не сходяться ідеологічно, сказали, що це ті порушення, які суттєво змінили волевиявлення громадян.

Тим самим ми говоримо про те, що порушено основні постулати і закони Конституції. Тому в даному випадку говориться не про напругу, не про якийсь там політичний чи інший екстремізм, а про захист конституційних прав, захист Конституції.

Я б сказав, що коли йдеться про захист Конституції, тут я згоден з паном Богданом Футеєм, то захищати його треба дуже часто, в тому числі, коли йдеться про інші закони, які не є основними, які можливо будуть і порушеними.

Вибори або результати виборів не тільки не легітимні, вони не визнаються легітимно ніким: ні в Вінниці, навіть не в Харкові, не в інших містах, вони ще не є легальними, зараз результати їх важко легалізувати. В чому полягає проблема Ківалова, Медведчука та інших? Як легалізувати ці результати. І це неможливо легалізувати.

Був час, три дні, для того, щоб спростувати всі, якщо це інсинуації, опозиції і Ющенка, що це не так, що це чесні і демократичні вибори, цього не сталося.

А це означає, що громадянське суспільство або громадяни, які реалізували своє право, я зараз трохи буду демократично розповідати, мають право захистити свій голос і захистити реальне волевиявлення.

Що ми сьогодні спостерігаємо відносно напруги? Що створило напругу? По-перше, у нас сьогодні виникла криза, вона виникає і посилюється, не напруга, а криза основних державних і політичних інститутів.

Криза інституту президентства, ніхто не знає, де зараз президент Кучма, яка його реакція, після виборів він не з’являвся, не коментував, але ж він є гарантом правди.

Ірина Халупа

Він розмовляв сьогодні з дипломатами, він в Києві.

Володимир Полохало

Так, він більше до роботи не звертається, не коментує. Ми не знаємо, громадяни не знають, що думає чинний президент, і чи думає взагалі, хто його контролює.

Другий момент. У нас сьогодні є криза ЦВК, сьогодні ніхто не довіряє ЦВК, і вважає, що ЦВК не тільки не врахувало тих порушень, які були, але й зайнялося вже після 20 години таким елементарним тасуванням і фальшуванням.

Третє. У нас є сьогодні серйозна криза уряду. Уряд сьогодні не працює, ми не знаємо сьогодні з цього приводу жодного коментарю прем’єр-міністра. Ми не знаємо сьогодні тих партій навіть, які його підтримують, і взагалі ця діяльність абсолютно утаємничена.

Ми не знаємо сьогодні, як працює АП, немає жодного коментарю. Ми бачимо кризу легітимності навколо церкви. Православна російська мається на увазі, тому що вона підірвала свій авторитет дуже сильно своїм виступом.

Ми бачимо сьогодні кризу такої влади, яка є 4-тою владою. Журналісти тих каналів, які вважалися державними, вони сьогодні в масовому порядку переходять на сторону Ющенка.

Отже, маємо кризу легітимності. Яким шляхом треба виходити з цієї кризи? Або зробити ревізію і переглянути, як нам дуже делікатно радять міжнародні спостерігачі і лідери великих держав.

Якщо цього перегляду не робиться, я думаю, що громадянське суспільство, яке народилося в Україні, може взяти свої руки право захисту себе, як громадянського суспільства, своїх громадянських прав і захист Конституції. Що і робить сьогодні, мені здається, Віктор Ющенко.

Кожен крок, який сьогодні зроблений, маючи на увазі не напругу в суспільстві, а маючи на увазі громадянські інтенції, мені здається абсолютно відповідає нашій Конституції, про що і сказав, до речі, сьогодні Володимир Литвин, який жодним чином, ніколи не зібрав би ВР, аби сумнівався в чинності дій Ющенка та його команди.

Ірина Халупа

Пане Яворівський, Ви як член опозиції. Отже, криза скрізь, у всіх ланках нашого буття в Україні. Який вихід з цієї кризи пропонує опозиція?

Володимир Яворівський

Найбільша криза це у мене, у мене криза голосових зв’язок. Я залишив свій голос у Кіровограді на 100-му виборчому окрузі.

Ірина Халупа

Це було 2 тижні тому вже...

Володимир Яворівський

Це було не два тижні тому, я вчора тільки повернувся, і це видно, що я повернувся, де вибори організовували кримінальні авторитети, ніяка не влада.

На прикладі округу 100 можна елементарно довести, що були за вибори в Україні, просто не маю часу. Хочу вам сказати одне-єдине, що комісія попередньо була розпущена як така, яка розбіглася. Натомість мало би зібратися 5/5: 5 від Ющенка та 5 від Януковича, натомість ми мали 8/2. Половина цієї комісії - це кримінальні авторитети Кіровограду.

Я Вам скажу про те, що на кількох дільницях розпочалося голосування о 18 годині. Ви можете уявити, що тоді почалося голосування?

Жодної людини в дільничних комісіях від Ющенка не було, жодного спостерігача від Ющенка не було, і все одно після цього всього Ющенко переміг, перемагаючи попереду Януковича на 24 тисячі голосів.

Тепер далі. Тут ми трохи перебільшуємо, що є велетенська напруга. Я переконаний, що якби не було цієї напруги, інакше себе поводив би Литвин, інакше сьогодні себе поводили б і правоохоронці, інакше себе поводили б і всі інші. Я переконаний, що напруги ще мало.

Під’їжджають люди, сьогодні з мого округу зателефонували, що їде десь 5-6 автобусів. Я переконаний, що ця напруга досягне апогею, і все буде набагато простіше, ніж є сьогодні.

І останнє, що я хотів сказати. Тут була теза, що народ віддає комусь владу. Я переконаний, що в 94 році народ, розчарований в багатьох речах, віддав владу Кучмі. В 98 році Кучма цю владу викрав у народу, він йому її не передавав.

На сьогоднішній день народ дав владу, народ забрав владу. Фактично, у Кучми народ забрав владу, Януковичу він її не передав. Той народ, який сьогодні є в Києві, який є на Майдані, він тримає владу, він не проти того, щоб цю владу забрав Віктор Ющенко. Які ще аргументи потрібні?

Ірина Халупа

Я хочу всіх вас запитати, що буде завтра? Пане Павличко?

Дмитро Павличко

Завтра буде вихід сотень тисяч громадян Києва і приїжджих гостей до АП. І я хотів би сказати, що ми повинні бути вдячні Президентові Кучмі, а також прем’єрові Януковичу за їх безглузду політику. Я їм хочу подякувати за те, що ми потрапили у таку унікальну історичну ситуацію. Я не знаю, як це назвати.

Те, що весь народ України виходить, це вже нація, це завдяки людям, які збудили цю націю, ми не могли її збудити напочатку.

Ірина Халупа

Пане Кіроянц, прошу.

Сергій Кіроянц (переклад з російської)

Як один з факторів буде те, що сказав наш сьогоднішній співрозмовник. Мені цей варіант, на жаль, не дуже подобається, тому що можливі різноманітні наслідки цього варіанту.

Другий варіант, який все-таки можливий, хоч мені і не хотілося давати прогнози, це переговори. Переговори з легітимними учасниками цього процесу. Не з тими, хто повинен нести відповідальність за ці порушення.

Ірина Халупа

Хто легітимний, на Вашу думку?

Сергій Кіроянц (переклад з російської)

Я думаю, що за стіл переговорів прийдеться сісти Віктору Андрійовичу Ющенку і тому, кого ЦВК оголосить президентом. На сьогоднішній день я не думаю, що це питання повністю вирішене.

Ірина Халупа

Дякую, пане Кіроянц. Пане Полохало?

Володимир Полохало

Я не про завтра, я про сьогодні. Якщо громадянське суспільство втратить сьогодні ініціативу, наступальність і втягнеться в переговори, при чому переговори з тим, щоб розсмокталося, як сьогодні сказав Володимир Литвин, сьогодні громадянське суспільство програє.

Сьогодні ініціатива на його боці, сьогодні саме громадянське суспільство заявляє, треба чути голос громадянського суспільства, треба діяти так, як сьогодні переважна кількість мерів.

Як тільки почнуться залаштункові переговори без громадянського суспільства, ми програємо сьогодні той вирішальний або доленосний, як сказав пан Павличко, день.

Володимир Яворівський

Я вважаю, що влада наша, як з’ясувалося, абсолютно не знала свого народу, вона його мала за масу, мала собі за бидло, з яким можна робити будь-що.

Фраза Брехта про те, що якщо владі не подобається народ, вона може

його переобрати, в даному випадку народ довів, що переобрати його не можна, набагато простіше переобрати владу.

І останнє: я б дуже не хотів, і прошу вас, щоб на “Свободі” більше такого поняття, як “опозиція”, не звучало, це вже не опозиція, це більшість українського народу.

Ірина Халупа

Ми Ваше бажання почули, пане Яворівський. Пане Футей, що буде завтра?

Богдан Футей

Завтра будуть суди розглядати. Це остаточне буде рішення. Небезпека є в тому, що якщо суди будуть розглядати так, як вони розглядали вибір мера Одеси 98 року не в Одесі, а Кіровограді, а вибір мера Мукачеве не в Мукачеве, а у Львові, то це може прийти до великого конфлікту, бо тоді не буде панувати верховенство права. На це треба звертати увагу, бо Верховний суд дійсно повинен заявити свою думку у своїх цих справах.

Проблеми є тут незалежної судової влади. Чи дійсно в Україні є незалежна судова влада, ніхто не буде поважати суддів, аж поки судді самі не будуть поважати себе.

Взяти цю всю ситуацію під увагу, яка є, головну роль може відігравати незалежність.

Ірина Халупа

Дякуємо, пане Футей. На цьому ми завершуємо “Вечірню Свободу”. Дякуємо всім гостям, які брали участь у цій дискусії.

На все добре, шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG