Доступність посилання

ТОП новини

Чи перебуває російський спецназ на території України?


Сергій Кисельов

Київ, 24 листопада 2004 - Народний депутат Юлія Тимошенко каже, що бачила серед охорони на території Адміністрації президента України бійців російського спецназу. Про росіян говорить також керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка – Олександр Зінченко. Служба безпеки України, зі свого боку, називає такі повідомлення провокацією. А що кажуть українські експерти?

"Там три полки охорони, не тільки громадян України. Як тільки ми пройшли три блоки, на вході до Адміністрації президента стоїть його охорона, і їм дана команда, якщо йде натовп Ющенка більше п’яти осіб, стріляти на ураження". Це – цитата із учорашньої нічної заяви лідера БЮТ Юлії Тимошенко.

А перший віце-спікер парламенту Олександр Зінченко, посилаючись на певні джерела в Росії та в Україні, оприлюднив сьогодні таку новину. Він заявив, що в Києві розгорнуті військові підрозділи російського спецназу "Вітязь" чисельністю до однієї тисячі осіб.

"Ми маємо достовірну інформацію про те, що на території адміністрації президента Кучми... вже протягом кількох днів розміщено роту бійців спецназу "Вітязь" для охорони президента”, – повідомив пан Зінченко. І пояснив, що російських військових влада розглядає як останній рубіж особистої охорони Леоніда Кучми, який не впевнений у лояльності українських охоронців на випадок масових акцій протесту, – наголосив керівник кампанії Ющенка. За словами Зінченка, всі російські спецназівці перевдягнуті в українську уніформу, і жоден з них не має при собі документів.

Цю інформацію підтвердила і людина, яка має досить надійні джерела інформації в структурах, наближених до спецслужб. Ідеться про засновника та колишнього керівника веб-сайту "Україна кримінальна" Олега Єльцова. Ось що він сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода": "Я переконаний на сто відсотків, що це – достовірна інформація. Принаймні джерело, яке мені це повідомило, – я жодного разу не мав сумнівів в достовірності тієї інформації. І це джерело, до речі, знає набагато більше, ніж річниця голови СБУ Марина Остапенко, яка щойно мені дзвонила і каже, що служба перевірила цю інформацію, і це є брехня. І що взагалі – я є провокатор", – поскаржився Олег Єльцов.

Тим часом керівник українського Центру досліджень армії та конверсії Валентин Бадрак в інтерв’ю для радіо "Свобода" сказав, що не надто вірить в історію про російський спецназ у Києві. На його думку, "заява когось із політиків про те, що спецназ тут існує, – це не є підставою для того, щоб можна було про це казати. Для того, щоб серйозно говорити про можливості застосування якогось підрозділу спеціального призначення на території України, потрібною щоб це принаймні визнала або російська сторона, або, скажімо, українські структури такого ж спеціального призначення, які є замовником появи російського підрозділу. В мене, наприклад, таких даних нема", – додав Валентин Бадрак.

Нагадаю, що російська сторона спростувала повідомлення про те, що її військові спец підрозділи, буцімто, виконують якусь місію на українських теренах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG