Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Будапешт стурбований через фальсифікації на виборах в Україні.


Василь Плоскіна

Угорщина, 25 листопада 2004 – Угорські офіційні особи висловили стурбованість перебігом президентських виборів в Україні. Вони зажадали пояснень від українського посольства в Угорщині.. Тим часом посол України Юрій Мушка терміново відбув кудись з амбасади і, як повідомили, має повернутися через кілька днів.

Офіційний Будапешт висловлює застереження офіційному Києву. У вівторок прес-секретар міністерства закордонних справ Угорщини Віктор Полґар зробив офіційну заяву, в якій йдеться про те, що другий тур президентських виборів в Україні так само, як і перший, не відповідає демократичним нормам. Угорське зовнішньополітичне відомство згодом поширило серед акредитованих іноземних журналістів відповідний прес-реліз на цю тему. З нього, наприклад, можна довідатись, що політичний директор одного з департаментів цього міністерства Іван Удварді зажадав пояснень від українського посла в Будапешті щодо ситуації на виборах в Україні. Серед іншого угорський офіційний представник висловив послу стурбованість угорського уряду з приводу численних порушень на українських виборчих дільницях. До речі, цю позицію поділяють і 13 угорських спостерігачів, акредитованих в Україні. Віктор Полґар також зазначив, що його країна висловлює жаль, що в Україні влада грубо ігнорує вільне воєвиявлення своїх громадян і вдається до різноманітних підтасувань, у тому числі наводить завищену пропорцію голосів, відданих за провладного кандидата. На думку прес-секретаря, дуже важливо, аби зараз в Україні конфліктуючі сторони уникали ситуацій, що можуть призвести до внутрішньої політичної кризи в державі. Для цього їм потрібно діяти виключно мирними методами, - заявив Віктор Полґар. Між тим газета “Непсабадшаг” повідомила, посилаючись на французьке агенство АФП, що українські громадяни, які мешкають в Угорщині, назагал голосували в неділю за Віктора Ющенка. І це при тому, що до виборчих дільниць в українському посольстві у Будапешті й до генерального консульства України у м. Ніредьгаза масово підвозили бригади українських заробітчан, які мали за попередньою домовленістю голосувати за Віктора Януковича. Крім цього, на даних дільницях були непоодинокі випадки, коли до списку виборців “забували” когось включити, або ж неправильно записували прізвища людей та їхню домашню адресу. Цікаво, що при цьому один неназваний український дипломат сказав, що українське посольство в Угорщині поважає волю українського народу й підтримує опозиційного кандидата. “Ми за новий чесний підрахунок голосів і проти фальсифікацій”, - заявив представникам іноземної преси цей працівник посольства. Тим часом угорське інформаційне агенство МТІ сповістило, що посол України в Угорщині Юрій Мушка виїхав з посольства. Його підлеглі сказали, що він поїхав на якусь важливу зустріч і повернеться назад до свого офісу лише у четвер.

До речі, українські студенти, які навчаються в Угорщині, оголосили, що хочуть організувати цими днями акцію перед стінами українського посольства на знак протесту проти фальсифікацій результатів президентських виборів в Україні і на підтримку Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG