Доступність посилання

ТОП новини

У Празі відбулася мирна акція протесту проти фальсифікації президентських виборів в Україні.


Оксана Пеленська

Прага, 24 листопада 2004 - У середу перед посольством України в Чехії зібралось близько двохсот осіб – українських громадян, а також громадян Чехії, Грузії, Білорусі. На мітингу в Празі домінував помаранчевий колір, демонстранти тримали в руках гасла на підтримку демократії в Україні й Віктора Ющенка. Організатори акції протесту в чеській столиці – об’єднання українців у Чехії ’’Українська ініціатива’’, ’’Форум українців’’ і Союз українських жінок у Чехії.

Про мету мітингу Радіо ’’Свобода’’ розповів Василь Рюхтін – представник Форуму українців у Чехії:

В.Рюхтін: Ця акція має дві цілі. Перша, головна – це заявити рішучий протест фальсифікаціям, ми не визнаємо ці фальсифікації. Друге – це підтримка всенародного президента Віктора Ющенка, і тільки його ми будемо визнавати. Тому що якщо відкинути ті всі фальсифікації, так є ясно, що він переміг на цих виборах.

Серед учасників була і Поліна Беноні – поетеса, найстарша учасниця мітингу, в’язень сталінських Гулагів. Зокрема, вона сказала:

П.Беноні: Я не знаю, чи зможу говорити, тому що я дуже схвильована. Мені боляче, мені соромно, щоби нами правив якийсь бандит. Стіймо всі, ми самі мусимо добитися свого.

Підтримати учасників української акції протесту прийшли чеські студенти:

Чепел: Я студент Карлового університету, філософського факультету, вивчаю україністику, так що мені ця проблема є близькою і мені не байдуже, що станеться з Україною, з її майбутнім.

Учасники мітингу передали до рук представника Посольства України в Чеській Республіці заклик приєднатись до тих українських дипломатів, які висловили свою підтримку Вікторові Ющенку. Перебіг акції протесту в Празі був у центрі уваги чеських засобів масової інформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG