Доступність посилання

ТОП новини

Силове придушення протесту в Україні малоймовірне – американський професор.


Сергій Куделя

Вашингтон, 25 листопада 2004 - Успіх політичних протестів в Україні залежить від ступіня впевненості його учасників у власній перемозі. Таку думку висловив професор Канзаського університету Пол Д”Аніері під час виступу в Інституті Кеннана у Вашингтоні. Він також зазначив, що хоча влада й зосередила у своїх руках усі силові ресурси, в останні роки її представникам не вдавалось ефективно їх використовувати. Тому він вважає малоймовірним силове придушення протестів.

Події останніх днів в Україні професор Д’Аніері називає тріумфом громадянського суспільства. Однак, подальший розвиток політичної ситуації в Україні, на його думку, залежатиме не лише від ходу протестів, але й від ступня лояльності можновладців та силових органів у Києві та в регіонах. За словами Д’Аніері, запорукою перемоги Віктора Ющенка у протистоянні із Віктором Януковичем стане перехід на його бік впливових осіб з оточення Прем’єр Міністра. Водночас, американський професор зазначає, що у випадку перемоги будь-якого з кандидатів у президенти, йому буде дуже важко керувати державою.

“Якщо Януковичу вдасться утримати владу, ми побачимо продовження гострого протистояння. Його легітимність буде постійно ставитися під сумнів, а влада, у свою чергу, буде робити все можливе, щоб придушити опозицію. Ми також можемо спитати себе, а як Ющенко буде управляти Східною Україною? Я думаю, що він матиме кращі шанси, ніж Янукович. Адже люди у Східній Україні усвідомлюють, як проводилися вибори і навіть прихильники Януковича повинні визнавати, що його легтіимність сумнівна. Але контролювати владу на місцях Ющенку буде все ж дуже важко.”

Водночас, професор Д’Аніері відзначає, що Сполучені Штати зараз зіткнулися із серйозною дилемою у формуванні власної політики щодо України.

“Жодна з існуючих стратегій поведінки США щодо України не є оптимальною. З одного боку, напевно необхідно ізолювати цю владу і ми повинні продемонструвати, що не визнаємо результати виборів. Однак, проблема у тому, що така політика призведе до результату, якого ми хотіли уникнути, а саме закріплення України у російській сфері впливу.”

Як каже Д’Аніері, у випадку перемоги Януковича Сполученим Штатам необхідно буде обирати між моральними принципами та геополітичними розрахунками, і, роблячи такий вибір, США приречені щось втратити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG