Доступність посилання

ТОП новини

Перший чеський президент Вацлав Гавел: події в Україні мені дуже пригадують листопадову “оксамитну” революцію 1989 р. в колишній Чехословаччині.


Оксана Пеленська

Прага, 25 листопада 2004 - Вацлаву Гавелові у відрядженні на Тайвані не пощастило. Два дні тому він вивихнув ногу і через те швидше, ніж було передбачено планом, повертається до дому. Він пересувається зараз на возику, але і в цьому стані Вацлав Гавел вважав за потрібне звернутись до українського народу зі словами підтримки, тому що, як він зазначає, “і в до Тайвану долинув подих вашої громадської волі, відповідальності і вільнодумства”. На думку відомого чеського правоборця, події в Україні дуже пригадують йому демократичну “оксамитну” революцію в Чехословаччині в 89-ому році. Вацлав Гавел закликає всіх громадян України до спокою, зокрема, у зверненні він пише: “я з власного досвіду знаю, як важливо не піддатись провокаціям і насильству”.

Враховуючи ситуацію, перший чеський президент Вацлав Гавел вважає за потрібне також звернутись до працівників засобів масової інформації. “Не дайте себе залякати, пишіть про події на своїй землі правду”, - закликає відомий чеський політик.



На думку чеського міністра закордонних справ Циріла Свободи, було б добре, щоб Україна ішла шляхом подальших реформ і стала проєвропейською державою. “На інший шлях Україна, звичайно, має право, та це означає шлях до ізоляції,” – наголосив чеський дипломат. Сьогодні Празі та в місті Брно відбулись мирні акції протесту українських громадян проти фальсифікації президентських виборів і проти російського втручання у внутрішні справи України. Демонстрантів підтримали також чехи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG