Доступність посилання

ТОП новини

Посмішка Путіна приховала глибокі розбіжності між Росією й ЄС через Україну.


Сергій Драчук

Прага, 25 листопада 2004 – Європейський союз і Росія так і не змогли досягти повної згоди про своє плановане нове партнерство. Серед розбіжностей, які сторонам не вдалося подолати на сьогоднішній зустрічі на найвищому рівні, були не тільки загальне спрямування Росії за влади президента Владіміра Путіна, але й її ставлення до колишніх радянських республік, із якими ЄС хоче заснувати тісні взаємини й які Росія хоче зберегти в своїй сфері впливу, пишуть коментатори.

Однією з важливих тем сьогодні в столиці Нідерландів, які головують у ЄС, Гаазі, були президентські вибори в Україні. Ставлення сторін до них залишилося протилежне.

Офіційно вибори в Україні в перебігу пленарного засідання саміту ЄС – Росія не обговорювалися, й цю тему порушили лише на робочому сніданку – принаймні так повідомив Серґей Ястржембський, спеціяльний представник президента Росії в справах узаємин із Євросоюзом, а раніше його помічник у справах Чечні. Але на прес-конференції після зустрічі чимало мови було саме про Україну.

Прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде, який головує нині в ЄС, каже, що сторони по-різному ставляться до становища в Україні: «Підхід Європейського союзу і Росії не був єдиний, але ми погодилися, що важливий мирний підхід до встановлення леґітимної влади в Україні».

Розбіжності починаються з самого перебігу й оголошеного результату українських виборів. Євросоюз, як сказав Балкененде, пішов слідом за США, Канадою й Великою Британією в невизнанні цього результату: «Ці вибори не відповідали міжнародним нормам, і тому Європейський союз не може їх прийняти».

ЄС надсилає до Києва спеціяльного посланця, колишнього нідерландського дипломата Ника Біхмана, який має зустрітися з чільними українськими представниками.

Натомість президентові Росії Владімірові Путінові було «ясно», що, на його думку, в Україні переміг Віктор Янукович, ще тоді, коли центрвиборчком підрахував 90 відсотків голосів. Сьогодні ж уранці Путін удруге привітав Януковича з обранням.

Прем’єр-міністр Нідерландів тим часом мусив відкидати натяки на те, ніби ЄС втручається у внутрішні справи України: «Ідеться про майбутнє України, і це майбутнє має залишитися в руках самих українців. Не Європейський союз має обирати керівників України, а самі українці».

І російський президент висловив таку саму думку: «Ми не вважаємо, що маємо право хоч якимсь чином втручатися в виборчий процес і нав’язувати свою думку українському народові».

Водночас Владімір Путін сказав про участь в українських виборах своєї й інших країн також таке: «Я не вважаю, що ми, Росія, поводимося якось пасивно. Так само я не вважаю, що будь-які держави мають визначати чи не визнавати результати виборів в Україні – це справа українського народу. Жодного визнання ззовні ці вибори не потребують».

На думку Путіна, немає морального права штовхати «велику європейську державу» Україну до масових заворушень, а в практику міжнародного життя не має запроваджуватися розв’язання таких суперечок, як в Україні, через заворушення на вулицях.

І ще одна заява президента Росії: «Я вже казав на самому початку виборчих перегонів в Україні, що ми будемо готові працювати з будь-яким президентом, якого обере український народ».

А на саміті ЄС – Росія, як повідомив Ян Петер Балкененде, не вдалося домовитися, зокрема, з питань безпеки. Саме до цих питань належить ставлення Росії до України, а також Молдови, Білорусі й держав Кавказу. Посмішка Владіміра Путіна під час офіційного фотографування, як пише агентство «Ройтерз», приховала глибокі розбіжності між Росією й ЄС через Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG