Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина має намір провести референдум про автономію.


Сергій Гармаш

Донецьк, 26 листопада 2004 - Донецька влада оголосила про намір провести референдум щодо автономіі регіону. А у випадку якщо Янукович не стане президентом, то можливе і приєднання Донеччини до Росії.

Сьогодні в Донецьку терміново були зібрані збори активу області на яких вирішувалось питання реакції Донецької влади на події в країні. Рефреном цього форуму звучали пять основних думок. Перша – опозиція здійснила антиконституційний заколот і треба їхати в Київ, наводиди лад в державі. Друга - ми годуємо Україну. Третя - порушень на Західній Україні на виборах було не менше ніж на Донеччині (варіант – на Донеччині взагалі не було порушень), четверта – якщо Янукович не президент, то Донбас оголошує автономію та йде в Росію і п’ята – Кучма має сказати своє слово.

Квінтесценцією виступів та настроїв в сесійній залі обласної ради, яка була переповнена людьми, став виступ народного депутата, члена фракції „Регіони України”, голови обласної ради профспілок Василя Хари:

„Ми повинні примусити президента виконати свій конституційний обов’язок. Не вякать там щось, що силових методів не буде. Ми повинні його змусити зробити хоча б один благородний вчинок, щоб він у моїй памяті, зокрема, хоча б якусь світлу плямку залишив. Припустимо у мене було негативне ставлення до президента воно і є, але нехай він зробить один мужній крок. Да яка мужність – виконає те, зо що він гроші отримує. Друге – треба самим втрутитись. І не тільки Донбасу. Треба всій південно-східній Україні бути там. Ми повинні права качати в Києві а не ті хто там сьогодні знаходиться. І третє – це дуже погано, це протирічить Конституції, це антизаконно, але якщо ми з вами не переможемо, якщо при владі стануть фашисти, націоналісти, негідники, то ми маємо ухвалити рішення про відокремлення південного сходу. Нехай вони самі працюють, самі себе годують, самі захищають”.

Збори активу області, які пізніше назвали громадянським форумом Донбасу ухвалили резолюцію в якій запропоновано президенту ввести надзвичайний стан на окремих територіях, керівникам підприємств створити робочі дружини для підтримки громадського порядку, територіальним громадам провести мітинги прибічників Януковича в усіх містах та районах області, кабельним операторам припинити трансляцію 5 каналу та ТРК „Ера”. В резолюції також міститься попередження до опозиції, цитую : „Попереджаємо, у випадку, якщо державний переворот стане реальністю, ми залишаємо за собою право звернутись до всіх мешканців області із закликом самостійно вирішувати долю Донецького краю”. Простіше це сформулював голова донецької обладміністрації Анатолій Близнюк. Цитую: Завтра, о десятій ранку, в суботу, в неробочій час, в кожному місті та районі, на центральні майдани нехай прийдуть всі хто голосував за Януковича 21 листопада і підтвердять свої голоси. Після того, як протоколи зборів трудових колективів та рішення мітингів будуть в обласній раді, вона вже в понеділок на надзвичайній сесії може ухвалити рішення про оголошення референдуму що до автономії Донбасу. Крім того, Близнюк запропонував звернутись до всіх регіонів, де підтримали Віктора Януковича, розглянути ці питання в тому числі і щодо проведення референдуму”.

Взагалі ж ситуацію в Донецьку можна охарактеризувати як тривожне очікування. Хоча місцеві ЗМІ, і особливо ТРК „Україна”, яку, як вона заявляє, Ющенко відключив в Києві та Західних областях, дуже серйозно нагнічує нервозну ситуацію. Якщо кабельники сьогодні справді відключать „Еру”, то психоз в суспільстві може мати непередбачувані наслідки.
XS
SM
MD
LG