Доступність посилання

ТОП новини

Посол ОБСЄ: перерахунок голосів нічого не дасть, оскільки шахрайство мало місце ще раніше.


Надія Кандиба

Німеччина, 26 листопада 2004 - Організація з безпеки та співпраці в Європі вважає ситуацію в Україні критичною. Незважаючи на те, що демонстрації протесту проти фальсифікації результатів голосування досі відбувалися мирно, події дуже швидко можуть набрати іншого розвитку, сказав в інтерв’ю радіостанції „Deutschlandfunk“ посол ОБСЄ в Україні Ґеерт Аренс.

Нинішня ситуація в Україні настільки складна, що й посол ОБСЄ Ґеерт Аренс на знає ради. На запитання радіостанції Deutschlandfunk про те, чи щось дасть перерахунок голосів, Аренс відповів:

“Ні, оскільки шахрайство мало місце ще раніше”. Як приклад, Аренс навів інциденти з відкріпними талонами, коли одна людина могла проголосувати кілька разів. Що ж стосується проведення повторного голосування, то для цього в Україні немає відповідної правової бази, зазначив посол ОБСЄ. Тут, на його думку, міг би знайти якесь компромісне рішення Конституційний суд, хоча з юридичної точки зору це зробити вкрай складно. Водночас Аренс вказав на дуже низький рівень довіри до української судової системи. Пошук виходу з такого “виборчого безладдя”, на думку посла ОБСЄ, ще більше ускладнився після того, як Центральна виборча комісія оголосила остаточні результати голосування. Коментуючи протести проти маніпуляцій на виборах, Ґеерт Аренс сказав:

“Нас дуже вразив дух демократії, який панує в суспільстві: неурядові організації, журналісти, які виступили проти цензури, ризикуючи втратити роботу, висока виборча активність і тепер ці переважно радісні демонстранти, які виходять на вулиці, незважаючи на сильний мороз. І було б дуже прикро, якби все це тепер придушили”, - сказав Аренс.

Посол ОБСЄ визнав, що він побачив в Україні більш потужне прагнення до демократії, ніж у деяких інших східноєвропейських країнах, в яких йому довелося працювати після падіння комуністичних режимів. Щоправда, дипломат не став називати ці країни. Далі Ґеерт Аренс зазначив, що на вулицях Києва можна побачити й невеликі групи людей сумнівного вигляду, які здатні направити розвиток подій зовсім в іншому напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG